Finski model čistih energija primenjiv i u Srbiji

Srbija bi mogla na primeru Finske dosta da nauči u oblasti energetike. Ova nordijska zemlja je za 30 godina uspela da sa pozicije, gotovo potpune, energetske zavisnosti, dođe do liderskog mesta kada su u pitanju efikasnost i očuvanje okoline. Finska već danas koristi 28 odsto energije iz obnovljivih izvora, a Srbija – nula.

Novinar Danasa imao je priliku da se uveri kako u praksi funkcioniše finski energetski sistem, u kojem je ključna reč životna sredina, ali i u spremnost finskih stručnjaka da taj recept primene u Srbiji. Finska je danas među liderima kada je u pitanju dobijanje energije iz otpada. Reč je o konceptu po kojem se svaki otpad može iskoristiti kao gorivo, bilo direktno, bilo kao sredstvo da se dobije energent.

– Iskorišćavanje otpada kao izvora goriva višestruko je korisno. Najpre, to je pristupačan energent, koji proizvodi svako domaćinstvo. Uz to, ima značajnu dimenziju zaštite životne sredine. Samo jedna tona metana, kojeg proizvodi organski otpad, ima uticaj štetan kao 21 tona ugljen dioksida – objašnjava Juka Pavlinen iz FCG, multi-ekspertske kompanije koja je u vlasništvu Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti i dva univerziteta. Konačno, u energani ovog centra, koja ima samo četvoro zaposlenih, od takvog gasa se proizvede 10,5 megavata električne i sedam megavata toplotne energije.

– Pre dvadesetak godina govorili su da u Finskoj nema vetra. A onda je otkriveno da da ga ima, ali ne na uobičajenih 100 metara nego na 200 metara visine. I tada je krenuo razvoj vetrenjača. Godine 1992. proizvodnja energije iz vetra bila je ravna nuli, a prošle godine smo proizvodili 200 megavata. Cilj je da 2020. godine proizvedemo 2.500 megavata, po ceni od 83 evra po megavat-satu. Verujem da ćemo u tome uspeti – ističe Matias Jarvinen iz FCG.

Koliko Finska vodi računa o energetskoj efikasnosti, govori i činjenica da je ispod Helsinkija, na dubini od 25 do 30 metara, iskopano 60 kilometara tunela u granitnoj steni, jer su tako gubici na toplovodnoj mreži svedeni na minimum. Kroz tunele su provučeni cevi, a srce tog sistema je toplana koja u istom procesu proizvodi grejanje i hlađenje.

Finska mnogo pažnje posvećuje sistemu obrazovanja koji treba da iznedri efikasne inženjere, spremne da odgovore visokim zahtevima zaštite životne sredine. Pionirski poduhvat na tom polju je Alto univerzitet, koji je nastao spajanje tri univerziteta – ekonomskog, tehnološkog i umetničkog.

http://www.danas.rs/dodaci/biznis/finski_model_cistih_energija_primenjiv_i_u_srbiji.27.html?news_id=249256

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА:

NENAD M. ILIĆ: Poljoprivredno samoorganizovanje

Визија и фузија

Да ли људи који се не слажу око теорије еволуције могу да се сложе око нове пореске и монетарне политике?

Treća Internacionalna konferencija mladih lidera iz dijaspore

2 Responses to Finski model čistih energija primenjiv i u Srbiji

  1. […] Finski model čistih energija primenjiv i u Srbiji […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: