Akter: TAJNE SLUŽBE U FUNKCIJI EKONOMSKE BEZBEDNOSTI

Vladimir Šetić

Danas je najintenzivnija pretnja po nacionalnu bezbednost Srbije ekonomska i finansijska zavisnost i nesposobnost državnog budžeta da servisira budžetske obaveze bez zaduživanja kod domaćih i stranih kreditora.

Ta činjenica u svojoj pozadini ima kao uzrok neadekvatnu i po volumenu malu ekonomiju, i nizak i nedovoljan BDP, a samim time nedovoljan priliv poreskih prihoda u državni budžet.

Karakteristično za rad obaveštajnobezbednosnih službi Srbije jeste da deluju težišno na otkrivačkoj i preventivnoj aktivnosti vezanoj za zaštitu ustavnog poretka i političkog i ekonomskog sistema zemlje, pa usmerivačka aktivnost rada tajnih službi decenijama unazad nije bila prioritetno fokusirana na zaštitu ekonomskog sistema i njegovo unapređenje.

Danas je kumulativno najveća opasnost, rizik i pretnja po nacionalnu bezbednost Srbije, njenu nezavisnost i stabilnost političkog sistema vezana za ekonomski sistem Srbije.

Istovremeno u tom sistemu se generišu najkrupnija koruptivna krivična dela i najveći obim organizovanog kriminala, koji predstavlja najviši nivo društvene opasnosti ugrožavajući pri tome i ekonomski i politički sistem zemlje.

Upravo ta pojava nalaže hitnu usmerivačku aktivnost tajnim službama s ciljem da preduprede dalje podrivanje ekonomskog i finansijskog sistema zemlje s jedne strane, i s druge strane da se putem operativnih radnji, mera i aktivnosti uz ofanzivni i obaveštajni karakter aktivnosti srpskih tajnih službi obezbede mogućnosti za unapređenje ekonomskog sistema zemlje, kako na korporativnom nivou tako i na makroekonomskom.

Ono što je svojevrsni hendikep ogleda se u činjenici da i BIA i VBA i VOA nisu razvijali odgovarajuće kadrovske, tehnološke i metodološke potencijale za delovanje u cilju povećanja ekonomske bezbednosti Srbije. To je posledica zahteva državnog vrha koji godinama nije prepoznavao tu vrstu potrebe da aktivnijim učešćem tajnih službi na ekonomskim zadacima, od najveće važnosti za stabilnost ekonomskofinansijskog sistema Srbije, unaprede ekonomski položaj zemlje.

Kako je svaka vrsta reforme u privredi i podizanje BDP-a dugotrajan proces, najrealniji potencijal za snažan i brz ekonomski napredak leži u potencijalima tajnih službi i njihovom hitnom usmeravanju na zadatke ekonomske bezbednosti.

http://akter.co.rs/weekly/34-bezbednost/15201-tajne-slu-be-u-funkciji-ekonomske-bezbednosti.html

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА:

Да ли постоји трећи пут?

Српске банке

ЕКОНОМСКИ КОНЗЕРВАТИВИЗАМ

Предлог: девизне резерве уложити у производњу хране

Radoman Jović: Izvoziti ili umreti

Из дијаспоре нестало пола милиона Срба

>

БИА

Буразерско Инвалидска Асоцијација

 

13 Responses to Akter: TAJNE SLUŽBE U FUNKCIJI EKONOMSKE BEZBEDNOSTI

  1. […] Akter: TAJNE SLUŽBE U FUNKCIJI EKONOMSKE BEZBEDNOSTI […]

  2. […] Akter: TAJNE SLUŽBE U FUNKCIJI EKONOMSKE BEZBEDNOSTI Like this:Свиђа ми сеBe the first to like this. […]

  3. […] Akter: TAJNE SLUŽBE U FUNKCIJI EKONOMSKE BEZBEDNOSTI […]

  4. […] Akter: TAJNE SLUŽBE U FUNKCIJI EKONOMSKE BEZBEDNOSTI […]

  5. […] Akter: TAJNE SLUŽBE U FUNKCIJI EKONOMSKE BEZBEDNOSTI […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: