Ruža Ćirković: SKANDAL DECENIJE

 

Ako ih ima još koji veruju da su poslanici Narodne skupštine Republike Srbije izabrali Mlađana Dinkića za ministra finansija, ekonomije i svega ostalog, e pa stvarno ne znam šta o takvima da mislim. Naročito posle sednice Narodne skupštine održane u sredu na kojoj se narodni poslanik Gorica Gajić usudila da u svom izlaganju, a povodom specijalnog zakona za zaštitu špekulanata i lopova koji stoje iza kraha Agrobanke, pomene strane banke. Ministar Dinkić, svojski podržan od smušene osobe koja je sednicom predsedavala neprekidno ponavljajući, pa i bez ikakvog razloga „poslaniče, tema, poslaniče tema“, odbrusio je zatečenoj poslanici Gajić da ništa nije shvatila i da bi joj bilo bolje da ćuti. Jednom rečju, ko je njoj uopšte dozvolio da pominje strane banke, a u vezi sa nekim zakonom koji je predložio Dinkić, daleko bilo!

Ko je na mesto ministra za finansije, ekonomiju i sve ostalo izabrao Dinkića, bilo je jasno već kad su nam servirani članovi premijerovog saveta za spas. A bilo je jasno i da nam od tih opasnih preduzetnika, i još opasnijih bankara, spasa nema. Ali da se vratimo samom zakonu. Damski rečeno, ministar Dinkić bar dva puta nije govorio istinu. Prvi put kad je rekao da je Vlada Srbije tek pre deset dana saznala za stanje Razvojne banke Vojvodine i drugi put kad je rekao da se Zakon o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije donosi na korist građanima. Ako Vlada Srbije nije pre saznala o stanju u Razvojnoj banci Vojvodine, mogla je to da sazna pre više od mesec dana kada je ista ta banka, usred Beograda, održala konferenciju za štampu sa kojom se, po aroganciji i bezobrazluku, može meriti samo već opisani istup ministra Dinkića. Drugo, zakon kojim se propast Agrobanke ne razrešava po važećim nego po specijalnom zakonu, zaštitiće špekulante i lopove , a „odrati“ građane Srbije. Da je tako, potvrdio je i sam ministar Dinkić. On je, naime, sa skupštinske govornice preporučio građanima da „ne biraju banku koja daje visoke kamate da u nju ulože štednju, nego da biraju sigurne banke“. I ovaj primer Agrobanke gde će biti pokriveni svi depoziti i osigurani i neosigurani, pa i oni koji su prošle godine u tu banku položeni jer je u nedelji štednje, po rečima samog Dinkića, nudila tako visoke kamate da se mogu nazvati špekulativnim, a i novija naša istorija pokazuju da građani ne bi trebalo da poslušaju ministra Dinkića sem ako ne žele da budu izigrani i odrani kao ovce. Jer, i štedišama Dafiment banke i Jugoskandika, koji su se u tim bankama-kockarnicma našli gonjeni svojom alavošću i privučeni visokim kamatama, njihove su pare uredno vraćene na teret onih građana koji su se držali preporuke ministra Dinkića pre nego što je on izrekao, a pošto je više puta pogažena. Ima tu još, ali mala je ova kolumna: ministar Dinkić nam je, iz kompleksnih razloga neizbežne političke prirode, više puta skrenuo pažnju da grad Beograd drži 600 miliona u Razvojnoj banci Vojvodine, pa šta mi hoćemo, da nam glavni grad bankrotira. Hoćemo. Grad Beograd je dužan da parama svojih građana gazduje savesno i da ih čuva samo u najboljim, a ne u sto puta dokapitalizovanim, pa opet rušnim stranačkim bankama. Ali ni grad Beograd neće bankrotirati. Jer, sve će to glupi nezaposleni narod, na beskrajnom putu za Evropu i u izvrnutom permanentnom procesu modernizacije, vratiti i pozlatiti!

CEO TEKST:
http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/jadni_moji_novinari.884.html?news_id=250041

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА:

Agrobanka, Poštanska štedionica, Arapski Emirati i Hilari Klinton

Зашто постоје различити стандарди када су у питању порески обвезници?

Монсанто и МК Комерц

Фонд за развој и Агробанка

DRŽAVNI VRH STOJI IZA KRIMINALA U AGROBANCI

Зашто да извозимо? Проблем је добити грађевинску дозволу, али само ако сте Икеа а не члан клуба Привредник! У затвор се иде због 20 хиљада а не због 200 милиона?

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: