Да ли ће Чешка да промени одлуку?

download

Рајко Долечек: ПЕТА ГОДИШЊИЦА ПСЕУДО ДРЖАВЕ КОСОВО – СРАМНА УЛОГА ЧЕШКОГ МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА ШВАРЦЕНБЕРГА

dol

Поводом пете годишњице самопроглашења независности псеудо државе Косово 17.фебруара 2008,  манифестовала је повећа група Чеха са српским и чешким заставама и великим транспарентом  КОСОВО ЈЕ СРБИЈА. Манифестација је била на главном месту за такве прилике, на Вацлавском тргу (намјести),  у самом центру Прага. Али Псеудо државу Косово је више мање преваром  признао и чешки министар иностраних послова Карло Шварценберг 21.маја 2008, уз велику осуду велике вечине Чеха. Оштетио је тиме традиционално српско-чешко братско пријатељство. Тај «грех» је био и један од многобројних узрока његовог пораза у изборима за председника републике ове године.

У Чешкој је у другом колу председничких избора 25. и 26. јануара 2013. убедљиво победио кандидат левице инжењер Милош Земан са 54,8 % према 45,2 % броја гласача за његовог противника Карла Шварценберга, садашњег министра иностраних послова Чешке. Разлика у броју гласача је била нецелих 480 000. Учествовало је 59 % регистрованих гласача. У свих 13 крајева Чешке је победио Земан, Шварценберг само у Прагу. Министар Шварценберг је био тај који је преваром 21.маја 2008, против воље велике већине народа и председника републике Клауса, без одобрења парламента и против воље његовог комитета за иностране послове, признао суверенитет псеудо државе Косово. Осим тога је био против декрета бившег председника Чехословачке  Бенеша, према којим је била после рата 1945-46, по договору са водећим савезницима, исељена из Чешке велика већина Немаца (као на пример из Пољске). У једној изјави је чак говорио, да би данас ради тога свет Бенеша као криминалца послао у Хаг.

Министар је родом из старе, богате католичке племићке породице, са аустро-угарским коренима и ради тога недвосмислено против српски, као повампирена Аустро-Угарска. Осим тога 75годишњи министар не баш најбоље говори чешки, има чешко и швајцарско држављанство (тамо је вечином и живео) и председник је врло десничарске странке ТОП 07, чија три министра данашње владе народ највише мрзи ради њихових крајње антисоцијалних мера и претеране штедње, које, како се показује, штете и економски развој Чешке. То су министри финансија Калоусек, народног здравља Хегер, рада и социјалне политике Драбек (већ је поднео оставку).

Министар је имао ванредну подршку медија – велика већина чешке штампе је у немачким рукама ( !). Једнострана подршка Телевизије 1 и 24 за њега је била скоро мучна. Самозвана «народна елита» (многи глумци, књижевници, чак и понеки научни радници и спортисти) су пунили анкете, говорили преко телевизије и радија, писали у штампи, да се изабере Шварценберг за будућег председника. Залудели су део омладине, тако да су чак и понеки гимназијалци агресивно наговарали гласаче, да изаберу Шварценберга. Иако знају, да садашња влада, чији је Шварценберг подпредседник, намерава да натера омладину, студенте, да плаћају школарину (до сада студенти универзитета школарину не плаћају), али да ће за то да добију зајам, који ће почети да отплаћују, чим се осамостале. A банке ће опет да зараде.

Велику подршку кандидату левице Земану је дао, иако десничар, председник Чешке републике Вацлав Клаус, иначе велики пријатељ Срба. Подршку су му дали и синдикати, удружења ратника и антифашиста, социјално демократска и комунистичка странка. Велику улогу у победи Земана је свакако одиграла чињеница, да је Шварценберг био повезиван са сарадњон са судетским Немцима, да штити њихове интересе, њихова «људска права», да је познат као пријатељ Немачке, члан групе Билдерберг и тзв. Трилатерале, као и да брани договор између садашње десничарске владе и разних цркава (углавном католичке), према коме треба држава да врати црквама преко 134 милијарди чешких круна (≈5.5 милијарди евра) за имовину, које им је одузела (национализирала) предходна комунистичка власт, иако о питању стварног власништва  многих објеката не постоје јасни докази. Ова реституција би се остварила у току од 30 година, и то у износу  59 милијарди чешких круна у новцу а 75 милијарди  у иметку, који је црквама био одузет (шуме, поља, рибњаци, зграде и др.). Католичка црква би тако постала «највећи капиталиста» у земљи. Земан је критиковао  величину реституције у време, када држава највише штеди на социјално најслабијим у народу (пензионери, инвалиди, незапослени, породице са децом), демонтира све више чешку досадашњу бесплатну здравствену службу, много лекова, који су били бесплатни, морају грађани сада да плате. Питање издаје братских веза између Срба и Чеха од стране Шварценберга признањем суверенитета Косова није било много спомињано, иако је био критикован бивши председник Хавел, ради његовог глупог израза «хуманитарно бомбардовање», ради његове апсолутне привржености свима акцијама НАТО. Чак га је доста оштро критиковао и  досадашњи  председник Клаус.

Милош Земан је био председник чешке владе, када је земља била примљена у НАТО (12.марта 1999), значи 12 дана пре НАТО агресије против Југославије 24.марта 1999. Аутору је о томе Земан рекао, да је НАТО од чешке владе затражило дозволу за прелетање бомбардера из Немачке тога 24.марта преко чешке територије. Чешка влада је стално одуговлачила са својим одговором, и кад је хтела још нека објашњења, НАТО бомбардери су већ летели преко Чешке да бомбардују Србију, у ствари «малу Југославију» (Србију+Црну Гору, укључујући и провинцију Србије, Косово и Метохију) уз обећање, да ће се бомбардовати само циљеви строго војничке природе. Оне стонине уништених цивилних кућа, школа, здравствених уређаја, фабрика, топлана и хиљаде мртвих и осакаћених цивила у Србији су доказ тога, како су лагали. Земан је за сарадњу са Европском унијом, али да Чешка неће слепо да слуша, шта тражи Брисел, ако је то против интереса Чешке. Инаугурација Милоша Земана за председника републике је предвиђена за 8.марта 2013. Он сада спрема своу говор за ту прилику, полако изабира своје најближе сараднике. Земанова мана је да доста пуши. У току избора се врло ангажовала његова стварно лепа 18годишња кћерка Катарина, док се његова жена Ивана много мање појављивала. Али, како новине пишу и телевизија показује, сада се већ  озбиљно спрема за улогу прве даме Чешке. Своју кћерку је Земан назвао «прва госпођица Чешке».

http://www.srpskikulturniklub.com/ceska-srbija-kosovo

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА КОСМЕТ via КОСМОС:

Miloš Zeman: Teroristi na čelu Kosova

Праг: Протест подршке Србији

Vaclav Klaus: Grčka žrtva suludog monetarnog ustrojstva EU

 

3 Responses to Да ли ће Чешка да промени одлуку?

 1. […] Да ли ће Чешка да промени одлуку? […]

 2. Varagić Nikola каже:

  Косово бране сви сем Србије

  20. фебруар 2013. | Ј. Арсеновић / Вести

  Београд – Голготу српског Косова у последње време свету боље дочаравају странци, него што то раде званичници Београда.

  Свој допринос том тренду дао је и познати амерички глумац Том Хенкс, упоредивши патњу косовских Срба са страдањем Јевреја! Без страха да ће због оваквог поређења бити исмејан или проказан као човек који се ставља на страну оних које је западна пропаганда прогласила „лошим момцима“, Хенкс је поручио да је Косово одувек било и да ће поново једног дана бити српско! Реченицу које поједини српски званичници, за разлику од предизборне кампање када су причали неку сасвим другу причу, сада не би ни у лудилу изговорили.

  „Упркос погрому холокауста током Другог светског рата и свему што им се дешавало стотинама година раније, Јевреји никада нису изгубили веру да ће се вратити у своју земљу. Сличан случај имамо и данас кад је реч о Космету. Тамо су некада живели Срби, подизали манастире и имали своје краљеве, а онда су дошли Албанци и протерали Србе. Крајем 20. века на Србе су падале НАТО бомбе, али они и даље не желе да признају да је Косово самостална држава и говоре „Косово је Србија“, попут Јевреја који су се на крају ипак вратили у своју земљу. Можда то буде случај и са Србима“, изјавио је двоструки оскаровац гостујући у емисији кабловске станице Е, где је најављивао почетак снимања филма о историји израелске државе, а у продукцији чувеног Стивена Спилберга.

  Мафијашко-терористичка творевина

  Самозвана репубила Косово настала је као резултат агресије САД и НАТО на суверену државу Србију и та мафијашко-терористичка творевина служи интересима светске врхушке, изјавила је Јелена Пономарјова са Московског института за међународне односе.

  „Конкретно, реч је о неколико десетина краљевско-аристократских и банкарских породица које контролишу главне глобалне финансијске токове и делатност мултинационалних компанија „, рекла је Пономарјова, поводом пет година од самопроглашења Косова као независне државе, истичући да је Косово легло међународног криминала, илегалног бизниса и латентног тероризма.

  Хенкс је само једно, додуше планетарно познато име, које се у последње време придружило вербалној одбрани Косова и Метохије као српске земље коју Албанци отимају уз подршку западних центара моћи. На годишњицу једностраног проглашења независности, 17. фебруара, у пољској и чешкој престоници организоване су демонстранције подршке српском Космету и за разлику од Београда, где је на сретењском протесту Никад границе било присутно тек неколико стотина грађана, центром Варшаве је у организацији Удружења Пољаци за српско Косово продефиловало више до 1.000 Пољака.

  Од Хандкеа до Сарамага

  Ђорђе Вукадиновић примећује мазохистичку црту која је све присутнија код Срба.

  „Оне који су на нашој страни исмевамо и третирамо као да им нешто фали. Сетите се 90-их када су тадашњи опозиционари једног од највећих писаца данашњице Петера Хандкеа омаловажавали, стављајући га малтене у исти кош са оним несрећним Данијелом Шифером, плаћеним лобистом. Као да смо се стидели чињенице да су таква имена попут Хандкеа или нобеловаца Харолда Пинтера и Жозеа Сарамага били против бомбардовања Србије, а то су људи од интегритета које не можете потплатити. За разлику од Хрвата и Бошњака, који су од сваке, па и трећеразредне подршке правили параду, нама као да је непријатно што нас подржавају таква имена јер смо се идентификовали с улогом дежурних криваца „, анализира Вукадиновић.

  „Слажем се са утиском да неки добронамерни странци боље разумеју ситуацију и више подржавају Србију него што то чини и него што је то стало такозваној српској политичкој елити. То није утисак само ових последњих дана, већ то траје у једном дужем периоду. Као да у тој тзв. српској политичкој елити Косово доживљавају врућим кромпиром кога се треба што пре ратосиљати, а не као питање идентитета, историје, устава и ако хоћете и емоција, већ као баласт кога се треба што пре отарасити „, коментарише за „Вести“ Ђорђе Вукадиновић, уредник часописа „Нова српска политичка мисао“.

  Као и ранијих година пред и на годишњицу отцепљења Косова и Метохије активисти чешког удружења Пријатељи Срба на Косову окупили су се на Вацлавском тргу у Прагу. У маси су се вијориле српске заставе, а испред споменика је доминирао транспарент Косово је Србија. Иако су прашки протест против кршења међународног права и „отимања Косова Србији“ организовали углавном активисти из чешке опозиционе левице, међу демонстратнтима су се могли видети и политичари из мале странке око новог председника Чешке Милоша Земана.

  Он, као и његов претходник Вацлав Клаус, оштро су критиковали одлуку чешке владе да призна Косово. Нажалост, нереално је очекивати да ће Чешка и поред личног противљења свог председника ући у поступак поништавања одлуке о признавању самопроглашене државе Косово, али то им се не може замерити, поготову имајући у виду последње уступке српских званичника у преговорима са Приштином.

  Фудбалски навијачи предњаче

  С обзиром на бројност фудбалских навијача, можда највећи одјек код обичног света имају транспаренти које су у знак подршке Србима на Космету уприличили навијачи неких од највећих европских клубова. Последњи су то учинили навијачи чувеног Пари Сен Жермена када су пре недељу дана у Лиги Шампиона, гостујући у Валенсији, на свом делу трибина раширили велики транспарент „Косово је Србија“. Раније су то радили и навијачи Спартака, ЦСКА, Зенита, Стеауе, Динама из Букурешта, а нису изостали ни Украјинци (Динамо Кијев), Бугари (ЦСКА Софија), Белоруси (Минск), Чеси (Спарта Праг, Бањик Острава, Брно), Словаци (Кошице, Слован Братислава, Татран Прешево)…

  Олбрајтова у правом светлу

  И док је у Србији завладала општа малодушност, а скупови подршке Космету су све ређи и све малобројнији, чланове Удружења Пријатељи Срба с Косова, предвођени редитељом Вацлавом Дворжаком, није мрзело да сатима чекају своју земљакињу, бившу америчку државну секретарку Мадлен Олбрајт не би ли јој на промоцији књиге у родном Прагу подсетили на њену злогласну улогу у бомбардовању Србије и отимања Косова. Кад су јој уместо примерка књиге на потпис понудили плакат „Отето Косово“, Олбрајтова је толико била изнервирана да је почела да виче: „Одвратни Срби, напоље!“, а снимак са инцидентом заживео је на Јутјубу.

  http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/kosovo-brane-svi-sem-srbije/

 3. […] Да ли ће Чешка да промени одлуку? […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: