Закључак – још једна теза

 

Ко не разуме да смо под окупацијом или није спреман да се бори за слободу, нека се склони.

ДА за европеизацију Србије, НЕ за улазак у ЕУ

>

Marko Vujačić: Na petogodišnjicu

Kandidovaću nekoliko teza i izvesti zaključak.

(…) Četvrta teza: Srbija je zbog Kosova dodatno usporila evropske reforme. U periodu 2005-2012. načinila je svega nekoliko tromih koraka na putu ka članstvu u EU. Uopšteno govoreći, bez obzira na deklarativnu podršku većine parlamentarnih partija, evropske reforme su svedene na puku frazu. To su uradili upravo oni koji su se predstavljali kao stožerne snage na putu ka Evropi: Demokratska stranka i delimično Liberalno demokratska partija, koje su u vršenju vlasti, pod plaštom „evropskih reformi“, pokazale koruptivnost, neefikasnost i bahatost. Iako je car nažalost go, srpski građani, utrnute sposobnosti za dublje promišljanje politike, nafilovani indijsko-turskim serijama i rijalitijima, doneli su logičan zaključak: ako su ovo evropske reforme, hvala, nisu nam potrebne. Proevropska javnost u Srbiji pod hitno mora da sahrani „DS-centrični“ pristup evropskom putu Srbije, odnosno uverenje da DS jedina ima kapacitet „da taj posao završi“. To odavno nije istina.

(…) Zaključak: Srbija je već pretrpela i nastaviće da trpi ozbiljne posledice politike koja održava iluziju da je povratak na stanje pre 1999. moguć, odnosno da je moguća podela Kosova. Na radost ili tugu, nijedan od dva magistralna pravca dosadašnje kosovske politike – spasavanja ustavom definisanih suvereniteta i integriteta (u prvoj varijanti) ili obraza (u drugoj) – nije održiv, niti ostvariv. To je jasno od 2005. Suština tekućih briselskih razgovora je da Srbija u potpunosti prihvati nezavisnost Kosova: stvaranje uslova da se Kosovo ubuduće tretira ne samo kao susedna, već i kao prijateljska država. Stoga, jedina moguća kosovska politika je ona koja će unapred definisati sledeće ciljeve: (1) faktičko, ako se nema snage za formalno, priznanje nezavisnosti Kosova; (2) obezbeđivanje održivog nivoa samouprave za Srbe na Kosovu – tzv. „Ahtisari +“; (3) otklanjanje najvažnije političke prepreke na putu ka punopravnom članstvu Srbije i regiona u EU. Srbiji i njenim liderima potrebno je ohrabrenje na ovom putu: za razliku od tima koji je predvodio pregovore 2006/07, današnji lideri ne smeju imati čak ni intelektualne dileme o suštini briselskih razgovora. Ko ne razume ili nema stomak za to, neka se skloni.

Autor je doktorant na Univerzitetu u Gracu.

Peščanik.net

CEO TEKST:

http://pescanik.net  

2 Responses to Закључак – још једна теза

 1. Varagić Nikola каже:

  Том Хенкс: Косово је одувек српско!

  Лос Анђелес – Чувена холивудска звезда, двоструки добитник Оскара, глумац Том Хенкс, неочекивано је стао на страну Срба и у емисији кабловске станице „Е“ рекао да је Косово одувек било српско и да ће бити једног дана поново!

  Хенкс је наиме, говорећи о скорашњем почетку снимања холивудског спектакла о историјату настанка Израелске државе у продукцији Стивена Спилберга а где ће играти једну од главних улога, упоредио голготу Јевреја са страдањем и патњом косовских Срба.

  „Јевреји су током Другог светског рата претрпели погром холокауста а да не говорим шта им се све дешавало стотинама годинама раније. И поред свега тога никада нису губили веру у своје корене и да ће вратити своју земљу па су се цео један миленијум поздрављали са „Догодине у Јерусалиму“. Сличан случај имамо и данас када је реч о Косову. Тамо су некада живели Срби, подизали манастире и имали своје краљеве а онда су дошли Албанци и протерали Србе. Крајем 20 века на Србе су падале и НАТО бомбе али они и даље не желе да признају да је Косово самостална држава и говоре „Косово је Србија“, попут Јевреја некада који су се на крају ипак вратили у своју земљу, па можда то буде случај и са Србима“, рекао је Хенкс.

  http://www.vaseljenska.com/vesti/tom-henks-kosovo-je-oduvek-srpsko/

 2. Varagić Nikola каже:

  Косово бране сви сем Србије

  20. фебруар 2013. | Ј. Арсеновић / Вести

  Београд – Голготу српског Косова у последње време свету боље дочаравају странци, него што то раде званичници Београда.

  Свој допринос том тренду дао је и познати амерички глумац Том Хенкс, упоредивши патњу косовских Срба са страдањем Јевреја! Без страха да ће због оваквог поређења бити исмејан или проказан као човек који се ставља на страну оних које је западна пропаганда прогласила „лошим момцима“, Хенкс је поручио да је Косово одувек било и да ће поново једног дана бити српско! Реченицу које поједини српски званичници, за разлику од предизборне кампање када су причали неку сасвим другу причу, сада не би ни у лудилу изговорили.

  „Упркос погрому холокауста током Другог светског рата и свему што им се дешавало стотинама година раније, Јевреји никада нису изгубили веру да ће се вратити у своју земљу. Сличан случај имамо и данас кад је реч о Космету. Тамо су некада живели Срби, подизали манастире и имали своје краљеве, а онда су дошли Албанци и протерали Србе. Крајем 20. века на Србе су падале НАТО бомбе, али они и даље не желе да признају да је Косово самостална држава и говоре „Косово је Србија“, попут Јевреја који су се на крају ипак вратили у своју земљу. Можда то буде случај и са Србима“, изјавио је двоструки оскаровац гостујући у емисији кабловске станице Е, где је најављивао почетак снимања филма о историји израелске државе, а у продукцији чувеног Стивена Спилберга.

  Мафијашко-терористичка творевина

  Самозвана репубила Косово настала је као резултат агресије САД и НАТО на суверену државу Србију и та мафијашко-терористичка творевина служи интересима светске врхушке, изјавила је Јелена Пономарјова са Московског института за међународне односе.

  „Конкретно, реч је о неколико десетина краљевско-аристократских и банкарских породица које контролишу главне глобалне финансијске токове и делатност мултинационалних компанија „, рекла је Пономарјова, поводом пет година од самопроглашења Косова као независне државе, истичући да је Косово легло међународног криминала, илегалног бизниса и латентног тероризма.

  Хенкс је само једно, додуше планетарно познато име, које се у последње време придружило вербалној одбрани Косова и Метохије као српске земље коју Албанци отимају уз подршку западних центара моћи. На годишњицу једностраног проглашења независности, 17. фебруара, у пољској и чешкој престоници организоване су демонстранције подршке српском Космету и за разлику од Београда, где је на сретењском протесту Никад границе било присутно тек неколико стотина грађана, центром Варшаве је у организацији Удружења Пољаци за српско Косово продефиловало више до 1.000 Пољака.

  Од Хандкеа до Сарамага

  Ђорђе Вукадиновић примећује мазохистичку црту која је све присутнија код Срба.

  „Оне који су на нашој страни исмевамо и третирамо као да им нешто фали. Сетите се 90-их када су тадашњи опозиционари једног од највећих писаца данашњице Петера Хандкеа омаловажавали, стављајући га малтене у исти кош са оним несрећним Данијелом Шифером, плаћеним лобистом. Као да смо се стидели чињенице да су таква имена попут Хандкеа или нобеловаца Харолда Пинтера и Жозеа Сарамага били против бомбардовања Србије, а то су људи од интегритета које не можете потплатити. За разлику од Хрвата и Бошњака, који су од сваке, па и трећеразредне подршке правили параду, нама као да је непријатно што нас подржавају таква имена јер смо се идентификовали с улогом дежурних криваца „, анализира Вукадиновић.

  „Слажем се са утиском да неки добронамерни странци боље разумеју ситуацију и више подржавају Србију него што то чини и него што је то стало такозваној српској политичкој елити. То није утисак само ових последњих дана, већ то траје у једном дужем периоду. Као да у тој тзв. српској политичкој елити Косово доживљавају врућим кромпиром кога се треба што пре ратосиљати, а не као питање идентитета, историје, устава и ако хоћете и емоција, већ као баласт кога се треба што пре отарасити „, коментарише за „Вести“ Ђорђе Вукадиновић, уредник часописа „Нова српска политичка мисао“.

  Као и ранијих година пред и на годишњицу отцепљења Косова и Метохије активисти чешког удружења Пријатељи Срба на Косову окупили су се на Вацлавском тргу у Прагу. У маси су се вијориле српске заставе, а испред споменика је доминирао транспарент Косово је Србија. Иако су прашки протест против кршења међународног права и „отимања Косова Србији“ организовали углавном активисти из чешке опозиционе левице, међу демонстратнтима су се могли видети и политичари из мале странке око новог председника Чешке Милоша Земана.

  Он, као и његов претходник Вацлав Клаус, оштро су критиковали одлуку чешке владе да призна Косово. Нажалост, нереално је очекивати да ће Чешка и поред личног противљења свог председника ући у поступак поништавања одлуке о признавању самопроглашене државе Косово, али то им се не може замерити, поготову имајући у виду последње уступке српских званичника у преговорима са Приштином.

  Фудбалски навијачи предњаче

  С обзиром на бројност фудбалских навијача, можда највећи одјек код обичног света имају транспаренти које су у знак подршке Србима на Космету уприличили навијачи неких од највећих европских клубова. Последњи су то учинили навијачи чувеног Пари Сен Жермена када су пре недељу дана у Лиги Шампиона, гостујући у Валенсији, на свом делу трибина раширили велики транспарент „Косово је Србија“. Раније су то радили и навијачи Спартака, ЦСКА, Зенита, Стеауе, Динама из Букурешта, а нису изостали ни Украјинци (Динамо Кијев), Бугари (ЦСКА Софија), Белоруси (Минск), Чеси (Спарта Праг, Бањик Острава, Брно), Словаци (Кошице, Слован Братислава, Татран Прешево)…

  Олбрајтова у правом светлу

  И док је у Србији завладала општа малодушност, а скупови подршке Космету су све ређи и све малобројнији, чланове Удружења Пријатељи Срба с Косова, предвођени редитељом Вацлавом Дворжаком, није мрзело да сатима чекају своју земљакињу, бившу америчку државну секретарку Мадлен Олбрајт не би ли јој на промоцији књиге у родном Прагу подсетили на њену злогласну улогу у бомбардовању Србије и отимања Косова. Кад су јој уместо примерка књиге на потпис понудили плакат „Отето Косово“, Олбрајтова је толико била изнервирана да је почела да виче: „Одвратни Срби, напоље!“, а снимак са инцидентом заживео је на Јутјубу.

  http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/kosovo-brane-svi-sem-srbije/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: