GORAN BABIĆ: Zašto sam protiv podizanja spomen-obeležja Nemcima u Vršcu

odgovar na napise Dragog Bugarčića i Dragice Stanojlović („Danas“, 5 – 7. januar 2023) 

(…) Svjestan sam činjenice da ću vrlo teško bilo koga uvjeriti kako nisam znao da se predmetna polemika (ili sučeljavanje oprečnih stavova) odvija u okviru nekakvog projekta, koji pod naslovom „Nacionalne manjine u Srbiji – stanje i izgledi“ redakcija „Danasa“ realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Da sam, naime, o tome bio informiran prije početka ove rasprave, možda se ne bih ni javljao. Jer ako i znam (ili bar naslućujem) motive neposrednih učesnika u diskusiji, ni sad mi nisu posve jasni interesi američke strane u čitavoj ovoj stvari. Toliko o tome, a sad na konkretno.

(…) Hitler kod današnjih neupućenih generacija može čak izazvati i sažaljenje, ali su u borbama protiv njegovih trupa i na samom kraju rata (pa i kasnije) mnogi izgubili glavu i to ne samo Titovi partizani, nego i sovjetski i saveznički vojnici. Ta činjenica objašnjava i stav nove (partizanske) vlasti prema folksdojčerima. Nova vlast, čiji borci i dalje ginu, u folksdojčeru ne vidi nevinu civilnu žrtvu, već Hitlera ili bar Špilera (u svakom slučaju nešto strašno što je oko sebe četiri godine sijalo smrt) te se tako prema njemu i ponaša.

Tendencioznim i gotovo grozničavim insistiranjem na (isključivo) zbivanjima iz 1944. i 1945. godine uz potpuno zanemarivanje svega što je prethodilo tim događajima (i što je, konačno, do njih i dovelo) u suštini se mijenja istorija, krivci postaju žrtve, a žrtve se volšebnom metamorfozom preobražavaju u krivce. Suptilnim redizajniranjem istorije prepuštaju se zaboravu ne samo jezivi zločini (pretežno paorske) divizije Princ Eugen, nego i bezbrojni vršački krovovi iz godine 1941, prekriveni zastavama sa svastikama.

Autor je književnik iz Beograda

Diskusija teška 32,5 milijardi evra

http://www.danas.rs/dodaci/vikend/hitler_iz_1941_nije_hitler_iz_1945.26.html?news_id=254451

3 Responses to GORAN BABIĆ: Zašto sam protiv podizanja spomen-obeležja Nemcima u Vršcu

  1. […] GORAN BABIĆ: Zašto sam protiv podizanja spomen-obeležja Nemcima u Vršcu […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: