DUŠAN KOVAČEV: OBELEŽAVANJE RACIJE 2013.

(…) Ove godine, Jevrejska verska organizacija i Srpska pravoslavna crkva, uz prisustvo patrijarha, održale su pomene svojim upokojenima u okviru komemoracije 23. januara. Direktor jerusalimskog Memorijalnog centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof [12], koji je uzaludno gonio Šandora Kepira pred mađarskim pravosuđem, ove godine nije prisustvovao novosadskoj komemoraciji. Valja podsetiti da je u vezi sa „oslobađanjem“ Kepira od odgovornosti Zurof izjavio:

„Sudija (Imre) Varga priznao je da Kepiro nije bio nevin, ali pošto je na zapanjujući način odbacio svu dokumentaciju i svedočenja, presudio je da optužba nije uspela da dokaže krivicu“.

U Budimpešti je otkrivena spomen ploča žrtvama Novosadske racije. Savesni Mađari? Na žalost, ne. Spomen ploča žrtvama Racije je otkrivena u dvorištu budimpeštanskog Muzeja holokausta [13].

(…) Nažalost, mora se komentarisati ono što je bilo neumesno na komemoracijama. Radi se o elementu inostranosti u njima, odnosno pomenutom prisustvu zamenika predsednika mađarske Vlade i njenog ambasadora koji su po protokolu, uz predstavnike države Srbije, u Novom Sadu učestvovali u odavanju pošte. Takođe, mora se komentarisati učešće i govor mađarskog ambasadora u Čurugu. Nadam se da ga potpredsednik Vlade Srbije nije pozvao na komemoraciju pošto savremena Mađarska nije načinila nikakav otklon od ovog događaja. Naprotiv! Predstavnicima države Mađarske, koja rehabilituje i oslobađa ratne zločince Drugog svetskog rata, ne priliči ni da se pojave na komemoraciji povodom Novosadske racije niti to može biti bilo kakav doprinos „procesu pomirenja” u Vojvodini [17]. Ambasador ovakve Mađarske se na komemoraciji u Čurugu 4. januara 2013. godine, međutim, čak usudio da govori [18] – „moleći za oproštaj zbog zločina“ [19]. Otkud to?

Memorijalno društvo „Racija“ [20] ga je prošle godine, uprkos presudi mađarskog Suda kojom je Kepiro oslobođen kao nevin, pozvalo da prisustvuje pomenu [21]. Tom prilikom je predsednik Skupštine APV Šandor Egereši (SVM) održao govor proturajući tezu o „kolektivnoj krivici“ [22]. Učesnici Memorijalnog društva ni tada ni sada nisu reagovali iako su morali znati da je Egereši godinu dana ranije generala Damjaniča nazvao „primerom suživota“ (prilikom otkrivanja spomenika ovom neprijatelju Vojvodine u Adi [23]). Ako su članovi „Memorijalnog društva Racija 1942.“ neuki ili im ponuđeni „primeri suživota“ odgovaraju, predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust morao je da reaguje. Međutim, nije.

Ambasador Mađarske je besedu počeo rečima:

„Zločin se ne može naknadno izbrisati, odnosno poništiti“ (sic!) [24].

Istup ambasadora Nikovica održan u Čurugu 4. januara 2013. godine može biti razlog da se ambasadoru vrati akreditacija.

Šta je sledeće? Da se mirimo sa onima koji su našeg krvnika proglasili „nevinim“?

Ili da se svečano „mirimo“ na salašu Janka Pusta, pošto mediji u službi „evropske regije“ u periodu pre i posle komemoracija podržavaju harangu protiv upotrebe službenog pisma Srbije u Novom Sadu jer se time tobož krše„manjinska prava“ i „dostignuti nivo autonomije“?

Kako to rade drugi? Kakva je praksa, recimo, u Češkoj, kojoj takođe hoće da nametnu tezu o „kolektivnoj krivici” i obavežu je na plaćanje odštetnog zahteva manjini koja se kolektivno stavila u službu Hitlera? Za razliku od Novog Sada i Čuruga, na komemoraciji u logoru Terezin u Češkoj se toleriše prisustvo predstavnika Nemačke, ali nikako na počasnom mestu. Na svečanu binu smeju da stupe svi zvanični predstavnici država, ali ne i Nemačke, a kamo li da drže govor. Takva praksa se održala do danas.

Mislite li da je na novosadskoj komemoraciji u Srbiji mesto predstaviku države koja je oslobodila Šandora Kepira uz predstavnike Srbije i Izraela? Zato i ne čudi ovogodišnji izostanak Efraima Zurofa, koji je krivično gonio Kepira dokle god je mogao.

Ili je umesno da predstavnik takve države drži banku i posle se pred novinarima hvali osnivačkim donacijama za „muzej racije“, kao što se upravo dogodilo u Čurugu?

Извор: Fond Slobodan Jovanović

>

GORAN BABIĆ: Zašto sam protiv podizanja spomen-obeležja Nemcima u Vršcu

3 Responses to DUŠAN KOVAČEV: OBELEŽAVANJE RACIJE 2013.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: