Трећа Србија, једина Србија

Напомена: више око настанка Треће Србије на овој страни: ТРЕЋА СРБИЈА

>

Слобода, Чикаго 

Трећа Србија

Пише: Бошко Обрадовић

Млади и успешни људи из народа, генерацијски сродни иако различитих идејних полазишта, с правом су поставили питање Треће Србије данас. Тешко да има иког озбиљног слободномислећег интелектуалца у Србији коме се није смучила идеолошка теорија и пракса и Прве и Друге Србије, и то из више оправданих разлога. Да пробамо најпре да дефинишемо шта се обично подразумева под овим идеолошким одредницама, рачунајући и етикете које углавном површно и нетачно осликавају ове феномене и више служе за политичку дисквалификацију друге стране, све време промашујући суштину.

http://sloboda.snd-us.com/index.php?option=com_content&view=article&id=176:treca-srbija&catid=3:srpska-politika&Itemid=119

——–

Пише: Милутин Станисављевић, ОССИ

4. децембар 2010.

Трећи пут да створимо Србију… за трећи миленијум…

Данас се у академском делу Србије много прича о теорији Три Србије која почива на чланку професора Владимира Конечног и која прави разлику између прве традиционалне која је негативно настројена према Западу, друге које не интересује корење кога гази и које ће све дати за Запад и треће коју претежно види у младим школованим људима пре свега из дијаспоре који су свесни корења и поносни на њега али истовремено и позитивно настројени према свему што на Западу и било где у свету добро функционише, који су спремни да то науче и у Србији за њено добро примене. Ја разумем професора Конечног и његово виђење, али ја лично Три Србије видим само у историјском смислу. Први Србију су основали Стефан Немања и духовни Отац Свети Сава. Та Србија је трајала, али су је прекинули Турци. После много векова други пут  Србију су поново основали Карађорђе, Милош Обреновић и духовни Оци Вук Караџић и Доситеј Обрадовић. После дугог низа година ту Србију заменила је једна идеологија југословенизма која није успела да се одржи и која је нестала. Данас ми, сви заједно са пуно снаге и воље имамо шансу и историјску дужност да по Трећи пут створимо Србију. Јер ако ми то нећемо, нико то неће урадити уместо нас!!

——–

Пише: Никола Варагић

20. септембар 2009.

Трећа Србија

>

>

НАПОМЕНА:

У Београду, септембра 2009. године, дошло је до састанка групе људи различитих мишљења и ставова. На моју иницијативу. На састанак су дошли људи који су некада били чланови Отпора, који су учествовали у организацији параде поноса, али и људи са деснице, попут Бошка Обрадовића из Двери српске. Ту је био и Милутин Станисављевић, оснивач и председник Организације српских студената из иностранства.  Дакле, људи са левице и деснице, атеисти и верници… сви који желе да живе у Србији и од Србије да направе боље место за живот. На том састанку дошло је до сагласноти да се група зове Трећа Србија. Међу нама су били Мирослав Паровић, Андреј Фајгељ и Александар Ђурђев. Без знања осталих чланова, октобра 2010. поменута тројица излазе у јавност са Манифестом Трећа Србија као одборничка група из Новог Сада која је избачена из Двери српске. Пошто су покушали да преотму Двери, сада исто раде са Трећом Србијом. Дакле, Трећу Србију не представљају Мирослав Паровић, Андреј Фајгељ и Александар Ђурђев (група је позната у јавности по недавној смени директора Културног центра Нови Сад).

Ово је знак њихове лажне организације Трећа Србија. Покушао сам да се прекрстим са ова три прста (због свега што раде), али ми не иде.

treca srbija 210x300 Манифест Треће Србије

(Фото: Трећа Србија)

http://www.vaseljenska.com/misljenja/manifest-trece-srbije/

Андреј Фајгељ: Поводом мог обраћања у Скупштини НС

Smene u režiji SPO i „Treće Srbije“

__

Блог: KOSMET VIA KOSMOS

Никола Варагић

10 Responses to Трећа Србија, једина Србија

 1. […] Трећа Србија, једина Србија […]

 2. Varagić Nikola каже:

  Mađari najavili tužbu protiv Novog Sada

  AUTOR: BETA

  Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec najavio je da će to telo manjinske autonomije tužiti Grad Novi Sad, jer nije konsultovao nacionalni savet priliom imenovanja članova školskih odbora.

  „Ne počinje dobro saradnja novosadskog gradskog rukovodstva u novom sastavu i Nacionalnog saveta Mađara“, napisao je Korhec u autorskom članku za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

  Skupština grada Novog Sada je u četvrtak imenovala nove članove školskih odbora u novosadskim školama.

  „Novosadsko rukovodstvo je, zaobilazeći pravo nacionalnog saveta na obavezno mišljenje i davanje predloga, imenovalo školske odbore i u školama koje obrazuju na mađarskom jeziku. Posle ovoga bićemo prinuđeni da na sudu ostvarimo naša ovlašćenja samouprave“, poručio je Korhec.

 3. […] Трећа Србија, једина Србија […]

 4. Varagić Nikola каже:

  Treća Srbija

  Sutra, 14/11/2012, 12:00, II sprat, Mala sala

  Predstavljanje političke organizacije Treća Srbija

  Konferencija za novinare

  Političke organizacije Treća Srbija

  Govore:

  Aleksandar Protić, član inicijativnog odbora političke organizacije Treća Srbija
  dr Andrej Fajgelj, član inicijativnog odbora političke organizacije Treća Srbija
  Miroslav Parović, član inicijativnog odbora političke organizacije Treća Srbija
  Aleksandar Đurđev, član inicijativnog odbora političke organizacije Treća Srbija

  http://www.mc.rs/treca-srbija.4.html?eventId=8763

 5. […] Трећа Србија, једина Србија […]

 6. […] Трећа Србија, једина Србија […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: