Прогон 1995

У београдској цркви Светог Марка данас је одржан помен српским жртвама страдалим у хрватској војној акцији ”Прогон – етничко чишћење Срба 1995”. Хрватска акција – коју они називају „Олуја” – 1995. била је највеће етничко чишћење после Другог светског рата у Европи.

One Response to Прогон 1995

 1. Varagić Nikola каже:

  Европска унија, Хрвати и сећање на „Олују“

  Драган Џелетовић

  Како би Брисел и Вашингтон реаговали када би Београд и Србија славили а Загреб и Хрватска туговали због војне акције у којој је убијено две хиљаде и протерано две стотине двадесет хиљада људи?

  Смедерево , 05.08.2013

  Сведоци смо да почетком августа сваке године војну акцију звану „Олуја“ наши западни суседи Хрвати славе, док у нашој земљи онај део српског народа који се сећа, који не заборавља, који памти и пати, оплакује две хиљаде убијених и преко двеста хиљада протераних Срба са вековних огњишта. Иако смо потпуно свесни и данас се зна да су америчке војно-обавештајне службе координирале ту акцију хрватских снага, ако будемо самокритични али не у оном самопорицајућем и аутошовинистичком тону, ваљало би проанализирати како смо дошли до губитка тих вековних српских територија и колико наше кривице има у томе.

  Да би дошли до корена проблема, морамо се вратити један век уназад. Први светски рат је почео 1914. год. страшним злочинима почињеним у Мачви и у многим местима у БиХ од стране аустроугарских јединица. Јединице су биле аустроугарске али су попуњене хрватским војницима. Зарад идеологије „интегралног југословенства“ српска послератна војна и политичка елита није објаснила ко је заправо починио ове злочине, а последице такве историјске грешке двадсетак година касније биће највидљивије.

  Други светски рат, април месец, Београд у пепелу, а у Загребу раздрагани грађани бацају цвеће под немачке нацистичке тенкове… Београд још није ни капитулирао, а у Загребу се 10. априла проглашава усташка творевина Независна држава Хрватска. Неколико дана после тог проглашења формирају се први концентрациони логори широм НДХ. Срби се на том простору систематски истребљују и коначни биланс убијених Срба је 700.000! Јасеновац и НДХ су нам се догодили управо зато што смо прећутали злодела у Мачви од стране хрватских војника…

  Пред крај Другог светског рата и пораза нациста, усташке вође и војници пресвлаче униформе, остављају усташке и узимају партизанске. Нове комунистичке власти у Београду прећуткују злочине у концлогорима у НДХ под окриљем лажне идеологије „братства и јединства“. Све се заборавља. Српски народ изнова бива слеп и нем пред својим уништитељима.

  Аустроугарски каплар и вођа нове комунистичке Југославије, Јосип Броз, је преминуо, Берлински зид пао, Источни блок се распао, а хрватски стари савезник Немачка се поново ујединила, стекли су се сви услови за коначно етничко чишћење Срба са својих вековних огњишта на простору некадашње Војне крајине. Уз помоћ Немачке и САД догодила се „Олуја“ којом је заокружен процес истребљена Срба са простора данашње Хрватске који је трајао скоро читав један век.

  Зарад идеологије „евроунијатства“ данас, она званична српска политичка, просветна и културна „елита“ изнова ћути према свим злоделима почињеним од стране наших суседа Хрвата према српском народу у последњих сто година.

  У суседству се данас слави, ми оплакујемо жртве, али што је још трагичније, и даље прећуткујемо геноциде учињене над нашим народом…

  Крајње је време да отворимо, читав један век затворене очи и коначно проговоримо о нашим страдањима без обзира шта ће рећи они који нам креирају живот у Србији (ЕУ и САД). Да би се то коначно догодило насушно је потребна промена политичке и сваке друге елите у Срба, промена која ће на чело Србије да доведе људе који ће се водити оним Шантићевим стихом „Мене све ране мога рода боле“.

  Ако успемо у томе, поучени нашим трагедијама, онда ћемо моћи слободно да кажемо да нам се Мачва, Јасеновац и Крајина више неће догодити јер смо спремни, знамо од кога нам вреба опасност и ко нам је пријатељ а ко не. Зарад будућности и опстанка српског народа ваљало би да то коначно схватимо јер „вук длаку мења ал` ћуд никада“!

  http://www.dverisrpske.com/sr-CS/za-dveri-pisu/autori/dragan-dzeletovic/evropska-unija-hrvati-i-secanje-na-oluju.php

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: