Уникатни сувенири су предност Србије

Ситнице које странци најчешће понесу са собом када напуштају нашу земљу су оне ручне израде, са мотивима који асоцирају на село, рустику а нису превише скупи

Странци све чешће купују теглице са нашим гастрономским ђаконијама или чокањчиће са ракијом

Кућни благослов на керамици, на српском и мађарском, исписан прецизном руком Магдолне Клинец из Темерина краси дом индонежанског амбасадора у Будимпешти. Гушчија јаја која ова вредна жена оцртава техником цртања по стаклу редовно купује један Италијан. И не само што су део његовог ентеријера у Италији већ их шаље пријатељима по свету.

– Рекао ми је да их је послао у Бразил. Зашто? Не знам, једноставно му се свиђају – искрена је госпођа Клинец, једна од многобројних самоуких уметника и предузетника скромних производних капацитета, која се бави израдом сувенира у нашој земљи.

Она по стаклу, свили и јајима шара, како каже, војвођанске мотиве: класје жита, гроздове, цветове мака…

– Странци најчешће купују оно што им је доступно, оно што виде у сувенирницама, јер немају времена да трагају. Углавном су то предмети мањих димензија; не претерано скупи, вредности до пет евра – истиче Ана Јовановић, из интернет-портала „Сувенири Србије”.

О овом крокију најтраженијег сувенира који заврши у пртљагу путника намерника при одласку из наше земље, слаже се и Сандра Влатковић из Туристичке организације Србије (ТОС), имајући у виду и утиске о продаји на пунктова ТОС-а.

– До сада није рађена студија шта је то што странци најчешће купују и носе из Србије, али су то углавном мале ствари: опанчићи, магнети у облику лицидерских срца, привесци – каже Сандра Влатковић.

Последњих година све су траженије гастрономске ђаконије. Теглице са медом, слатким, пекмезом, чокањчићи, медењаци…

Како додаје Ана Јовановић, странци су презасићени сувенирима масовне производње из Кине.

– Када код нас виде ручни рад и уникате, одушеве се. То је оно што нама иде у прилог. Ипак, са друге стране требало би и произвођачи да се потруде. На пример, око паковања – указује Ана Јовановић.

На питање да ли би требало да поседујемо један „централизован” сувенир-синоним за Србију, одговор је одречан.

– То је немогуће. Изгледало би као потрага за Светим гралом. Мала смо земља са толико локалних различитости. Зашто све укалупљивати? Тржиште показује шта је добро и шта се тражи. Јер, иако се Београђанима не допада сувенир у облику Победника, исто као што се Парижани грозе од фигурица Ајфеловог торња, то ће гост радо да купи.

На листу сувенира достојних да презентују Србију, према мишљењу Милице Станисављевић из магазина „Српска магаза” (пројекта чији је циљ унапређење конкурентности руралне економије у Србији и промоције сеоског туризма), треба да буду обавезно и опанак, троножац, плетена ташна какве су некада носили чобани, преслица, филигрански предмети плетиља, ткаља.

– То је оно што је наша земља. Не смемо да бежимо од нашег села, неправедно занемареног последњих деценија. Када бисте ме питали шта је то на шта прво помислим када се каже Србија, то је брдашце са сеоском кућом на врху, окружена зеленим ливадама. Зашто онда одатле не црпети идеју и за сувенире. Немамо Ајфелов торањ али имамо Пиротску шару која попут сваког савременог бренда нуди причу, дубље значење. Имамо наивне уметнике из Војводине, па ти шарени мотиви могу да се нађу на магнету, детаљу за украшавање ентеријера, торби или кишобрану – указује Милица Станисављевић.

А. Цветићанин

http://www.politika.rs/rubrike/spektar/zivot-i-stil/Unikatni-suveniri-su-prednost-Srbije.sr.html

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА КОСМЕТ via КОСМОС:

ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ СРБИЈЕ

БОГата Србија

Немачка од туризма зарадила више него од производње аутомобила

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: