Izveštaj kampanje PROTIV OTIMANJA ZEMLJE – Odlaganje prodaje zemlje strancima sve izvesnije

 

Nedavna izjava zamenika predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varge da je zadatak ove vlade da se izbori za rešenje koje bi odložilo primenu dela Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju koji se odnosi na prodaju zemljišta strancima pre ulaska u Evropsku uniju, daje nadu da će biti usvojen ovaj višegodišnji zahtev POKRETA ZA SLOBODU koji su podržale brojne međunarodne organizacije i instituti, kao i domaći stručnjaci. Stoga borbu treba nastaviti jednakim intenzitetom.

Kampanju PROTIV OTIMANJA ZEMLJE, sastavno sa višegodišnjom borbom protiv sistemske privatizacijske pljačke, započeli smo 2009. godine upoznavanjem javnosti sa problemima koje je privatizacija prouzrokovala u oblasti poljoprivrede, agrara i zadružnog vlasništva. Započeli smo je objašnjavanjem kako se globalni fenomen landgrabbinga (otimanja zemlje) manifestuje u Srbiji, na koji način je povezan sa procesom privatizacije i koje probleme nosi sa sobom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Poznavaoci prilika u agraru, kao i međunarodni stručnjaci, konkretne probleme objasnili su na brojnim našim konferencijama: ’’Poljoprivredna reforma u Srbiji’’ (2010), ’’Socijalne borbe u Srbiji: budućnost radničko-seljačkog pokreta’’ (2011), ’’Ka radničko-seljačkom pokretu’’ (2012), “Borba za budućnost“ (2012).

U knjigama Zemlja i sloboda (2010), Deindustrijalizacija i radnički otpor (2011) i Borba za budućnost (2013) predstavljen je izveštaj o našim dotadašnjim aktivnostima.

Povezivanje sa međunarodnim organizacijama omogućilo nam je da o problemima otimanja zemlje i privatizacije obavestimo širu međunarodnu javnost, putem učešća na konferencijama u institucijama Evropske Unije, međunarodnim humanitarnim konferencijama, kao i objavljivanjem našeg izveštaja olandgrabbingu u Srbiji u međunarodnoj knjizi Land concentration, land grabbing and people’s struggles in Europe (2013).

Protesti POKRETA ZA SLOBODU protiv privatizacione pljačke bili su mnogo važniji od naše informativne delatnosti. Tada smo imali veći broj pregovora sa predstavnicima nove vlasti koji su dali brojna obećanja da će naši zahtevi biti ispunjeni. Neki zahtevi jesu ispunjeni, ali ne i jedan od najvažnijih – da se utvrdi krivična odgovornost državnih institucija, kao što je Agencija za privatizaciju, za omogućavanje privatizacione pljačke. Jedno od obećanja bila je i izmena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kako bi se sprečila prodaja zemlje strancima.

Dalje aktivnosti po pitanju landgrabbinga POKRET ZA SLOBODU nastavlja u sklopu međunarodnogSAVEZA PROTIV OTIMANJA ZEMLJE, kojem smo se pridružili prilikom njegovog osnivanja 2011. godine u Republici Mali, u Africi. Na daljim protestima protiv privatizacijske pljačke nastavićemo da ukazujemo na probleme koje je privatizacija napravila i u oblasti agrara i poljoprivrede. Do kraja godine POKRET ZA SLOBODU će u Beogradu organizovati međunarodnu konferenciju o landgrabbingu na kojoj ćemo dati doprinos borbi protiv otimanja zemlje i u ostalim delovima sveta.

Do nedavno bili smo jedina organizacija u Srbiji koja se sistemski bavila pitanjem otimanja zemlje (landgrabbinga), a već danas je to postalo jedno od najvažnijih pitanja kojim se bave mediji, druge organizacije (nedavno formirana “Alijansa za odbranu suvereniteta nad zemljom, hranom i prirodnim resursima Srbije“), pa čak i poslanici u parlamentu. Nedavna izjava zamenika predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga da je zadatak ove vlade da se izbori za rešenje koje bi odložilo primenu dela Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju koji se odnosi na prodaju zemljišta strancima pre ulaska u Evropsku uniju, daje nadu da će biti usvojen ovaj višegodišnji zahtev POKRETA ZA SLOBODU koji su podržale brojne međunarodne organizacije i instituti, kao i domaći stručnjaci. Stoga borbu treba nastaviti jednakim intenzitetom.

Novi međunarodni internet časopis POKRETA ZA SLOBODU na engleskom jeziku – “FREEDOM FIGHT INFO – Voice of the resistance around the globe“, između ostalog, stavljen je u službu i međunarodne borbe protiv otimanja zemlje.

Uz vašu pomoć postaje izvesnije da naša borba neće biti uzaludna. Dalju borbu i aktivnosti POKRETA ZA SLOBODU možete podržati uplatom na žiro račun:

Pokret za slobodu
KOMERCIJALNA BANKA AD, BEOGRAD
205-121816-39

Zemlja seljacima, fabrike radnicima!

POKRET ZA SLOBODU

http://www.pokret.net

http://www.freedomfight.net

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: