Žedni preko neplaćene vode

Boško Ćirković Škabo

Beogradski sindikat

DA li se sećate kada su počele priče o reformi državne administracije? Da li ste učestvovali u prepisci sa zakonodavcima slanjem konstruktivnih predloga? Da li se sećate da je jedina konstantna komponenta postpetooktobarskih vlasti mahala spiskovima nepotrebnih formalnosti, obećavala centralizaciju državnih registara, ubrzavanje i pojeftinjenje procedura otvaranja firmi i još trista čuda. Mora da su bili u planu neki izbori tada. Svakako nije postojala SEK-a, perfektno univerzalno opravdanje.
Neutoljivu glad za novcem degenerično gojaznog i neaktivnog birokratskog aparata je pogoršala svest da je ostalo slabo šta vredno za proćerdati. Idealno rešenje za svakoga ko ne razmišlja o sutra je zaduživanje za tekuću neproduktivnu potrošnju. Problem je što niko neće da da bez garancije da će mu biti vraćeno. Pošto su uvideli da se srpski narod deli na: do koske oglodane siromahe na lekovima za smirenje, one koje rmbače 50 časovnu radnu nedelju da ušparaju za letovanje u Grčkoj i dva para najki godišnje i stranačke finansijere, rukovodioci su shvatili da jednima nema šta, a drugima ne sme više da se otme. Setili su se troškovne strane budžeta i probali da očaraju inoeksperte racionalizacijom administracije. Očigledno im deca nisu javila da predmet „sisanje vesala“ nije u programu prestižnih koledža. Naši su se vlastodršci suočili sa prekratkim rokom za izradu dugoročnog plana optimizacije. Zar nisu imali spreman onaj odranije? Iskusni demagozi, sada i suvereni medijski kontrolori, odlučili su da iskoriste i ovu situaciju za svoju promociju. Ponovo se energično priča stara priča. Maše se kaznama za inertne ministre, ocenjivanjem službenika, licitira se desetinama hiljada prekobrojnih i sl.
Da zanemarimo kompleksnost procedura, dok još imamo vremena a nemamo novca.

Da zanemarimo da administrativci često kao opravdanje za probijanje zakonskih rokova rešavanja papirnih problema navode nedovoljnu brojnost i prezauzetost. Da zanemarimo da se u eri interneta dokumenti o redovnim poslovnim aktivnostima nose na noge u fabrike papirologije. Pozabavimo se ekonomskom klimom koju nakaradna postavka proizvodi. Jako je dobro ilustruje informacija koja je nedavno procurila (nenamerna igra rečima) u javnost: država sama sebi duguje milion i kusur evra za vodu. Kako dođe do toga da se mesecima toleriše nepodmirivanje dugovanja dobavljačima i nesmanjena potrošnja njihove robe? Primaju li odgovorna lica neumanjene plate iz budžeta?
Od lošeg projektovanja potrošnje i neadekvatnog tretmana odgovornih za propuste je gore davanje primera ponašanja privatnim privrednim subjektima. Što veća i uticajnija firma, to plodnije tle za bezobrazluk!? U apsurdnom sistemu se fakture i njihovi osnovni elementi (iznos za uplatu, datum prometa, valuta plaćanja…) štampaju i overavaju bez razloga. Država svakako ne štiti njihovu primenu demonstriranim nepoštovanjem, još manje činjenicom da privredi duguje oko milijardu evra. Tradicionalnim neplatišama je na raspolaganju seljenje isplativih aktivnosti u novootvorenu firmu, bez preteranih posledica. Nagrađuje se neodgovornost, bahatost i nedisciplina, osim kada se za obračun sa jednim prestupnikom koristi atomska bomba (videti primer promena i dopuna ZOI).
Proizvod koji država prodaje za porez je upravo ambijent u kome živimo i radimo. Tek kada isporuči iole prihvatljiv kvalitet, može da revidira visinu cene, broj i plate zaposlenih. Dosta je bilo korumpiranog neefikasnog tranziciono-socijalističkog modela.

Dokle da plaćamo mnogo za bofl, dok hitamo žedni preko neplaćene vode za slatkorečivim evrovizionarima u „armanijima“?

Večernje novosti, 20.09.2009.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: