Како ради човек који се каје, који је на путу покајања?

 

Како ради човек који се каје, који је на путу покајања? Ради као Драган Џајић. Драган Џајић је део система, постао је фудбалска легедна и део српске елите пре више деценија. Деценијама је лепо живео.

Како се радило унутар српске елите пре 30 година приказано је у филмовима о Шојићу. Затим долазе криминалне деведесете и исто тако криминалне године прве деценије 21. века.

Учествовао је деценијама у разним мутним радњама које су се одвијала унутар и око ФК Црвена Звезда, потписивао је сумњива документа и уговоре, на крају завршио у затвору. Председник државе пре пар месеци прекида судски процес и Џајић постаје слободан грађанин. Убрзо постаје и председник ФК Црвена Звезда. Они који су га послали у затвор више нису на власти, један од њих је сада у затвору.

Драган Џајић је одлучио да више никада не ради како је радио у прошлости што се тиче вођења клуба. Док је деведесетих био на челу клуба кроз клуб је прошло неколико десетина милиона марака/долара а омладинској школи није одлазио ни 1% тог новца. Ово знам пошто сам сведок тог времена, прошао сам све селекције у омладинској школи Звезде тих деведесетих. Није се улагало у младе играче, Партизан је доминирао у домаћем првенству, клуб није могао да победи ни у претквалификацијама за европске купове… Изјава Драгана Џајића, коју је дао после именовања за председника Звезде пре пар месеци, да ће (сада) све учинити за развој омладинске школе и подршку младим играчима, за мене је била први знак да се нешто суштински променило у том човеку, да је схватио где је грешио и да ће све учинити да се (поново) не окружи лоповима, да ће овај пута супроставити сваком лопову, без обзира да ли је тај менаџер вођа криминалне банде, да ли је то председник државе или владе или министар или неки тајкун… Деведесетих се доста крало у Звезди али нико није хтео да приватизује клуб и зато се Џајић никада није бунио нити улазио у сукоб са људима из власти. После 2000. године настављено је са криминалним радњама, иста пракса, али се појављује тајкун који би да приватизује клуб. Тада се Џајић супроставио том човеку. Завршио је у затвору. Изашао је из затвора, а тај тајкун је сада у затвору.

Данас Драган Џајић проверава сваки уговор, жели да све буде по закону. Други га пожурују, подмећу му сумњиве уговоре да потпише, он одбија, напада га један од најмоћнијих људи у држави преко медија, иначе бивши кошаркаш који води Кошаркашки клуб Црвена Звезда, Џајић га удара песницом у главу и напушта ФК Црвена Звезда. Не знам како ће се решити сукоб унутар Звезде и да ли тај клуб може да избегне стечај. Да ли је Драган Џајић на правом путу (покајања) и да ли има довољно таквих људи око себе који ће га подржати да настави тим путем? Не знам да ли ће и то бити довољно за спас. Једно је сигурно, поставио је стандард политичарима који би да са свог имена да скину “етикету из деведесетих“ – или нешто суштински мењаш и радиш другачије или се побуниш против силеџија и лопова који те спречавају и напустиш место председника (министра, директора…).

Годинама нисам ишао на стадион, нисам гледао утакмице Звезде, ретко сам гледао и на телевизији. Чекао сам да видим да ли ће бити неких промена унутар клуба, на боље. Имам пријатеље у клубу, знам да је у Звезди “распад система“. Случајно или не, на дан када је дошло до физичког сукоба између председника и потпредседника клуба, моја фирма је послала радника да замени један кабл и спроведе телефонску линију до једне просторије на стадиону која неко време није имала телефон. То је била мала донација моје фирме, а и да није, ко би то сада платио, и када?

Клуб може да се извуче из кризе, постоје потенцијали, али нисам сигуран да постоје прави људи у клубу, око клуба и на државним фунцијама који знају како то да ураде. Повратак Џајића у клуб, после физичког сукоба са потпредседником клуба, имаће смисла само ако је Џајић заиста на путу покајања и ако није спреман да прави труле компромисе и учествује у криминалним и противзаконитим радњама било које врсте. Само тако Звезда може да се извуче из кризе. То не мора да буде Џајић, можда се он не врати у клуб, можда се врати и направи трули компромис, али ако заиста постоји “политичка воља“ да се Звезда спаси а борба против корупције настави, само неко ко неће бити спреман на труле компромисе и зна свој посао може водити Звезду. Међутим, тада ни то није довољно, јер је стање у осталим клубовима, у савезу, у другим спортовима, слично као и у Звезди. Звезда не може да буде велики клуб у држави која нема развијену привреду, када игра против аматерских клубова у слабој лиги, где се утакмице намештају и слично. Нема лојалне конкуренције, нема позитивне селекције, нема моћних спонзора, грађани немају новац за улазнице, не може се живети само од донација, играчи су просечни и све се мање новца приходује од продаје играча иностраним клубовима, потребно је доста новца за враћање дугова и касније још више ако је циљ улазак у лигу шамиона, тако да, чак и када би се Џајић вратио, или неко уместо њега ко би донео суштинске промене (а све ово што предлажем није лако да се изведе јер је заиста мало стручних и поштених људи у клубу, и влади), чак и да арапски шеик и руски Гаспром издвоје велики новац за Звезду, без суштинских промена у фудбалском савезу, у осталим клубовима, у држави, тешко да ће било ко извући Звезду из кризе, и урадити оно главно, вратити Црвену Звезду међу велике европске и светске клубове.

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА КОСМЕТ via КОСМОС:

Режимски репрограм репрограма репрограма

Пораз

Partizani

Боже, опрости им, не знају шта раде…

VUK MUJOVIĆ: Osnova srpske tranzicije

Војско, сад можеш да издаш земљу шеику!

 

6 Responses to Како ради човек који се каје, који је на путу покајања?

 1. Varagić Nikola каже:

  ČOVIĆ: Sramno je šta se desilo, vreme je za rad

  AUTOR: BETA

  Potpredsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Nebojša čović priznao je danas da je incident sa predsednikom kluba Draganom Džajićem „sraman“ i da je naneo veliku štetu, ali je ocenio da nije trenutak za razilaženje i naglasio da će „biti primoran da ode“ ako se nastavi sa dosadašnjom praksom.
  „Sve ono što se dogodilo nanelo je veliku štetu FK Crvena zvezda. Tu ne mislim samo na incident koji se desio između Džajića i mene već i na izveštavanje brojnih medija koji su u želji za senzacionalizmom pisali sve i svašta i tako dodatno dolili ulje na vatru. Sve to je u ovom trenutku bilo najmanje potrebno FK Crvena zvezda“, naveo je Čović u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

  Čović i Džajić sukobili su se u sredu na stadionu Zvezde, posle čega je Džajić navodno rekao da odlazi. Zvanične verzije nema, ali pojedini mediji su javili da je bilo međusobnog psovanja i da je čak došlo do fizičkog razračunavanja.

  „Moram da priznam da je sramno ono što se dogodilo između nas dvojice, ali i da naglasim da sve to nisam želeo i da svemu tome ni na koji način nisam doprineo…moram da naglasim da tokom pomenutog incidenta nisam koristio psovke, da nikoga nisam psovao. To nije moj manir, ne odgovara mom vaspitanju i obrazovanju. Takođe, niko me nije udario i na sreću nije bilo fizičkog kontakta, a dobro je poznato da za fizičkim obračunom posegne samo onaj ko nema argumente“, naveo je Čović.

  Potpredsednik fudbalskog i predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda rekao je da je klub „u velikim problemima“ koji su „poprilično nagomilani“, „imaju svoju dugu istoriju“ i da ih nije lako rešiti. „I Džajić i ja volimo Crvenu zvezdu, zato smo se u ovako teškom trenutku prihvatili funkcija, jer želimo da se problemi reše.

  Ali, sada je već očigledno da nam se metode i pristupi za rešavanje pomenutih problema potpuno razlikuju. Naši stilovi rada su drugačiji, a ja ne želim da radim na način kako se ranije radilo u

  FK Crvena zvezda, jer je takvo poslovanje i dovelo do svih ovih nedaća sa kojima se sada suočavamo“, naveo je čović. „U tome zaista ne želim da učestvujem, jer uopšte nisam siguran da Zvezda sa takvim pristupom može da izađe iz krize. Jednostavno, ne bih želeo da na bilo koji način snosim odgovornost u slučaju neuspeha“, istakao je Čović. Funkcioner crveno-belih naveo je da ima posebno poštovanje prema legendama i da je Džajić jedna od legendi Zvezde, što mu „niko ne može oduzeti“.

  „Međutim, status legende vam automatski ne garantuje uspeh, jer je obavljanje ozbiljnog posla i vršenje odgovornih funkcija u kriznim situacijama nešto sasvim drugo. Pragmatičan sam čovek, jasno definišem probleme i precizno postavljam zadatke, mnogo radim, ali zato i od svojih saradnika tražim da me u tome prate i nikada ne obećavam nemoguće.

  To je moje profesionalno pravilo u radu koga se striktno pridržavam i od koga nisam želeo niti ću da odstupim ni u FK Crvena Zvezda“, naveo je Čović. On je istakao da je pred sadašnjom upravom „ogroman posao“ i da su klubu potrebni svi koji imaju znanje i iskustvo, vole Zvezdu i žele da joj pomognu.

  „Ne zahtevam bilo čiji odlazak, jer nije trenutak da se rasipamo, već da se skupimo i budemo jedinstveni baš sada kada je teško. Stavovi mogu da nam se razilaze, ali mora da se radi. Međutim, ako se nastavi sa ovakvom praksom rada, ja ću bi biti taj koji će biti primoran da ode. Jednostavno, ne želim i neću da učestvujem u nečemu što je osuđeno na neuspeh“, naveo je čović.

  On je pozvao na smirivanje strasti posle incidenta. „Mislim da nije vreme za ljutnju, iako bih ja možda imao najviše razloga za to. Nismo došli u Zvezdu da pravimo probleme već da ih brzo i efikasno rešavamo. Odrasli smo ljudi i zato svi moramo da progutamo delić svog ponosa i dobro zasučemo rukave kako bismo ostvarili cilj koji se zove – oporavak FK Crvena zvezda“, naveo je Čović.

  http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/covic_sramno_je_sta_se_desilo_vreme_je_za_rad.83.html?news_id=56316

 2. Varagić Nikola каже:

  јануар 25, 2013 у 6:19 pm

  Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, za Danas

  Dačićeva dela krajnje štetna po srpski interes

  DSS ima doslednu politiku, koju ni u čemu ne ograničava podrška koju smo dali Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora

  AUTOR: JELENA TASIĆ

  Beograd – Najavom da će zastati s postupkom ocene ustavnosti vladinih uredbi Ustavni sud Srbije je pred očima cele javnosti pokazao da nije pravi sud koji štiti Ustav, nego da je reč o skupu poslušnih činovnika koji rade po diktatu Vlade.

  Pored toga, predsednik Ustavnog suda je prekršio Zakon o Ustavnom sudu kada je izjavio da će na predlog Ministarstva pravde zastati s postupkom ocene ustavnosti. Po Zakonu o Ustavnom sudu, samo organ koji je doneo uredbu može da zatraži da se zastane sa ocenom ustavnosti, a ove protivustavne uredbe nije donelo Ministarstvo pravde nego Vlada Srbije. Ako ni zbog čega drugog samo zbog ovog kršenja zakona predsednik USS morao bi odmah da podnese ostavku. Ako se na ovakav način USS odnosi prema Ustavu i ustavnom poretku zemlje, onda je jasno zašto se apetiti zapadnih sila prema Srbiji povećavaju iz dana u dan – kaže za Danas Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije.

  http://www.danas.rs/danasrs/politika/daciceva_dela_krajnje_stetna_po_srpski_interes.56.html?news_id=254870

 3. […] Како ради човек који се каје, који је на путу покајања? […]

 4. […] Како ради човек који се каје, који је на путу покајања? […]

 5. […] Како ради човек који се каје, који је на путу покајања? […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: