DR VELIBOR DŽOMIĆ: SRPSKA CRKVA I ”NOVA POLITIKA”

 

Velibor Džomić: Tomislav Nikolić se bavi crkvenim pitanjima

 

Za kratko vreme, tokom januara, pojavila su se dva jednostrana stava državne vlasti u vezi sa SPC na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori. Glavni akter i u jednom i u drugom je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije.

U Političkoj platformi pod tačkom V je obelodanjeno da Srbija posebno insistira ”na uspostavljanju ugovornog odnosa između SPC i PIS u Prištini”… Predlog je jednostran, a Sveti Arhijerejski Sinod SPC nije konsultovan prilikom njegovog formulisanja. Autori predloga se nisu bavili sledećim pitanjima: da li država ima ovlašćenja da pregovara sa Albancima u ime Srpske Crkve?

(…) U tački D Platforme predviđeno je da se traži ”formiranje dvodomne Skupštine AP Kosova i Metohije u kojoj bi gornji dom predstavljao Dom regiona i verskih zajednica”. U Domu regiona i verskih zajednica bi ”svi regioni i glavne verske zajednice bili ravnopravno zastupljeni”. Treba znati da i važeći Ustav Srbije i tzv. Ustav Republike Kosovo proklamuju načelo odvojenosti crkava i verskih zajednica od države i da je ovaj predlog, sam po sebi, neprimenljiv.

Pojam ”glavnih verskih zajednica” ne postoji u Srbiji, a ni na Kosovu i Metohiji. Predlagači verovatno pod njima podrazumevaju SPC, Rimokatoličku crkvu i Islamsku zajednicu. Ako je to tako – onda je predlog diskriminatoran u odnosu na ostale verske zajednice i neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Čak i kada ne bi bio diskriminatoran postavlja se pitanje ko i kako može naterati ”glavne verske zajednice” da uđu u političku borbu i odlučuju u jednom od dva doma tog parlamenta koga srpska strana naziva ”Skupština AP Kosova i Metohije”, a albanska ”Skupština Republike Kosovo”. Zatim, kako bi se birali poslanici iz redova ”glavnih verskih zajednica”? I da li bi one u svojim unutrašnjim procedurama otvarale izborne procese i takmičenje sveštenika za funkciju poslanika gornjeg doma?

(…) Na Krstovdan, uoči Bogojavljenja, Nikolić je boravio u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori. Tom prilikom, u susretu sa crnogorskim zvaničnicima, dobrano je zagazio i u crkvena pitanja. Saopštio je nekoliko problematičnih i netačnih teza. Prvo, kao Pravoslavnu Crkvu je nenadležno legitimisao i tvorevinu crnogorskog MUP-a iz 2000. godine pod nazivom ”Crnogorska pravoslavna crkva”. Drugo, dao je predlog da ”dve crkve”, tj. SPC i tzv. CPC treba, verovatno dijalogom, da reše svoj problem ”jer je taj problem na takvom nivou da ne opterećuje odnose Srbije i Crne Gore”. Treće, Nikolić bi se umešao u odnose između SPC i tzv. CPC samo u slučaju kada bi odnosi ”dve crkve” opterećivali odnose Srbije i Crne Gore? Četvrto, saopštio je da u Crnoj Gori nema progona sveštenih lica i oduzimanja crkvene imovine kao što ga ima u BJR Makedoniji. Uz sve ovo treba imati u vidu da Nikolić nije posetio Cetinjski manastir, a što je bila praksa njegovih prethodnika. Ali, to je manje važno u odnosu na stavove koje je saopštio.

Tekst objavljen u magazinu „Nedeljnik“

Protojerej stavrofor Velibor Džomić je pravni koordinator Mitropolije crnogorsko-primorske SPC

Novi Standard

6 Responses to DR VELIBOR DŽOMIĆ: SRPSKA CRKVA I ”NOVA POLITIKA”

 1. Varagić Nikola каже:

  Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, za Danas

  Dačićeva dela krajnje štetna po srpski interes

  DSS ima doslednu politiku, koju ni u čemu ne ograničava podrška koju smo dali Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora

  AUTOR: JELENA TASIĆ

  Beograd – Najavom da će zastati s postupkom ocene ustavnosti vladinih uredbi Ustavni sud Srbije je pred očima cele javnosti pokazao da nije pravi sud koji štiti Ustav, nego da je reč o skupu poslušnih činovnika koji rade po diktatu Vlade.

  Pored toga, predsednik Ustavnog suda je prekršio Zakon o Ustavnom sudu kada je izjavio da će na predlog Ministarstva pravde zastati s postupkom ocene ustavnosti. Po Zakonu o Ustavnom sudu, samo organ koji je doneo uredbu može da zatraži da se zastane sa ocenom ustavnosti, a ove protivustavne uredbe nije donelo Ministarstvo pravde nego Vlada Srbije. Ako ni zbog čega drugog samo zbog ovog kršenja zakona predsednik USS morao bi odmah da podnese ostavku. Ako se na ovakav način USS odnosi prema Ustavu i ustavnom poretku zemlje, onda je jasno zašto se apetiti zapadnih sila prema Srbiji povećavaju iz dana u dan – kaže za Danas Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije.

  http://www.danas.rs/danasrs/politika/daciceva_dela_krajnje_stetna_po_srpski_interes.56.html?news_id=254870

 2. Varagić Nikola каже:

  Svetislav Basara

  Panta rhei

  Bejah, cenjeni publikume, nakratko u Podgorici i odonud donosim lepe vesti. Poseta našeg džumhurbaškana Nikolića ostavila je u Crnoj Gori krajnje dobar utisak, bar na moje prijatelje, inače blagorodan neki svet. Potpuno drugi čovek, kažu jedni. Može li mu se verovati, pitaju me drugi? Nisam znao šta da im kažem!

  Gorko iskustvo me je naučilo da srpskim političarima ne verujem ni kada su pod mukama ili prikopčani na detektor laži. Ali, s druge strane, ne volim da ih olajavam po inostranstvu. Valjda iskalim sav bes u ovoj kolumni. Ipak, moji su pajtaši (i pajtašice, rodna ravnopravnost, moliću lepo) očekivali da prozborim neku na tu temu, pa sam u tom smislu, uz čašu kabernea, složio priču koju ću sad da vam prepričam.

  Elem, dragi moji drugovi i drugarice, rekao sam sav značajan, u Srbiji su mnoge stvari postavljene naglavačke, pa je iz tog razloga izreka da vlast kvari ljude prestala da važi i završila u ropotarnici istorije. Evo, uzmimo primer džumhurbaškana Nikolića. Otkako se domogao vlasti, to jest konaka na Andrićevim vencu, postao je mnogo bolji čovek. Da nema nesnosne patetičnosti u njegovim javnim nastupima, došao bih u iskušenje da Nikolića proglasim najboljim predsednikom bivših jugoslovenskih republika svih vremena. S druge strane, neki, ranije blagorodni i pitomi ljudi, prekonoć su se prozlili. Ali dijalektika nas naučava da ništa ne miruje. Tako da, dragi moji drugovi i drugarice, postoji šansa da se Toma ponovo prozli, a da se bivše dobre ličnosti vrate na pravi put.

  http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/panta_rhei.881.html?news_id=254856

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: