„Novosti“ izložene pretnjama bombom i ubistvom urednika

Zagreb – Redakcija nedeljnika „Novosti“, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, posle jučerašnjih prozivki da je naslovna strana kojom je komentarisala nedavni pad dva hrvatska MIG-a 21 neprimerena, danas je izložena brojnim pretnjama bombama i smrću.

„U sredu, 6. oktobra, redakcija ‘Novosti’ primala je tokom celog prepodneva pretnje putem elektronske pošte i telefona, u kojima se nedvosmisleno i jasno govori da će na ‘redakciju biti bačena bomba, a urednik Rade Dragojević izgubiti glavu'“, navodi se u saopštenju koje je redakcija uputila medijima.

Ako se desi išta od toga, odgovornima ćemo smatrati ministra odbrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Josipa Lucića, predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička, koji su u utorak, 5. oktobra, tokom celog dana u svojim saopštenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije, zlonamerno interpretirajući našu naslovnicu“.

„‘Novosti'“ ove pretnje shvataju ozbiljno i prijavile su ih policiji. Zbog ozbiljnosti situacije, očekujemo da će vrhovni komandat Oružanih snaga, predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor svoje potčinjene pozvati na odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Najnoviji brojnedeljnika objavio je fotografije dva miga s naslovom „Obadva, obadva su pala!“ koji aludira na nedavnu nesreću i pad dva MiG-a 21 prilikom vojne vežbe kada je teško povređena i srpkinja koja se iz izbeglištva vratila u Hrvatsku.

http://www.danas.rs

http://www.novossti.com/

3 Responses to „Novosti“ izložene pretnjama bombom i ubistvom urednika

 1. Varagić Nikola каже:

  Oružani napad na “Novosti”

  Broj 564

  Datum objave: 07.10.2010.

  Piše: Glavni stožer

  „Novosti“ Napalo nas, kao što bi rekao kolega Igor Mandić. Naime, Hrvatski helsinški odbor u jutarnjim satima 5. oktobra pustio je saopćenje na desk nacionalne izvještajne agencije u kojem redakciju “Novosti” napada zbog naslovnice broja 563 od 1. oktobra.

  Saopćenje jedne ridikulozne organizacije, u kakvu se pretvorio HHO pod predsjedanjem Ivana Zvonimira Čička, doista ne bi bilo vrijedno nikakvog osvrta, međutim, u kasnijim popodnevnim satima istoga dana, na tragu Čičkove ujdurme, svojim su se priopćenjem javili MORH i Glavni stožer Hrvatske vojske. I tu se drobi o tzv. vrijednostima Domovinskog rata, o svetinjama, o uvredama branitelja etc., etc, samo se ne govori o onome što je suština priče, a to je da su autori tih priopćenja, a ne ovaj list, odgovorni za rušenje zrakoplova, čime se bavila naša naslovnica. Kao što su bili odgovorni i za kriminalno zataškavanje uzroka tragične pogibije dvanaestorice vatrogasaca na Kornatu 2007. godine, o čemu danas više nitko ne govori izuzev članova obitelji poginulih.

  No ono što je tu zapravo alarmantno, što je tu opasno po redakciju “Novosti”, to je adresa s koje dolazi rečena reakcija. Dolazi ravno iz srca vojske, od ministra obrane Branka Vukelića i načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića, koji je našu ilustraciju s naslovnice istumačio na način da se, koliko sutra, može očekivati dizanje borbene gotovosti. Nevjerojatno je da se na taj način reprizira situacija iz latinoameričkih hunti u kojima su, kao što vrlo dobro znamo, glavni redaktori bili Pinochet i njemu slični, a loš tekst završavao bi cementiranjem autora na tribinama gradskog stadiona.

  Tu ipak ne treba umanjivati odgovornost spomenute ridikulozne organizacije, HHO-a, koji našu naslovnicu uspoređuje s karikaturom proroka Muhameda koja je rezultirala neredima. To tumačimo samo na jedan način, da HHO na implicitan način poziva javnost na linč “Novosti”. Nažalost, u tome su mu se, ne bez proračunate podlosti, pozivanjem branitelja pridružili Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga, koji tvrde da ovaj list “u isti kontekst” stavlja zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s “neprijateljskim zrakoplovima koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu”. No MORH i Glavni stožer ne govore o tome po čemu je to isti kontekst. Kontekst je isti samo utoliko što su i u prvom i u drugom slučaju za rušenje zrakoplova odgovorne hrvatske Oružane snage i to je poanta cijele naslovnice koju, uz Čičkovu pomoć, MORH i Glavni stožer sada žele zamaskirati. Umjesto da se, kao što su se ponosili rušenjem neprijateljskih zrakoplova, danas crvene zbog rušenja vlastitih zrakoplova, što je – za one koji još nisu shvatili naslovnicu – smisao naše ilustracije, MORH i Glavni stožer obrušili su se na novine koje su efektnim citatom ukazale na taj moment.

  “Grubo manipuliranje nesrećom koja se dogodila kroz novinski članak – naslovnicu lista ‘Novosti’, naslov i tekst, nanošenje je štete ugledu pripadnika OS RH i Oružanim snagama RH u cjelini”, zaključuje pompozno načelnik Glavnog stožera Josip Lucić svoje priopćenje. No Lucić prešućuje kako je po funkciji on sam odgovoran za rušenje spomenutih zrakoplova, a time i za nanošenje štete ugledu Oružanih snaga koja je nastala iz tog incidenta. Dakle, naslovnica “Novosti” kritika je današnjeg stanja u Oružanim snagama, za koje su odgovorni Vukelić i Lucić.

  Čičak, Vukelić i Lucić iskoristili su činjenicu što novine izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj, kako bi svojim reakcijama postavili priču u etno-nacionalistički ključ, i time provocirali nove sukobe. Samo zbog toga što je izdavač “Novosti” Srpsko narodno vijeće, ČVL – troglavi stožer za obranu čistog novinskog prostora – naše novine otpisuje kao kvalificirane komentatore stvarnosti.

  http://www.novossti.com/2010/10/oruzani-napad-na-novosti/

 2. Varagić Nikola каже:

  Од нашег сталног дописника

  Загреб, 7. октобра – Прозивања и препуцавања због насловне странице српског недељника „Новости” у Загребу настављају се и данас.

  Док једни сматрају да су насловом „Обадва, обадва су пала” и сликом два хрватска „мига 21” који су недавно пали код Слуња повређени осећаји већине Хрвата и бораца за њену независност, у редакцији „Новости” се бране да никог нису хтели да повреде.

  Данас се поново огласио и председник Иво Јосиповић. На свом „Фејсбук” профилу, преко којег редовно контактира с грађанима, написао је:

  „Пуно је труда уложено у поправљање односа Хрвата и Срба и у то да сви грађани, без обзира на националности, уживају сва права и слободе. То је преважан интерес Хрватске. Неопрезан текст или насловница може га угрозити. Већина (Хрвати) треба пазити да не повреди своје суграђане Србе, али и мањина (Срби) мора чинити исто у односу на Хрвате. Свако позивање на насиље, претње, омаловажавања, опасни су и штетни.“

  „Новости“ су у данашњем броју поновиле спорну насловну страницу, али овај пут с црвеном подлогом (у прошлом броју је била с црном), с напоменом: „За Чичка и све оне који нису схватили”.

  Огласило се и Хрватско новинарско друштво које изражава велику забринутост због анонимних претњи новинарима „Новости”: „Лоше је и опасно када медије критикује војска, која ја насловницу ’Новости’ окарактерисала ’увредљивом за припаднике Оружаних снага, за све бранитеље и све добронамерне грађане’.“

  „Војне институције тако јавно просуђују који су хрватски грађани добронамерни, а који нису, односно који су непријатељи”, упозоравају из ХНД-а и подсећају да је дословно исти телоп „Обадва су пала“ имао и ударни дневник ХТВ-а на дан пада војних авиона, а да тада нико није реаговао.

  Р. Арсенић
  http://www.politika.rs/rubrike/region/Josipovic-smiruje-strasti.sr.html

 3. Varagić Nikola каже:

  ZAGREB 19. 10. 2010

  Tanjug

  Antisrpski protest u Zagrebu

  Ekstremno desničarska Autohtona – Hrvatska stranka prava organizovala je danas u Zagrebu protestni skup ispred sedišta Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, zbog delovanja Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) i pisanja nedeljnika „Novosti“ čiji je jedan primerak demonstrativno spaljen

  Pred zgradom se okupilo tridesetak ljudi s transparentima i nekoliko hrvatskih zastava, od kojih dve čije je nošenje zabranjeno zbog grba koji počinje belim poljem, kao ustaška, a bio je prisutan veći broj policajaca.
  Šef stranke Dražen Keleminec je ocenio da Srbi u Hrvatskoj imaju veća prava od Hrvata.
  „Onima koji su u ratu na četničkoj strani ratovali protiv Hrvatske i posle se vratili, obnavljaju se kuće, daju stanovi za stambeno zbrinjavanje, isplaćuju penzije i priznaje radni staž“, rekao je Keleminec.
  On smatra da se „ne smeju finansirati četnički listovi kao što su ‘Novosti'“, ili podizati „četnički spomenik“ u Srbu i slaviti Tito, „koji nije naš nego njihov“.
  Klemenc je kazao da aktualna vlada nije hrvatska ni HDZ-ova već SDSS-ova, dodajući da „problem Hrvatske nisu ni predsednik SNV Milorad Pupovac ni Srbi već birači koji daju glas strankama koje omogućavaju koalicije s njima“.
  On je pozvao na ukidanje nedeljnika „Novosti“ i prestanak finansiranja SNV i SDSS-a.
  Šef Hrvatskog nacionalnog fronta Ivan Veličko poručio je da „ne dao Bog da se Srbima ponovi 4, 5. i 6. avgust 1995, jer to onda neće biti oluja nego uragan“.
  Jozo Vukelić je ocenio da „Srbi žele Hrvatsku u ropstvu, a Hrvate u zatvorima, ili na stratištima“, ali i ponovio da „problem nisu Srbi, pa ni SDP za koji glasaju jugosloveni i komunisti“, već HDZ za koji glasaju nacionalni nastrojeni ljudi, a koji je isti kao SDP“.
  „Nema u Evropi stranke čiji se stavovi toliko razliku od biračkog tela“, rekao je Vukelić.
  Pisanje nedeljnika „Novosti“ i njihove nedavne naslovne strane, su, prema nekim mišljenjima, ismejavale rat i hrvatske snage, ali i izveštavanje o pretnjama koje su redakciji lista nedavno upućivane, bilo je tema skupa koji je završio spaljivanjem jednog primerka lista.
  Ustaške ikonografije nije bilo, a čulo se nekoliko povika „Spremni“. Na transparentima je pisalo „Vukovar“, „Škabrnja“, „Stop ponižavanju Hrvatske“.
  Učesnici skupa pozvani su da potpišu peticiju za ukidanje „Novosti“, koju je organizovalo udruženje Nezavisni dragovoljci Hrvatski.
  Ostaje nejasno zašto su se učesnici okupili ispred zgrade „Prosvjete“, a ne ispred sedišta SNV, ili redakcije „Novosti“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: