Radivoj Cvetićanin o Komisiji za istinu o ubistvima novinara

 

Radivoj Cvetićanin: Voren i Veran

(…) Verana Matića ne treba predstavljati našoj javnosti. Tvorac Devedeset dvojke, novinar, mada uvek je više voleo biti nešto drugo nego to, novinar. On je, zapravo, od onih novinara koji tekstova nemaju jer praktično i ne pišu. Veran Matić, međutim, otkad se zna za njega, u nekoj je akciji: okretan, sa viškom pozitivne socijalne fantazije, evo, tek što je istovario poslednje inkubatore za bebe, ušao je u ovu istražnu Komisiju. Ne primećuje se da ga u nečem koči jedna koliko bizarna toliko dramatična pojedinost – on se, za razliku od nas novinara-smrtnika – kreće danas po Beogradu u džipu sa policijskom pratnjom, koju mu je dodelio Mup procenjujući da mu je zaštita neophodna zbog otvorenih emisija koje pušta na B92. Sa sastanka, sa prijema, sa nečeg desetog, vi ćete na tramvaj, Veran Matić mora disciplinovano pod policijsku zaštitu, pravcem i na način koji mu se diktira. Pa, strašno. To može prijati samo retardiranom duhu, kakav Matić jamačno nije. Šta bi Verana Matića moglo više motivisati da se upusti u priču o Dadi Vujasinović, Milanu Pantiću i Slavku Ćuruviju – u priču o njihovim nerasvetljenim ubistvima – od gore opisane situacije u kojoj se i sam nalazi. Ta ograničena sloboda koje je dopao zbog slobode koju je zastupao na svom B92 morala je, nema sumnje, biti podsticaj. I ako neki problem sa ovom Matićevom komisijom postoji, onda je on u njenoj konstrukciji. Novinari koji su se u njoj bez oklevanja obreli, stupili su na posao koji, naime, nije njihov. Još kad se ispostavilo da to neće biti samo novinarska nego novinarsko-bezbednosno-policijska grupa, tek onda je znak pitanja uvećan. Sarkastičnije pero nego što je ovo, ovde bi napisalo da je dobro što je promenjen običaj i da je bolje da policija i novinari sarađuju javno nego tajno, ali ovaj autor drži da su ovakve koalicije prirodnije za neke diktatorske nego za demokratske sredine. Ne da mu se da zamisli čak ni Putinovu Rusiju, u kojoj bi seli zajedno policajci i novinari da vide kako je recimo stradala novinarka Politkovskaja.

Ovde to prolazi. Pa kad smo već spomenuli konstrukcionu grešku Komisije, napomenimo da je ona i u tome ko ju je politički sponzorisao. Možda, zapravo, najviše u tome. Predsednik Vlade Dačić – ponavljamo to što svi znamo – bio je u doba strašnih događaja o kojima je reč visoki dužnosnik Miloševićeve partije na vlasti, a prvi potpredsednik Vlade, Vučić, barem u slučaju Ćuruvija bio je ministar u Vladi, i to još ministar informacija. Uzmimo da obojica danas hoće da pokažu svoje bolje lice, i ne treba ih prekorevati zbog te (eventualne) namere. Ali, jedno smeta: previše je tu hipokrizije. Mogli su to odobravati ćuteći.

Navedimo samo dva primera u vezi sa čovekom koji sad ima status deus ex machina. Primer prvi: letos, negde oko formiranja nove vlade, Vučić je – kao uslov da učestvuje u njegovoj emisiji – od Dragana Bujoševića tražio da isključi jednog novinara (ime poznato ovome autoru) iz sagovorničke grupe u studiju. Bujošević se nije zahvalio Vučiću i potražio nekog drugog, nego je pokorno prihvatio njegov uslov, nepoželjni novinar, avaj, takođe, a akter ovog siledžijstva, Vučić, mrtav-ladan nastavio da drži pridike o slobodama, i o diktaturi žutih.

Drugi je primer manje načelan, a bliži sadržaju o kojem govorimo u ovom tekstu. Zna se, naime, da je Ćuruvija nekoliko večeri pre ubistva – svakako nakon pogromaškog teksta u Politici Ekspres koji je ubistvo najavljivao – telefonom zvao ministra Vučića da vidi o čemu se to radi. Vučić je mesecima pre toga Ćuruviju drao kao jarca, sa drakonskim kaznama Telegrafu, itd. Ali, dobro, sad je gorelo, svaka mu se adresa mogla činiti kao slamka spasa. Ako je prvi u svemu, mogao bi Vučić biti prvi i u ovom: njegova priča verovatno ne može rasvetliti fatalni događaj, ali nesumnjivo može dočarati fatalnu atmosferu u kojoj se tada živelo. Komisija ne bi smela propustiti tu priliku da i sebe i javnost upozna sa Vučićevom verzijom. I to bi, nema govora, već bilo nešto.

(…) Premda ima puno konfuzije oko nje – počev od naziva, preko mandata, do metoda rada i praktične svrhe celoga posla – sve će se to jednoga dana progutati, pod jednim uslovom: da uspe. Ali, šta je tu uspeh? Komisija je zagazila u ladnu vodu – bez poslovnika, bez sličnih proceduralnih alata, bez iskustva. Radi sa policijom, a ima na kraju da pokaže da ta policija nije radila kako treba. Mora da ide protiv prošlosti onih koji je sad u vladi podržavaju. Itd. Itsl. To su njene teške kontradikcije. Malo šta joj je naklonjeno. Trebaš, dakle, biti bezobziran, pa ići dalje. Ili, pak, možda trebaš samo imati petlju?

http://www.danas.rs/dodaci/vikend/voren_i_veran.26.html?news_id=255621

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА:

ПОРОДИЦА

Dejan Ilić: U „našem taboru“

Двери на удару цензуре (Вучића, Динкића, Дачића и Ђиласа)

Blic: „Kurir“ – reketaš svakog režima

Raša Todosijević: Vraćam Politikinu nagradu

Страх режима: Укинута емисија на Б92 о изборним крађама!!!

Јагодина: Истрага о убиству Пантића „тапка” у месту

Međunarodni tim za istinu o ubistvu Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića

 

6 Responses to Radivoj Cvetićanin o Komisiji za istinu o ubistvima novinara

  1. […] Radivoj Cvetićanin o Komisiji za istinu o ubistvima novinara […]

  2. Varagić Nikola каже:

    Vučić ima više motiva da se dođe do istine

    PIŠE: SNEŽANA ČONGRADIN

    Ciljevi Komisije za istragu ubistava novinara račvaju se najmanje u dva kraka: ka analizi svih dosadašnjih istraga i utvrđivanju činjenica u vezi sa dosadašnjim istragama i mogućim opstrukcijama, i paralelno sa tim, ka intenziviranju rada na istragama ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, medijskih radnika RTS u bombardovanju, i Milana Pantića. Naredni korak je vezan za uspostavljanje jasne regulative između mandata Komisije i svih procedura koje treba ispoštovati, kao i stvaranje mešovitih istražnih timova i omogućavanje tim timovima da rade na najprofesionalniji mogući način – ocenjuje za Danas Veran Matić, predsednik Komisije i predsednik Borda direktora i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa televizije B92.

    http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/vucic_ima_vise_motiva_da_se_dodje_do_istine.46.html?news_id=255932

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: