СВЕТ,СВЕТО,СВЕТЛОСТ

                               Да ли Кина може донети Африци бољитак, или ће и Кина као и Запад само искористити људе из Африке зарад својих интереса? Могу ли Африканци сами себи помоћи? Муслимани криве све немуслимане света за свој тежак положај превиђајући да исламске теократије, које су богате нафтом, екстремно велики профит од продаје нафте улажу у вештачка острва и подводне хотеле, “аристократе“ купују авионе који могу да приме стотине људи претварајући их у ваздушна пловила само за сопствени превоз, друже се са светским џет сетом, док стотине милиона муслимана живи на ивици глади. Када наступи финансијски крах међу државама Европе, Северне Америке и Јапана, кога ће да за то криве грађани ових држава? Кога Немци криве зато што је нацизам победио па изгубио? Ако Африканци не помогну Африканцима, ако Арапи не помогну Арапима, ако Латиноси не помогну Латиносе, ако Словени не помогну Словене, како неко други да помогне овим расама?

 

                           Где се данас налази људски род?

 

                           Имамо евроатлантску, арапску и кинеску расу као веома добро организоване, на унутрашњем и спољашњем плану. Имамо нестабилну словенску и хиспанолатинску расу. Афричка раса је, традиционално, у хаосу. Персијска, турска, индуска и јапанска раса се показују као стабилне расе. Евроатланска раса је политички и идеолошки стабилна, али са све бројнијим унутрашњим и спољашњим отпорима против владајуће елите евроатланске комуне. Наравно, све ово је тренутно. Добром политиком словенска и хиспанолатинска раса могу да постану веома добро организоване (ближе циљу су Латиноамериканци, тренутно). А, кинеска и јапанска раса у будућности, лошом политиком, могу да уведу себе у стање хаоса.

                           Што се религија тиче, све су у опадању. Духовних вредности и (канонско-догматског) поретка унутар религијских организација (цркава) и слепопослушних верника је све мање. Папа, православни патријарси, муле и улеме, ламе и остали верски поглавари немају релевантну моћ да свет поведу у бољу будућност. Са друге стране, глобално село постаје друштво потрошача. Разврат хара светом све више (а највећи отпор разврату и обажавању “златног телета“ пружа исламско друштво). “Потрошачко друштво“ индивидуалистичко-егоистичког карактера све више уништава еко систем планете, води ратове због ресурса, нема стратегију “одрживог развоја“. Проблеми се гомилају, слабо се решавају.

                           Уједињене нације практично више не постоје. Сједињене америчке државе и НАТО алијанса су у потпуности дисредитовали УН и порушили бројне конвенције. План им је да тако наставе. После САД и НАТО најозбиљнији реметилац мира у свету јесте исламски тероризам. Свима је јасно да антиамериканизам није у корену исламског тероризма већ мржња терориста према целом свету, укључујући и муслимане који нису пресликани поданици Корана како га читају фундаменталисти. За Кину или Русију се не може рећи да угрожавају мир у свету. Напротив.         

                           Запад је прочитан. Сви знају да играју са Западом. Кина се не може осрамотити због побуне на Тибету, Русија се не да испровоцирати поводом “штита“, Иран повод притиска и санкција, државе Јужне Америке поводом угрожавања “демократије“, Србија поводом Космета… Данас, у свакој држави коју Запад сматра непријатељском има довољно “демократије“, “људских права“, “политичке коректности“, “верских слобода“, “права мањина“, “тржишне економије“, “слободне трговине“… Русија и Кина састављају годишње извештаје о стању људских права у Сједињеним америчким државама. Србија враћа САД на пут демократије. Поред тога што су главни реметилац мира у свету САД су и главни фактор мира у свету. Поред тога што је демократија данас највише угрожена од стране САД (и у држави и у свету), ова држава је главни носилац развоја демократије у свету. Једноставно, будућност света зависи од САД. А Сједињене америчке државе више него икад зависе од света.

                           Европа. Потпуно подељена. У свим европским народима јака националистичка осећања. Све државе унутар Европске уније понашају се националистички. Европска унија је заправо организација за кршење правила и договора, у којој су сви чланови због интереса или морања. Неке државе виде унитарну, наднационалну, ЕУ (у којој би оне биле главне, у суштини, владари тих држава), а неке као организовану заједницу нација која отвара бројне перспективе за развој држава чланица (најисправније). Неке државе Европе слепо прате САД и В. Британију, неке државе стварају мини ЕУ (Француска, Немачка, државе Бенелукса и Скандинавије, делом и Шпанија) и остатак Европе им је исто што и Оријент и Африка. Неке државе лобирају за већу сарадњу са Русијом, неке државе за већу сарадњу са муслиманима, док неке државе подстичу нове ратове против исламских држава. Неки народи су за екуменизам, неки народи су против наставка екуменског дијалога. Озбиљни антагонизми постоје – између Словена и германске и англосаксонске расе; између Романа (пре свих Шпанци и Французи) и Британаца; између Руса и Западних Словена; између Мађара и Шиптара са једне стране и њихових словенских и православних суседа са друге стране; између Европљана и Турака и осталих муслимана; између Европљана и Американаца (из САД); међу јужнословенским народима; између католика и протестаната; између православних и католика; између протестаната и православних; између хришћана и атеиста; између атеиста и муслимана; између хришћана и муслимана; између комуниста и либерала; између неоконзервативаца и неолиберала; између евроскептика и евроентузијаста… Развој догађаја између САД и Русије и између хришћана и муслимана, не улива наду да ће Европа бити стабилна у 21. веку. Ако САД и Русија зарате, Европа ће се поделити на две зараћене стране, са пар неутралних држава (нација).

                           Кина. Кина постаје светски лидер у економији и политици. Да ли, уствари, највећа опасност од избијања светског рата прети од настојања тренутног владара светског трона да не буде наслеђен, замењен? То је неминовност. Да Кина буде светска сила број један у (скоро) свим областима. Кинези су за то способни. Комунистичка партија Кине показује се као поуздан и стабилан чинилац у одржавању мира и развоја у свету. Кина има проблеме на Тибету, са Тајваном и у источним провинцијама са муслиманима који тамо живе. Са Русијом и ЕУ Кина има одличне односе. Са САД, Јапаном и Индијом коректне. Свој утицај Кина убрзано шири у Африци и Јужној Америци. Са Тајваном односи се нормализују, и није искључено да Тајван једног дана буде у саставу Кине а Кина демократска држава у којој је најјача социјалистичка странка. Да би Тајванци, Тибетанци и остали грађани Кине живели слободно није довољна само добра воља званичног Пекинга. Сарадња са Пекингом неопходна је од стране свих. Није било лако Кину из 19. века овако успешно увести у 21. век. Ако бисмо гледали кроз западњачку призму људских права, људска права Кинеза који желе да имају више од једног детета веома су угрожена. Нико на свету због тога се не буни. Кина има власт проистеклу из народа, из сопствене културе и традиције, довољно отворену за размену и сарадњу са светом. У Кини постоји простор за напредак демократије, по кинеским условима. Услов да се то оствари јесте да нема спољних непријатеља. Пренасељеност Кине (и још неких држава) проблем је који цео свет мора заједнички да решава са Кином. И Кина са светом.

                           Муслимани. Муслимани су у тешкој ситуацији. Старим поделама на шиите и суните (и остале) не види се крај. У научнотехнолошком смислу исламски део света је најмање напредовао (у односу на, рецимо, Јапан, Кину и Јужну Кореју који су пре један век били на сличном ступњу научног и индустријског развоја као и муслимани). Све је већи јаз између умерених муслимана и а(нти)теиста (лаика) са једне стране и припадника шеријатског ислама (салафиста и вахабиста) са друге стране (те се у 21. веку могу очекивати грађански ратови унутар исламских држава). Турска и Пакистан су на стакленим ногама, Иран у том смислу све више личи на ове две државе. Сличне појаве очекују се и у Египту. Постаје немогуће сачувати Ирак као јединствену и недељиву државу. САД и НАТО губе ратове у Авганистану и Ираку. Најдуже још пет година биће у стању да “одржавају мир“ у овим државама. После тога Ираку прети распад, Авганистану талибанизација која ће захватити шири круг – Пакистан, Иран, државе око Кавказа и Каспијског мора, исток Кине и Индије… Путем тероризма талибани ће постати претња целом свету. Овај милитантни ислам финансира се новцем од производње и продаје наркотика и новцем који је зарађен на пословима са нафтом, који донирају арапске теократије. Иран није терористичка држава, терористичка држава је Саудијска Арабија. Ако САД планирају нов рат у борби против тероризма и за ширење демократије, треба да иду у поход на Арабију. Али, због болести (која се огледа у томе што уместо да планирају напад на Саудијску Арабију САД планирају напад на Иран, или, што уопште планира било какве нападе) и слабости САД и савезника, на простору од Кашмира до Турске треба очекивати победу милитантног и шеријатског ислама у следећих двадесет година. На пут радикалном исламу може стати само умерени ислам спреман за дијалог са другим религијама и светом. Таква струја унутар ислама постоји, али, пре свега хришћански део света, на тежњу муслиманских теолога за дијалогом не даје одговор. Иницијатива, са хришћанске стране, очекује се од Ватикана коме су муслимански великодостојници упутили писмо за дијалог, али тако нешто није реално, већ, православне цркве треба да упуте иницијативу исламским мулама и улемима за покретање дијалога. То је реално јер су сличности између православних и муслимана веће, а разлике мање него између католика (и протестаната) и муслимана. Муслимани теже теолошком дијалогу, и у склопу таквог дијалога могу да разговарају о демократији и људским правима у својим државама. Радикални евроатлантски секуларизам и лаицизам распирује исламски фашизам. И не помаже да се развије критичка, просветитељска, мисао у исламском свету, која неће доћи из круга оних са комплексом ниже вредности у односу на аријевски Запад. Тоталитаризам атеизма не доприноси дијалогу и разумевању муслимана, ислама и                                  Корана.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: