Почетак буне против дахија?

 

Studenti Univerziteta umetnosti u Beogradu blokirali saobraćaj u Karađorđevoj ulici

Studenti Univerziteta umetnosti u Beogradu blokirali su danas saobraćaj u Karađorđevoj ulici nezadovoljni što, suprotno odluci Ministarstva prosvete, neki od najboljih studenata nisu oslobođeni plaćanja školarine, kazao je predstavnik studenata Miloš Kuvekalović. Prema rečima Kuvekalovića blokada je počela oko 12.30, a trajaće sat vremena. Nakon toga predstavnici studenata sastaće se u 14 časova sa predstavnicima Ministarsva prosvete i dekanima fakulteta primenjenih i likovnih umetnosti. Predstavnik studenata rekao je agenciji Beta da će ukoliko sastanak sa predstavnicima prosvetnih vlasti ne urodi plodom „studenti radikalizovati protest na nаčin koji još nije viđen u Srbiji“.

– Verujem da ćemo nakon te radikalizacije već sutra rešiti ovaj problem – kazao je Kuvekalović, ne želeći da precizira o kakvom vidu protesta je reč.

Kuvekalović je naveo da oko 200 akademaca, među kojima su i oni sa prosekom od 9,3, moraju da plate školarinu od 200.000 dinara na Fakultetu primenjenih umetnosti ili 150.000 na Fakultetu likovnih umetnosti.
Studenti su svoj protest i blokadu zgrada fakulteta po
čeli u ponedeljak, 9. aprila.

http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/studenti_blokirali_karadjordjevu_ulicu.83.html?news_id=45866

>>

Pokret za slobodu je za 17. april u 14 časova sazvao protest ispred Vlade Srbije kako bi pokazao da neće dozvoliti da vlast preda zaboravu sve kriminalne postupke sprovedene u privatizaciji. Predstavnici Pokreta će ponovo dostaviti Vladi Srbije izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije koji su ostali bez odgovora, a u kojima se detaljno opisuje korupcija u privatizaciji pojedinih preduzeća na koju radničke grupe već godinama ukazuju. Predavanjem izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije želimo da poručimo da borba Verice Barać neće biti zaboravljena i da borbu sa privatizacijom nećemo okončati dok ne pobedimo. Ako je vlast godinama bila gluva na napore Verice Barać, građani nisu. Prisustvo na protestu najavili su zaposleni Srboleka iz Beograda, Jugoremedije iz Zrenjanina, SEVER-a iz Subotice, RS Partners PES-a iz Surdulice, itd. Protest će podržati i predstavnici seljačkih udruženja koji će na taj način obeležiti 17. april – Svetski dan seljačke borbe. Pokret za slobodu poziva sindikate i studentska udruženja da se pridruže protestu.

6 Responses to Почетак буне против дахија?

 1. Varagić Nikola каже:

  Svet i mi

  Uživanje u idili

  Dušan Miklja

  | 11. 04. 2012.

  Govori se da je Srbija „zemlja čuda“. Ma koliko takav opis delovao preterano, za njega se lako mogu pribaviti dokazi. Nije li, da počnemo od najupečatljivijeg, ona jedina država u kojoj su svi zadovoljni.

  Pogledajte samo svet oko sebe. Svi daju sebi oduška. Svi su nečim nezadovoljni. I u najbližem susedstvu, u Crnoj Gori, na primer, o Grčkoj da i ne govorimo, ali takođe i u dalekom svetu. Čak i u državama koje su svakako bogatije od naše. I u samoj Americi traže socijalnu pravdu.

  Imajući u vidu da se ovde protesti javljaju više kao izuzetak od pravila, ne preostaje nam drugo već da zaključimo da su ovde svi zadovoljni. I radnici koji su privatizacijom ostali bez posla, i seljaci otkupnim cenama, i studenti visokim školarinama i penzioneri što realna vrednost penzija opada, i mladi školovani ljudi zbog nemogućnosti da se zaposle, i pozorišni umetnici zbog izostanka subvencija i pacijenti zbog teškoća da dođu do lekara i odsustva lekova, i roditelji zbog nasilja u školama, i građani zbog opšteg poskupljenja, i ljubitelji sporta zbog toga što fudbalskoj mafiji niko ništa ne može, i birači zbog licemerja političara.

  Na tome se naravno inventarisanje ne završava, ali i ovaj delimičan popis dovoljno objašnjava zbog čega se niko ne buni. Zbog čega bi to činili kada je ovde sve potaman. Za razliku od Crne Gore u kojoj vlada socijalna obespravljenost, za razliku od Grčke koja je zadužena, za razliku od Amerike u kojoj su velike razlike između siromašnih i bogatih. Ništa od toga ovde, naravno, ne postoji. Uživajte tada u idili koju, osim vas, niko drugi u svetu ne može da priušti.

  http://www.blic.rs/Komentar/Svet-i-mi/316656/Uzivanje-u-idili

 2. Varagić Nikola каже:

  Postigut dogovor, rektorat odblokiran nakon pet sati

  Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti večeras su postigli dogovor s predstavnicma Ministarstva prosvete i Rektorata Univerziteta umetnosti, pa je zgrada Rektorata odblokirana nakon pet sati.

  Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti blokirali su jutros ulaze na sve tri fakultetske lokacije u gradu, nezadovoljni što odlični studenti nisu oslobođeni školarine.

  Oko 12.45 studenti su pokušali da blokiraju za saobraćaj i Karađorđevu ulicu, ali su se sklonili sa kolovoza posle svega nekoliko minuta zbog, kako su rekli, policijskih pretnji hapšenjem.

  Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović rekao je ranije danas agenciji Beta da će ukoliko sastanak sa predstavnicima prosvetnih vlasti ne urodi plodom „studenti radikalizovati protest na način koji još nije viđen u Srbiji“.

  – Verujem da ćemo nakon te radikalizacije već sutra rešiti ovaj problem – kazao je Kuvekalović, ne želeći da precizira o kakvom vidu protesta je reč.

  Razlog protesta je što studentima i sa maksimalnih 60 bodova nije garantovan upis u narednu godinu studija uz budžetsko finansiranje, čime je „pogođeno“ oko 120 akademaca.

  Knežević: Necivilizovano

  Bivši ministar prosvete Gašo Knežević ocenio je večeras da je odluka studenta da zaključaju rektorku i predstavnika vlade necivilizovan potez.
  „Bez obzira na to kakve zahteve studenti imaju, malo je previše zaključati svoje profesore“, rekao je Knežević.
  On je podsetio da je i on bio zaključavan, ne kao profesor, nego u vreme dok je bio ministar obrazovanja.

  Obradović: Nedolično

  Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović upozorio je da je potez studenata i zaključavanje državnog sekretara u zgradi rektorata nedoličan i da ne doprinosi rešavanju problema.

  http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/316770/Postigut-dogovor-rektorat-odblokiran-nakon-pet-sati

 3. Varagić Nikola каже:

  Studenti štrajkuju glađu ispred ministarstva

  Autor: (Beta)

  BEOGRAD – – Studenti Fakulteta primenjenih
  umetnosti stupili su jutros u štrajk glađu ispred Ministarstva
  prosvete i nauke u Beogradu, zbog toga što još nije rešen problem
  uplate školarina za neke od najboljih studenata.

  Predstavnici studenata rekli su agenciji Beta da će ostati ispred
  resornog ministarstva dok se ne završi upis svih koji su za to stekli
  uslove.
  Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović rekao je Beti da oko 111
  studenata sa tog fakulteta, koji su ispunili uslove za upis, ne mogu
  da upišu narednu godinu, jer im resorno ministarstvo nije dalo novac,
  kako je to ranije dogovoreno.
  Prema njegovim rečima, predstavnicima studenata se obratila jedna od
  zaposlenih u Ministarsrvu prosvete i nauke i pitala ih je zašto
  štrajkuju, a nakon njihovog obrazloženja, rekla im da sačekaju
  ponedeljak.
  „Međutim, mi smo tu ponudu odbili i ostaćemo ovde dok nam školarine
  ne budu uplaćene“, istakao je Kuvekalović.
  Predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta umetnosti Vesna
  Đoković rekla je ranije Beti da je pre dve nedelje obećano da će
  problem biti rešen, ali da Ministarstvo prosvete i nauke još nije
  uplatilo novac za školarine.
  Kako je navela Đoković, studentima neće biti omogućeno da upišu
  narednu godinu studija, ukoliko ne bude uplaćen novac za školarine
  koje koštaju 200.000 dinara.
  Nakon protesta i blokade fakulteta pre dve nedelje studenti su sa
  Ministarstvom prosvete i nauke postigli dogovor o uplati školarina,
  ali studenti tvrde da se to još nije dogodilo.

 4. […] Почетак буне против дахија? […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: