Зашто Срби неће да раде?

 

Свих 284 радника предузећа „Застава електро“, које је пре неколико дана преузела јужнокорејска „Јура корпорејшен“, одлучила су да добровољно напусте фирму уз отпремнине од 300 евра по години радног стажа!

Вест звучи невероватно с обзиром на то да су ови радници годину дана штрајковали захтевајући од државе да им помогне да покрену производњу и живе од свога рада. Слична ствар се недавно десила и у крагујевачком ФАС-у, одакле је „побегло“ више од 50 запослених. У Унији послодаваца одавно упозоравају да на српским градилиштима морају да ангажују раднике из Румуније јер послодавци не могу да нађу довољан број људи који пристају да раде тешке физичке послове.

Председник Самосталног синдиката фабрике „Заставе електро“ Слободан Гајић каже за Пресс да су радници одлучили да оду уз отпремнине јер се плаше да би послодавац после пробног рада могао да им уручи отказе.

Нови власник по купопродајном уговору нема обавезу преузимања запослених, већ може да према својим критеријумима одлучује ко ће да остане у фирми. Они се боје да ће после 25,30 година радног стажа остати без посла уз образложење да нису задовољили критеријуме. Њихов страх је оправдан јер би им се врло лако могло десити да остану и без посла и без отпремнине – истиче Гајић.

Он, ипак, тврди да су радници у стању да одговоре на захтеве које би пред њих поставио нови власник из Јужне Кореје, који снабдева погоне „Хјундаија“ и „Кије“ у Централној Европи. Гајић признаје да је свима јасно да је дошло време суровог капитализма и да не треба искључити могућност да су се људи препали свега онога што оно доноси!

– Шта радник може да очекује када на првом састанку директор Лукас Џангву Нам каже да неће дозволити формирање новог синдиката у његовој фирми и да ће свако ко покуша да уради тако нешто, моментално добити отказ – објашњава Гајић.
Вељковић: Неко их је преварио

Повереник Савеза самосталних синдиката општине Рача Томислав Вељковић, који је водио протесте запослених „Заставе електро“, сматра да се радници не боје посла. Он тврди да је те раднике неко погрешно посаветовао – да могу да узму отпремнину, оду на биро, а онда се поново врате на посао!

– Није у реду да се радници олако одрекну својих радних места. Али с обзиром на то да су они неколико пута преварени и да немају гаранцију да ће после пробног рада задржати посао, не треба да чуди што су одлучили да узму отпремнину и оду. Не смемо заборавити да су ти исти радници радили скоро две и по године, викендом и прековремено за само 11.000 динара – упозорава Вељковић.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/112100/Press+istra%C5%BEuje%3A+Za%C5%A1to+Srbi+ne%C4%87e+da+rade.html

One Response to Зашто Срби неће да раде?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: