Само напред!

Предлог – радна верзија

30. мај 2009.

Створити услове да се изгради фабрика која производи аутомобиле са моторима који не загађују животну околину. Створити услове за привлачење инвеститора који имају довољно новца и потребну технологију (у овај посао укључити и привреду БиХ). У Србији постоји велики број напуштених фабрика које се могу реконструисати, радници се могу прекфалификовати и могу се запослити млади. Са две фабрике аутомобила значајно се смањује трговински дефицит.

>>>

08.03.2012.

Električni automobil iz Srbije za svetsko tržište

Autor: Beta

Srpska kompanija Faraon najavila je danas da će krajem 2013. predstaviti prototip električnog automobila sa nultom emisijom štetnih gasova, a otvaranje fabrike planira za 2015. godinu.

Direktor te kompanije Vuk Stefanović rekao je da bi Srbija za tri godine mogla da postane proizvođač električnih automobila, prenose beogradski mediji.

Fabrika u Srbiji bi u prvoj godini proizvodila 2.000 vozila, u drugoj 10.000 automobila, a planirano je da u petoj godini od početka proizvodnje fabrika isporučuje 40.000 vozila koja će biti plasirana na tržište EU i Kine, ali i u južnu Koreju i Japan. Stefanović je kazao da će električni automobil biti napravljen od kompozitnih materijala, navodeći da su za njegov dizajn angažovani
dizajneri iz Brazila.

On je dodao da je planirano i otvaranje fabrike u Kini 2017. godine, što bi značilo ukupnu godišnju proizvodnju od 100.000 automobila od 2021. godine. Pored fabrike za sklapanje vozila, u Srbiji bi bila otvorena i prateća fabrika za preradu sirovina i kompozita za proizvodnju automobila.

Stefanović je rekao da će to značiti zapošljavanje 1.050 radnika u petoj godini rada angažovanih u fabrici za sklapanje vozila i još 8.000 radnih mesta u dobavljačkom lancu.

Na projektu su trenutno angažovani domaći inženjeri, a kada počne masovna proizvodnja u ceo proces će, kako je istaknuto, biće uključeni i svetski stručnjaci.

http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/elektricni_automobil_iz_srbije_za_svetsko_trziste.83.html?news_id=44791

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: