Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposlenih oko 25%

Svaki dan idem na posao, a od firme nisam primio ni dinar poslednjih 11 meseci. Ukupno mi duguju 49 plata, a kad saberem koliko je to para od 2008. godine, nije mi isplaćeno skoro milion dinara – kaže za “Blic” Zlatko Vidanović, koji je u “Građevinaru” iz Niša 37 godina radio kao vozač, a sada je prešao u službu održavanja.

Vidanović, nažalost, u svom problemu nije usamljen. Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu, procenjuje Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata. Dva puta više ljudi, oko 100.000, primaju platu sa zakašnjenjem od pola godine.

...

U Srbiji, prema zvaničnoj statistici, svaki peti radnik radi na crno. Nezvanične procene ukazuju na to da takvih ima oko 700.000, trećina ukupnog broja zaposlenih. Većina njih za 20 godina neće imati penziju i biće socijalni slučajevi.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u 2012. iznosila je oko 25,5 odsto. U oktobru 2010. stopa nezaposlenosti iznosila je 19,2 odsto, zaposlenosti 37,7 odsto, a neformalne zaposlenosti 19,6 odsto.

>

Извоз воћа мањи за 30 одсто

ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ СРБИЈЕ

 

14 Responses to Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposlenih oko 25%

 1. Varagić Nikola каже:

  Београд – Србија је у „минусу“ од 17,67 милијарди евра, а задуживаће се и даље, и ако би терет јавног дуга пао само на запослене, рачуница каже да би сваком од њих на „грбачу“ пало по 10.273 евра, пишу Новости.

  Када би, пише лист, сваки динар своје плате сваки званично запослени грађанин Србије препустио држави, требало би нам пуне две године, и још који месец, уколико смо решени да отплатимо читав јавни дуг.

  На крају прошле године, што су последњи званични подаци, Србија је била у кредитима од укупно 17,67 милијарди евра, а већ за који месец могла би да стигне руска милијарда долара, намењена буџету.

  У Србији је, с друге стране, званично запослено око 1,72 милиона људи. Проста рачуница каже да када би само они подносили терет јавног дуга, сваком би на „грбачу“ пало по 10.273 евра.

  У тај износ стаје чак 25 децембарских, традиционално „јачих“ просечних плата. Само месец раније, за исти износ би ваљало радити 27,4 месеца.

  Просечни радник, каже статистика, у децембру је зарадио око 46.000, а месец раније око 42.000 динара. Ове године ће чак 90 милијарди динара из буџета дати на камате. То је 23 милијарде више него лане и чак 48 милијарди више него у 2011. години.

  За само две године износ који треба платити на камате је више него удвостручен, напоменуо је уредник портала Макроекономија, Мирослав Здравковић.

  Није нимало занемарљив ни терет који пада на сваког грађанина Србије. Уколико се 17,2 милијарде евра дуга подели на 7,18 милиона грађана земље, сваком припада по 2.443 евра. Учешће јавног дуга у бруто домаћем производу је на крају године било 61,5 одсто. С друге стране, законски лимит је 45 одсто.

  Према речима Здравковића, у 2016. години можемо да очекујемо да ћемо на камате давати 210 до 220 милијарди динара. И тада ће трошкови за запослене бити већи од трошкова камата, али само они.

  Када држава дође у позицију да мора да смањује своје трошкове за војску, полицију, образовање, здравство и за сличне виталне намене, како би сервисирала камате, пала је у дужничко ропство, оценио је Здравковић.

  На сваких 100 динара које ове године дајемо на камате, показује рачуница Здравковића, на Војску дајемо 67 динара.

  Пре две године износ је био 130 динара. Док ове године избројимо 100 динара за камате, за образовањемо ћемо дати 186 динара.

  Постоји могућност да у 2016. години на 100 динара за камате, на образовање дамо мање од 100 динара, навео је Здравковић и додао да је издвајање за субвенције је за две године са 129 динара на 100 динара за камате, пало на 91 динар и да су у истом периоду су расходи за запослене са 485 динара пали на 295 динара.

 2. Varagić Nikola каже:

  Београд – Електропривреда Србије (ЕПС) је у тешкој финансијској ситуацији и компанији прети банкрот већ у марту или априлу, ако Управни одбор (УО) компаније што пре не донесе неопходне одлуке о финансијској консолидацији компаније, саопштено је данас Танјугу у прес служби ЕПС-а.

  У тој компанији напомињу да је на седници УО ЕПС-а која је јуче требало да буде одржана, али је отказана, на дневном реду требало да буде одобрење зајма компанији од око 300 милиона евра, неопходних за финансијску стабилизацију компаније.

  Све је доведено у питање и ЕПС ће имати великих финансијских проблема, ако не у марту, онда у априлу, истичу у тој компанији.

  На дневном реду седнице УО ЕПС-а требало је да буде и избор јавног снабдевача струјом, што је обавеза ЕПС-а у складу за закључком Владе Србије о реструктурирању компаније и са одредбама закона о енергетици.

  У ЕПС-у кажу да на дневном реду те седнице није требало да буде разматрање смене председника Управног одбора Аце Марковића, јер председника УО поставља Влада Србије.

  Марковић је, објашњавају у тој компанији, отказао седницу Управног одбора ЕПС-а под образложењем да је пре тога потребно обавити консултације у Влади Србије и најавио да би седница УО, после тих консултација, могла бити одржана за пет до 10 дана.

 3. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 4. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 5. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 6. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 7. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 8. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 9. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 10. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

 11. […] Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu. Svaki peti radnik radi na crno. Nezaposle… […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: