Увоз за ФИАТ Србија око 1.7 милијарди евра – посао века

 

ФИАТ Србија увози делове и материјале за око 1.7 милијарди евра. Када се на ту цифру дода профит који остварују, Србија од посла са ФИАТ-ом годишње приходује (под условом да се оствари тај план извоза од 2 милијарде евра) око 100 милиона евра.

Dinkić: Od izvoza automobila ove godine dve milijarde evra

>

Boris Jašović: Periferizacija i niklovanje

4 Responses to Увоз за ФИАТ Србија око 1.7 милијарди евра – посао века

 1. Varagić Nikola каже:

  VIC

  S obzirom na nove okolnosti, Ministarstvo prosvete je objavilo da se mora uvesti osmi padež u srpski jezik.
  Zvaće se koruptiv (kome, koliko?).

  A posle višednevne debate, u Skupštini je rešeno da se za usvajanje devetog, „zemunskog“ padeža – rokativa (koga, čime?)- ipak mora raspisati referendum.

 2. Varagić Nikola каже:

  Потрошачка корпа: Од зараде ни за тањир

  19. фебруар 2013.
  | Д. Маринковић / Новости

  Београд – За куповину намирница и плаћање рачуна месечно је у Србији, према последњим подацима статистике, потребно око 64.000 динара, односно 1,3 просечне зараде! То значи да трочланој породици са једном платом недостаје 20.000 динара како би прегурала месец. Потрошачи, међутим, процењују да би једно домаћинство преживело 30 дана потребно му је бар још 50.000 динара више.

  Статистичари су израчунали да за храну месечно иде око 26.000 динара, за становање, струју, гас још 12.000, транспорт 5.500, а 4.600 динара за дуван и пиће… Удружења потрошача тврде да је то далеко од пристојног живота. Према садашњим ценама хране, пића, комуналних и свих других рачуна, месечни издатак, наиме, је скоро дупло већи.

  „Корпа је очигледно све сиромашнија“, каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача Београда. “ То није последица само сталног раста цена свих производа и услуга, већ и смањења расположивих примања у домаћинствима. С друге стране, корпа је сиромашнија и по квалитету. У протеклих двадесет година квалитет намирница је у сталном паду.“

  Купујемо само оно што је неопходно за опстанак – хлеб, млеко, а понекад и свеже месо на граме. Управо је такав садржај дневне корпе већине потрошача у Србији, јер за више нема пара. Алармантно је што је чак и званична статистичка корпа (не)достижна за домаће потрошаче. Ни у једном граду у Србији плата не покрива трошкове просечне потрошачке корпе. То значи да нема места нити општине у којој је једна зарада довољна како би породица подмирила месечне издатке за храну, пиће, рачуне…

  У извештају Министарства трговине, просечна потрошачка корпа за децембар вредела је 63.761 динар, док је тадашња око 10 одсто увећана зарада, износила 46.923 динара. Чак и грађанима са традиционално примањима изнад просека, попут оних у Новом Саду, Београду и Панчеву недостаје од 5.000 до 10.000 динара да подмире статистичку корпу. Када се ова статистика разбије по градовима Србије, резултати су још гори. Већина запослених зарадом покрива само минималну потрошачку корпу, која износи око 33.000 динара.

 3. […] Увоз за ФИАТ Србија око 1.7 милијарди евра – посао века […]

 4. […] Увоз за ФИАТ Србија око 1.7 милијарди евра – посао века […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: