РОБ(ОТ)

  

                           Наука о генима доказује да међу људским расама нема биолошких разлика, ова наука доказује да су припадници свих раса подједнако људи.

                           На културном и религиозном плану разлике између раса постоје. Европска и арапска култура се разликују, хришћанство и будизам немају исти поглед на човека, живот и смрт. Није исто ако неко Бога тражи у себи и, ако га тражи, да га тражи свуда осим у себи. Није исто да ли Бог има људски лик или је човек случајност. Такође, није исто ни то да ли се живот схвата као један једини, а смрт као повратак у ништа (а не у Ништа/Празнину која је све само не ништа/празна), или се живот схвата кроз спознају о пролазности и вечности истовремено, кроз Исто и Друго, Једно и мноштво, претке и потомке.

                           Некад и негде су компромиси нужност а склоност ка компромисима врлина, а некада и негде је обрнуто. Човек мора бити бескомпромисан али и склон компромисама.

                           Тешко је доћи до једне светске религије. Свет се налази на великој историjској и епохалној прекретници, еонској. Шта је истина – човек у “рђавој бесконачности“ “асоцијативних токова“ у којој “све тече“ са “вечним враћањем истог“ или са могућношћу “понављања“ – материјализовајући се кроз “инкаранције“ од којих свака доноси “непоновљиве личности“, путем “предестинација“, карми и дарми, са слободном вољом и сихроницитетима, у вечној борби добра и зла, јачег и слабијег путем природне селекције, тежећи достизању “суптилног ума“ и нирване – можда овај век покаже. Можда “лопов у глуво доба ноћи“ никада неће доћи. Ако не долази, шта људски род може да учини? “Ново средњoвековље“, “духовност лаика“, неки су од понуђених смерова. Даљи прогрес? Хедонизам, наука у служби човекобоштва, шта донесе случај?

                           Шта би могла донети Апокалипса? Осим катаклизме. Андрогина? Живот без речи и говора, у коме би се људи споразумевали само мислима и осећањима? А пре тога, у току катаклизме, “одвајање жита од кукоља“? Да ли је то могуће ако су све душе овога света у ствари само једна Душа? Но, да ли и тада постоје Друштва? Да ли увек постоји хијерархија у анархији, и у слободи као и у тиранији? Да ли су и рај и пакао (и) на Земљи? Каква и колика је улога Човека у Апокалипси? Да ли светлост претпоставља бесконачност таме?

                           Да ли је циљ срећа, слобода и достојанство сваког човека у сваком делу света?

                           Да ли наука мора увек бити злоупотребљена? Да ли ће тако бити и ако се дође до извлачења енергије из вакуума? Ако нанотехнологије донесу нову технолошку револуцију, да ли ће нове технологије бити употребљене прво у војне сврхе? Да ли човечанство може бити и Једно и мноштво, и Исто и Друго, са једном светском владом, првом међу једнаким? Да ли ће светска влада подржавати клонирање људи зарад испуњавања личних жеља, да ли ће она бити природан завршетак дехуманизације и роботизације, у нови колонијализам/робовласништво[1]? Како ће на даљи ток развоја човечанства, историје, утицати откриће “божије честице“, “теорије свега“, ако до тога дође? А Свемир? Чији је Свемир?

                           Све док се континенти не помере, или нестану да би се неки нови формирали, или, док се анђели на небу не појаве и постану видљиви оку, историја неће имати свој крај. Човек учи на својим грешкама. Човек преузима судбину у своје руке. И то као грађанин света. Но, људска моћ у односу према моћи природе и/ли Бога је неизмерно мала. Сада је тренутак да се уочи тај привид. Иза тога се крија стварна људска моћ. Која је већа од моћи ветрова и/ли анђела. Светска влада је потребна човечанству. Само, то мора бити влада на коју ће најмањи утицај имати транснационални или национални капитал. Министар културе мора бити важнији и на вишем месту у хијерархији од министра финансија. Министарство одбране може бити само министарство свемира. Све војне буџете треба усмерити на постизање социјалне правде и развој образовања у свету и изучавање свемира укључивањем целокупне светске научне јавности у заједничко освајање свемира. Све-мир.

                           Принцип је једноставан – потпуна слобода, али, пошто је сваки човек припадник заједнице људи, сваки човек мора бити одговоран и самодисциплинован. Одговорност се мора захтевати и према себи и према другима. Владавина права је владавина слободе и одговорности. Човечанство је и близу и далеко од овог идеала. Мноштво нема универзалне моралне норме које важе једнако за све, које узимају у обзир сва права свих чланова мноштва. Нити сви увек поштују успостављена права других. Са једне стране, “савршенство се крије у разликама“, а са друге стране, неке разлике суштински деле, јер се неке разлике не могу премостити.

                           Ако је “егоизма грех“, ако је зло свесно наношење патње, бола и смрти другоме а да то није из самоодбране, јасно је да је овај свет веома “грешан“. Зато не постоји владавина права у којој се злочин не исплати. Широм света – у свим нацијама, религијама, расама, идеологијама, партијама, друштвима… – хорде зла остварују одличне профите. Вековима и вековима.

                           1. Апокалипса, интервенција из оностраности, промена енергетског стања и прелазак у друге димензије и сфере 2. Катаклизма, нестанак “људског, сувише људског“, у још горе, робовско роботску цивилизацију коју не може издржати Земља, и/ли 3. прогрес, рај на земљи изграђен умом, вољом и руком Човека (Чо-век = чо-вечност).

                          

 


[1]  Данас, 16-17. фебруар 2008. на последњој страни: “…Компанија РНЛ Рио је Американки доставила рачуна од 150 000 долара за клонирање њеног кућног љубимца, пса расе питбул по имену Буџер. Клонирање ће спровести стручњаци Универзитета у Сеулу… ‘Многи људи са запада желе да им се клонирају љубимци, чак и за тако високу цену’ – рекао је представник компаније…“ Шта ће бити за десет година – клонирај ми оца и мајку, љубавника/цу…

2 Responses to РОБ(ОТ)

 1. Varagić Nikola каже:

  Personal Jesus

  Your own, personal, Jesus
  someone to hear your prayers,
  someone who cares

  Your own, personal, Jesus
  someone to hear your prayers,
  someone who’s there

  Feeling unknown
  and you’re all alone,
  flesh and bone,
  by the telephone,
  lift up the receiver,
  i’ll make you a believer

  Take second best,
  put me to the test,
  things on your chest,
  you need to confess,
  i will deliver,
  you know i’m a forgiver

  Reach out and touch faith
  Reach out and touch faith

  Your own, personal, Jesus
  someone to hear your prayers,
  someone who cares

  Your own, personal, Jesus
  someone to hear your prayers,
  someone to care

  Feeling unknown
  and you’re all alone,
  flesh and bone,
  by the telephone,
  lift up the receiver,
  i’ll make you a believer
  i will deliver,
  you know i’m a forgiver

  Reach out and touch faith
  Reach out and touch faith
  Reach out and touch faith

  Reach out and touch faith

  Johnny Cash

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: