Rosnjeft uz Britiš petroleum na svetskom tronu

Ruska naftna kompanija Rosnjeft juče je objavila da je kupila celu naftnu kompaniju TNK-BP i tako, po eksploataciji nafte, postala najveća na svetu. Tako se Rosnjeft na svetskom energetskom tronu pridružio Gaspromu, najvećoj ruskoj i svetskoj kompaniji za proizvodnju gasa.

Britanska naftna kompanija Britiš petroleum prodala je svoju polovinu u TNK-BP većinski državnoj naftnoj kompaniji Rosnjeft za 17,1 milijardu dolara i 12,84 odsto udela u Rosnjeftu, a juče je potvrđeno da su se na isti korak odlučili i ruski oligarsi iz konzorcijuma AAR. Svoju polovinu u TNK-BP konzorcijum AAR je prodao za 28 milijardi evra.

Britiš petroleum se ponudio da po ceni od osam dolara po akciji otkupi još 5,66 odsto akcija u Rosnjeftu, ponuda važi do 3. decembra ove godine. Ruska država vlasnik je 75,5 odsto Rosnjefta, a Britiš petroleum je drugi po veličini akcionar te kompanije.

Šef Rosnjefta Igor Sečin i ruski predsednik Vladimir Putin juče su pozdravili novouspostavljeno partnerstvo sa BP čije će znanje i iskustvo, rekao je Sečin, biti od velike koristi Rosnjeftu i Rusiji u primeni međunarodnih standarda, pa time od značaja za ekonomiju cele Rusije, rekao je Putin.

http://www.danas.rs/danasrs/svet/globus/rosnjeft_uz_gasprom_na_svetskom_tronu.12.html?news_id=249705

3 Responses to Rosnjeft uz Britiš petroleum na svetskom tronu

 1. Varagić Nikola каже:

  Novi kupac Železare Smederevo Uralvagonzavod

  Rusi čeličanu dobijaju „džabe“?

  Jedna peć nije ugašena na propisan način, što novom kupcu stvara dodatne finansijske izdatke

  AUTOR: G. VLAOVIĆ

  Beograd – Veoma je verovatno da će ruska državna kompanija Uralvagonzavod postati novi vlasnik Železare Smederevo. Po svemu sudeći Moskva se na taj čin odlučila iz političkih, a ne ekonomskih razloga, jer joj je veoma važno da bude prisutna na ovim prostorima.

  Smatram da je sve već dogovoreno, sem nekih manjih detalja, pa raspisivanje tendera predstavlja samo „kupovinu vremena“ kako bi se i te nedogovorene stvari rešile. U svakom slučaju Rusi će Železaru Smederevo dobiti besplatno ili će je kupiti za simboličnu cenu sličnu onoj koja je postignuta kada je Ju-Es stil fabriku za jedan dolar prodao državi Srbiji – ističe dobro informisani izvor Danasa koji je zahtevao da ostane anoniman.

  Prema njegovim rečima, sve najvažnije stavke u vezi s kupovinom su već dogovorene, ali preostaje da se reše neki problemi. Jedan od njih je vezan za to da Amerikanci iz Ju-Es stila prilikom odlaska iz Smedereva jednu peć navodno nisu ugasili na propisan način.

  – Pokretanje peći u čeličani koje su ugašene je prilično skup proces, a naročito je skupo pokrenuti rad peći koja je ugašena na neadekvatan način. Ako je tačno da je napravljena takva „brljotina“, Rusi će morati da izdvoje dodatna sredstva da bi se rešio taj problem. Veoma je moguće da se o tome još uvek pregovara. Shodno tome, Vlada se odlučila za raspisivanje tendera koji je već dva puta propao umesto da Uralvagonzavodu Železaru Smederevo proda direktnom pogodbom – tvrdi naš sagovornik.

  On ističe da je sasvim u redu što će Rusima smederevska čeličana biti data budzašto, jer je to jedini način da opstane i da ljudi koji u njoj rade ne ostanu bez posla.

  – Činjenica je da se niko u vreme ekonomske krize koja je naročito pogodila industriju čelika ne interesuje za kupovinu Železare Smederevo. Stoga je zainteresovanost Uralvagonzavoda nešto što treba iskoristiti. U tom smislu, čak i ako Vlada Srbije fabriku besplatno da Rusima, to će predstavljati odličan poslovni potez. Naime, s obzirom da je Uralvagonzavod veliki vojnoindustrijski kompleks koji proizvodi tenkove i kamione, čelik koji se dobija u Železari Smederevo poseduje kvalitet za takvu vrstu proizvoda i fabrika pod ruskim vlasništvom sigurno neće ostati bez posla. Takođe, s obzirom da se spekuliše da je aranžman oko Železare Smederevo plod političkog dogovora Moskve i Beograda, osnovano se pretpostavlja da će taj aranžman omogućiti poslove i za neka druga preduzeća u Srbiji. Posrnuloj privredi naše zemlje to će svakako biti veliki podstrek – zaključuje naš sagovornik.

  http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/rusi_celicanu_dobijaju_dzabe.4.html?news_id=249739

 2. […] Rosnjeft uz Britiš petroleum na svetskom tronu […]

 3. Varagić Nikola каже:

  Njujork tajms: Sin Romnija tražio investitore u Rusiji

  Tanjug | 02. 11. 2012.

  Njujork – Sin republikanskog kandidata za predsednika SAD Mita Romnija, Met, ove nedelje je posetio Moskvu tražeći ruske investitore za svoju firmu „Eksel trast“, piše „Njujork tajms“.

  Met Romni je, prema podacima lista, samo nekoliko dana pre okončanja izborne kampanje oca, imao nekoliko poslovnih sastanaka u Moskvi, ubeđujući uticajne ruske biznismene da investiraju u njegovu firmu.

  Osim toga, navodi Njujork tajms, Met Romni je izgleda obavio i tajnu misiju koju mu je poverio otac:

  rekao je izvesnom visokom ruskom zvaničniku, koji ima mogućnost da prenese njegove reči predsedniku Vladimiru Putinu, da njegov otac, bez obzira na žestoku predizbornu retoriku, želi dobre odnose sa Moskvom.

  Romni je ranije u svojim nastupima Rusiju nazvao „glavnim geopolitičkim protivnikom SAD“.

  U ruskoj ambasadi u Vašingtonu novinarima su rekli da nemaju informacije o putovanju Meta Romnija u Moskvu, dok su iz firme „Eksel trast“ rekli da je putovanje u Rusiju ranije planirano u interesu firme.

  „Eksel trast“ je hipotekarni investicioni fond sa aktivom vrednim oko 820 miliona dolara, koji ima filijale širom SAD.

  http://www.blic.rs/Vesti/Svet/351035/Njujork-tajms-Sin-Romnija-trazio-investitore-u-Rusiji

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: