Германизација и илуминација

Коментар редакције дневног листа Данас:

(…) Hrvatska je, međutim, ponovo pokazala, bez obzira na nedostatke koji se uvek mogu pronaći, da je kao pravna država sazrela: Mamić je hitro dopao pritvora, kao i nasilnici kojima se nije dopala nacionalnost i veroispovest bogoslova. Ponovo je to pokazala, jer da jeste sazrela govore činjenice da su njeni bivši visoki funkcioneri, počev od Sanadera, s pravom završili u zatvoru. I dok smo po divljaštvu slični – treba li sumnjati kako bi se hrvatski fudbaleri osećali na Marakani, mada svih 55.000 gledalaca ne bi vikalo „ubij, zakolji“ – Srbija izgleda svetlosnim miljama daleko od hapšenja svojih potpaljivača strasti.

Mada je u njihovom rasplamsavanju mogao snažnije da se „brani“, odnosno da glasnije odbaci prozivke nacionalista kako je doveo u pitanje dogmu da rat u Hrvatskoj nije bio građanski, premijer Milanović je odlučio da naglasak stavi na druge, „ozbiljne stvari“, kako je rekao: da se Hrvatskom širi mržnja kojoj kumuju njegovi politički protivnici, ali i mediji, poput HTV-a, koja je izbegla da napadače na srpske đake nazove pravim imenom. Milanović je u svom govoru otišao bar korak dalje nego što je morao, izgovarajući stvari koje nisu popularne, ali su potrebne državi koja bi htela da bude normalna. Slično je postupio i predsednik Ivo Josipović, koji je pozvao celokupnu javnost da radi na demokratiji, miru i ljudskim pravima kao temelju države.

Ovakve poruke potrebne su regionu. Što ih više bude, više će se i „primati“ među običnim svetom, a urlikanje će postajati nemoćnije i beznačajnije.

http://www.danas.rs/uoci_maksimira

>>>

Колумна Светислава Басаре у Данас:

Ovih dana se cenjeni srpski publikum svih političkih boja žestoko sprda sa Vučićevim interesovanjem za delo Maksa Vebera, pa sam se, ako se ne varam, i ja u jednoj kolumni s tim sprducnuo. A nije trebalo. Jer, pazite – nije to loš znak.

Puko iščitavanje klasičnih socioloških i filozofskih dela ne donosi nikakvu praktičnu korist u vođenju politike, ali, znate šta, jednu će politiku voditi hadžija koji je pročitao ( i koliko je moguće – razumeo) Hegela (ili Vebera), a sasvim drugu dilber koji čita Večiti kalendar. Ili – što je češći slučaj – ne čita ništa.

Ono jeste, bilo je nekih iskoraka. DSS, recimo. Kao stranka funkcionalno nepismenih doktora nauka, smatrali su da ih akademska čast obavezuje na posezanje za delom znamenitog (i kontroverznog) Karla Šmita. Od te lektire, međutim, nije bilo mnogo koristi, iz prostog razloga što bi Karl Šmit o veštini pronalaženja neprijatelja mogao naučiti mnogo više od DSS-a nego DSS od njega.

Vučić je, nadalje, zajedno sa Vukom Draškovićem, jedini ovdašnji političar koji je izvlačio poneku poruku iz istorije i učio se na sopstvenim greškama i koji se – kao i Vuk – nije ibretio da to javno prizna. Čime je učinio teško krivično delo protiv srpske zatucanosti koja – pazite sad ovo – podjednako hara i takozvanom „drugom“ i još takozvanijom „prvom“ Srbijom. U Srbiji su, dame i gospodo, uloge podeljene jednom za svagda. Svaka evolucija u političkom mišljenju ovde se smatra ili izdajom ili marketingom. Vučić, fakat, jeste prelepljivao ulične table s Đinđićevim imenom papirnim tablama sa imenom Ratka Mladića, ali da nije politički evoluirao, mogao je, kada se dokopao vlasti, papirne table zameniti zvaničnim. Što nije učinio. Naprotiv! Položio je venac na mestu Đinđićeve egzekucije, što je dočekano lavinom sarkastičnih komentara. Da počem nije položio venac, tek bi onda ograjisao.

Moja pokojna baba Zorka ovako mi je to jednom u detinjstvu (doduše nekim nepolitičkim povodom) objasnila: Srbinu se, dijete, ne može ugoditi.

http://www.danas.rs/baba_zorkina_misao

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА КОСМЕТ via КОСМОС:

ЕДМУНД БЕРК

БОГата Србија

ЕКОНОМСКИ КОНЗЕРВАТИВИЗАМ

”Десничари” који се позивају на Макса Вебера

Istorijski događaj – Velika Britanija povlači vojnike iz Nemačke (?)

Да ли ће Чешка да промени одлуку?

Борис Беговић: Aлтернативнa концепцијa придруживања Европи

Републиканци (са Фарме) и Демократе (из Великог Брата) у (српској верзији) Сената и Конгреса (Србије под окупацијом)

23 године после слома СФРЈ ово је резултат борбе српских ”националиста”

Hаставак периферизације Србије

ТРЕЋА СРБИЈА

 

10 Responses to Германизација и илуминација

 1. Varagić Nikola каже:

  Mnogo važnije i od naricaljki onoga što je dao banku da uđe, a sad bi ponudio dve samo da izađe, jer je Srbija, na Kosovu, sada već i praktički, a ne samo istorijski – doterana do duvara… Namesto toga, čujemo kako Đilas koji urušava i sopstvenu stranku, velikodušno obećava Vučiću i Dačiću da neće rušiti ovu vlast po pitanju Kosova, jer, kao, ne želi da, na kosmetskoj nesreći, „skuplja jeftine političke poene“ (ja se pitam: koji su to onda skupi politički bodovi?) i tako to.

  A ovi na vlasti koji su, koliko juče, zborili da oni „samo ispunjavaju ono što je bivša vlada dogovorila“, sad, iznebuha, puni razumevanja za dojučerašnji režim. Sad bi jedni druge prećutno da aboliraju od odgovornosti za najnovije kosovske poraze. Jer, kao, kakva god vest da stigne iz Brisela, neće biti dobra. Nešto se ne sećam da su se ovakvim teoremama preporučivali građanima na izborima prošloga maja.

  http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/srbija_do_duvara.886.html?news_id=257583

  —————

  Delegacija nemačke vladajuće koalicije CDU-CSU završila posetu Beogradu

  Nemci očekuju da će Srbija ispuniti zahteve

  Vlada Srbije je do sada postigla dobar napredak i nisam pesimista kad je reč o ispunjenju preostalih zadataka koji su neophodni da bi se ispunila očekivanja Berlina – ukazuje za Danas Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji, povodom juče završene posete nemačkih parlamentaraca iz vladajuće koalicije CDU-CSU Beogradu, koji su dva dana razgovarali sa srpskim zvaničnicima i predstavnicima parlamentarnih stranaka i nevladinog sektora.

  Prema Boneovim rečima, srpski zvaničnici „imaju šansu“ da u narednih mesec dana, do objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, „ostvare ostale ciljeve“, uključujući „iskazivanje jasne volje za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa s Kosovom“, kako bi takav sporazum bio primenjen do zaključenja pregovora Srbije sa Unijom.

 2. […] Германизација и илуминација […]

 3. Varagić Nikola каже:

  Словенска крв Ангеле Меркел

  Деда немачке канцеларке Лудвик и отац Хорст били су Пољаци и заведени су у књиге рођења под презименом Казмирчак

  Пољски корени: Доналд Туск и Ангела Меркел

  „Меркелова ме управо питала како се изговара презиме Казмирчак… Из другог покушаја је савладала изговор”, похвалио је пољски премијер Доналд Туск немачку канцеларку посредством друштвене мреже „Твитер” за време паузе на недавном самиту ЕУ у Бриселу.

  Казмирчак је изворно презиме деде и оца немачке канцеларке, али је податак који указује на словенске корене Ангеле Меркел дуго чуван у тајности. Меркелова је први пут признала свом биографу Штефану Корнелијусу да су њен деда Лудвиг (крштен пољским обликом имена – Лудвик) и отац Хорст заведени у матичне књиге рођења под презименом Казмирчак – деда у родном Познању, у Пољској, а отац у Берлину, 1926. године. Тек 1930. године, Казмирчакови, пољски емигранти у Немачкој, променили су презиме у Казнер, како је гласило и касније, девојачко презиме немачке канцеларке.

  Податак о изворном девојачком презимену Меркелове недавно је објављен у њеној биографији под називом „Ангела Меркел – канцеларка и њен свет”.

  Пољски медији су у уводним коментарима прогласили пољско порекло немачке канцеларке као сензацију. „Газета виборча” је у наслову истакла: „Ангела Меркел – унука Познања, заиста!”. У поднаслову је додато: „Сада нам је свима јасно зашто Меркелова радо помиње Пољску.”

  Према информацијама до којих су пољски новинари дошли по откривању правог презимена немачке канцеларке, њен деда родио се 1896. као ванбрачни син пољских родитеља Ане Казмирчак и Лудовика Војтеховског и није имао ни капи немачке крви у венама. Конзервативни „Жечпосполита” је у заносу националног поноса цитирао анегдоту, по којој је Меркелова као туриста из тадашњег ДДР-а течно читала написе у пољским бакалницама и преводила их својим сапутницима.

  „Овде нећемо пазарити, видите шта пише у излогу – ниема јајек – дакле, нема јаја”, биле су, наводно, речи Меркелове пред једном самоуслугом у пољском градићу Мрагово.

  Пољски новинари, најзад, пронашли су сведоке који се сећају Меркелиног путовања по Пољској 1989. године, у пратњи њеног каснијег супруга Јоахима Сауера.

  „Дружили су се са пољским пријатељима, а увече је Меркелова певала крај логорске ватре песме руских шансоњера Булата Окуџаве и Владимира Висоцког, на руском”, забележио је репортер „Жечпосполите” Пјотр Јендрошчик.

  Популарност Меркелове у Пољској нагло је порасла, оценили су пољски медији. С обзиром на то да је немачка канцеларка поткрај 2012. године, по трећи пут заредом, проглашена најомиљенијом страном политичарком у Пољској, лако је замислити колико је она сада омиљена у тој земљи.

  М. Казимировић
  објављено: 19.03.2013.
  http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Slovenska-krv-Angele-Merkel.sr.html

 4. Varagić Nikola каже:

  Sudar helikoptera na nebu iznad Berlina

  Blic | 21. 03. 2013. – 13:43h |

  Jedan policajac je poginuo, a četvorica su teško povređena kada su se dva helikoptera sudarila za vreme vežbe iznad olimpijskog stadiona u Berlinu.

  Obe letelice “puma” su se pretvorile u vatrenu loptu kada su pale na livadu pored stadiona. Nesreći je najverovatnije kumovala snežna oluja koja je u tom trenutku besnela nad gradom.

  Prema prvim indicijama, helikopteri su leteli previše blizu jedan drugog, pa su im se rotori sudarili povukli ih na zemlju.

  – Svi smo u šoku. Tri helikoptera su bila u vazduhu iako je besnela prava mećava. A onda se začuo tresak i neko je viknuo: “Bacajte se na zemlju!”. Sledećeg trenutka svugde je bilo gvožđe i krv – javio je Aleks Lir, novinar lista “Bild”, koji se zatekao na mestu nesreće.

  Agencije javljaju da je pored jedne žrtve mnogo ljudi povređeno. U svakoj letelici nalazilo se po 25 policajaca, koji su učestvovali u vežbi tokom koje su simulirani neredi za vreme fudbalske utakmice i nasilje navijača.

  Na olimpijskom stadionu iz 1936, koji danas pripada berlinskom klubu “Herta”, održane su se čuvene Olimpijske igre, koje su nazvane Hitlerova olimpijada.

  Organizatori vežbe su, kako javljaju mediji, zapalili pirotehnička sredstva kako bi stvorili uslove slične onima za vreme nereda na utakmici. Prikazan je snimak policajca kako se udaljava od olupine jednog od helikiptera dok mu krv curi niz lice iz rane na glavi.

  Oko 400 policajaca, koji su u trenutku sudara bili na stadionu, pojurili su da pomognu kolegama kad su videli da letelice u plamenu padaju na zemlju.

  Helikopteri pripadaju Federalnoj policiji, a ne lokalnoj berlinskoj policiji. U toku je istraga uzrok pada letelica, dok obližnje bolnice zbrinjavaju povređene.

  Štefan Flajšer, portparol vatrogasaca, potvrdio je da je pilot jednog helikoptera poginuo i da je pet osoba povređeno, od kojih četvoro teže.

 5. […] Германизација и илуминација […]

 6. […] Германизација и илуминација […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: