Двери: Писмо српском расејању

 

(…) Jасно је да полувековној непромењеној и готово непромењивој псеудоелити у Србији није у интересу никаква конкуренција и позитивна селекција, а посебно не она која долази из супериорне у односу на домаћу, елите српске дијаспоре. И ту се крије одговор на сва претходна питања: зашто би локални политичари, администрација, привредници прихватили боље од себе и дали им шансу да помогну Србији, и својим квалитетом истисну овдашњи неквалитет на свим пољима?
Зашто, кад упркос пропасти Србије они могу и даље да трају на власти и управљају свим друштвеним монополима, не обазирући се на општи интерес?

Ето главног разлога зашто морамо заједнички и организовано да се супротставимо вишедеценијској негативној селекцији и радимо на стварању нове српске елите. Део ње свакако би требало да чине повратници из Расејања! Ова тема је, најзад, и велика провера државе Србије и представља легитиман притисак на све полуге власти да се окрену визији новог поверења и нових односа између матице и дијаспоре, чији би повратак и успешна реинтеграција повратника био један од најважнијих делова.

(…) О коме ми заправо причамо? О људима који су под разноразним принудама морали да емигрирају, у новом свету најчешће почели ни од чега, са својих 10 прстију и постигли доста, а да им нико ништа није поклонио нити су добили од маме и тате, користећи пола века све друштвене привилегије као што је то често случај у Матици.

То су они који углавном нису подржавали Милошевићев режим, али ни слепо веровали тзв. демократским усрећитељима постпетооктобарске Србије. Они су много помагали све српске одбрамбене ратове деведесетих, посебно избеглице, кроз небројене хуманитарне активности до данас. Они хоће и даље да помажу, али су толико пута преварени и изгубили су поверење.

Ко данас интензивно ради на повратку најпре поверења, а потом Срба из Расејања?

Многи међу њима, завршили су највеће светске универзитете и раде у најбољим фирмама света. То су они који имају радну етику на западном нивоу, као и све потребне стручне, техничке и технолошке квалификације. То су они који познају Запад изнутра, све његове предности и мане, а не стиде се свога националног идентитета и имају изражен патриотски осећај.

То су сви они којима једино траже да у Србију шаљу тешко стечене паре, а да их до сада нико није позвао да се врате и понудио им конкретне повољности због којих би то требало да учине.

Да ли су онда Срби у Расејању савршени, неки суперхероји без мане и страха? Не, Срби у Расејању су део свога народа, са свим нашим манама и врлинама. И са много проблема:

– духовна асимилицаја: губљење српског језика, писма, вере, традиције и комплетног националног идентитета;
– материјална везаност за каријеру, посао, кредите, навике, стандард;
– наталожено одсуство поверења у Матицу;
– економска криза која постаје све већа широм Запада, губитак посла и перспективе, неадекватна запослења, неакредитоване дипломе, нерешени папири и социјални статус;
– немање могућности где се вратити, шта радити, како се уклопити…

Да ли су ово све велики проблеми и кочнице за повратак? Свакако!

Да ли се ишта може учинити ако се ништа и не проба? Никако!

Да ли је уз одређене озбиљне припреме и планове могуће решити неки од ових проблема и остварити услове за повратак? Мора да јесте, само неко треба да то жели и на томе ради!

Покрет Двери ЗА живот Србије је прва политичка организација која ће поставити питање повратка Срба расејаних широм планете.

Дакле, прво питање гласи: желите ли да се вратите?

Друго питање јесте: када и како организовати повратак?

Зар на Западу, где се читав посао и живот толико унапред планирају и представљају само различите врсте пројеката са унапред испланираним визијама, буџетима и роковима, не можемо од идеје повратка да направимо свој животни лични или још боље породични пројекат?

Визија, редослед корака, потребан буџет, рокови за остварење. Нека повратак постане наш лични и свенационални пројекат на дуге стазе и кренимо малим али сигурним и чврстим корацима, постигнимо прве резултате, истакнимо позитивне примере, организовано радимо на томе, не одустајмо после првих препрека, покажимо да је могуће!

За то Вам је потребан политички заступник у Србији и државни гарант да се направи друштвена атмосфера за повратак, а ми сматрамо да Двери то могу бити.

Зашто је све ово важно за Матицу? Зар нам није потребно нове стручности, морала, радне етике, високообразованих, патриотизма, познавања Запада и светских кретања, и свега тога без одрицања од себе и свога? То нам управо доноси српска дијаспора, која је пуна пропуста и лошег наслеђа, али која толико често уме да буде отмена, родољубива, милосрдна, предузетничка, солидарна.

Сви који познају Српско Расејање добро знају колико је тамо остало неразумевања и неповерења према Матици, а знајући и наше прилике јасно је зашто је то осећање с правом тамо присутно. Али то, упркос свему, не може бити изговор:

Српско Расејање је данас позвано да се врати и заједно са нама мења Матицу на боље.

Ово предлаже неко ко је остао, није желео да оде, ко се много година бори на више друштвених фронтова и ко још увек нема могућности да било шта обећава у име државе, али има вољу и снагу да мења овај режим и ствара услове да се држава посвети овој теми. Опстанак и бољитак Матице не може бити борба само нас овде који још увек некако пружамо колики-толики отпор бесмислу и тоталној пропасти, већ заједничка одговорност да нешто променимо.

Најлакше је изговорити се да у Матици ништа не ваља и нема услова за живот, али је то само бежање од преузимања одговорности и борбе. Сигурно је да се у Матици мора много тога мењати, али ко ће то да уради за све нас и уместо свих нас?

ЦЕО ТЕКСТ:

http://www.dverisrpske.com/sr-CS/nasa-politika/pisma-biracima/pismo-biracima-br-3-srpskom-rasejanju.php

>

>

ЕКОНОМСКИ КОНЗЕРВАТИВИЗАМ

Српске банке

КРАЈ РЕПУБЛИКЕ или КАКО ПОБЕДИТИ “УЈЕДИЊЕНЕ МОНОПОЛЕ СРБИЈЕ“

One Response to Двери: Писмо српском расејању

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: