Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори

anaradmilovic

Јужно од Ибра, као и до сада, уцене и претње. Функционери Самосталне либералне странке (СЛС) туку и малтретирају грађане, прете им отказима и остало из репертоара ове криминалне организације, а све да би грађани потписали њихову листу. Друга страна је Јединствена српска листа, са недавно смењеном Радмилом Трајковић на челу, и трећа, нова, Заједно за будућност – настала на иницијативу Ненада Рашића, бившег функционера СЛС. То је Југ.

Ништа се битно није променило, осим што је сада ужас почео да јуриша ка врхунцу и људи су почели јавно да говоре да их је страх. Страх их је у Грачаници, Партешу, Гњилану, хапсе их јер су претучени од стране фунционера а пошто су рекли да неће за њих гласати (као Гаврло Ничић, пре неколико дана, којег је у Партешу претукао Ненад Цветковић Чичко, члан главног одбора СЛС.

ПЛАШЕ СЕ И СВОЈЕ СЕНКЕ

И даље смо на Југу. Страх је раднике Дома здравља Грачаница који на питање „кога се то боје“ одговарају са „и једне и друге“. И једна и друга – у преводу – значи и стара и нова директорка. Смењене Раде Трајковић, кажу, плаше се јер „може да се врати“, а новопостављене Јелене Крчмаревић (иначе, ове године у мају осуђене на шест месеци условно, због шверца лекова) јер је „криминалац“. Плаше се, затим, Теслице (градоначелника, Бојана Стојановића – то је име које, када укуцате на Гоогле, нађете чист ужас, лоповлук, огромана новац, претње, криминал…) и, претпостављам, плаше се своје сенке. Мада то не признају.

Зашто Србија (за Косово је јасно) на челна места поставља тако, благо речено, дискутабилне људе? И шта ће на челу једног дома здравља особа која је једва избегла затвор, али није успела да избегне условну казну? И шта ће на челу општина, посебно Косовског поморавља, манијаци који пребијају грађане, бивши робијаши који су одговарали за силовања итд? Питање је реторичко, наравно.

ЗАТИМ СЕВЕР

Неспреман за изборе, са само једним познатим човеком који ће на њих изаћи – Оливером Ивановићем; са ставом досадашњих лидера Срба да се на изборе не излази (иако им сама Србија поручује да изађу јер ће сами платити цену несхватаја да су се ствари мало промениле); са новопостављеним и јавности не баш познатим људима чудних биографија.

Најсеверније – Лепосавић. Нови потпредседник општине је Радош Михајловић, кадар СПС, човек који је подржавао барикаде и паљење прелаза на Јарињу заборављене 2011. године. То је градић који је пре последњег цртања граница (пре педесетак година) припадао Србији, тј. није био део АП Косова. Контрадикторно, али за српску причу уобичајено, од тог се градића сада очекује највећа излазност на косовске изборе и кооперативност у новом послу, на који остатак Севера изгледа није спреман.

У НВО ЕУ Инфо Хоусе на место које је остало празно када је бивши прегалник Момчило Арлов завршио у затвору због необичног случаја шверца оружја из Хрватске, преко Неготина – на Косово, дошао је озбиљнији кадар – Ненад Радосављевић, власник ТВ Мир, а градић је дао и једног од саветника председника СЛС Слободана Петровића, извесног Крстовића, који је некада радио у коалицији Повратак.

Мало јужније, Зубин Поток, са своје стране дао је Ивана Продановића (такође СПС), директора фабрике слаткиша Косовик, човека који има две фирме и дужи низ година ради са нафтом коју дистрибуира широм Косова. Такође, увозник је и скупе прехрамбене робе. Еулекс га описује као младог контроверзног бизнисмена с јаким везама у (наравно) СПС. Требало је да буде и директор студентског центра у Косовској Митровици, али није прошао због кривичне пријаве коју је против њега поднео МУП Србије. Српска полиција заинтересована је за њега због враћања робе у Србију са Косова, што ће рећи скидања ПДВ са исте.

Затим Звечан, Мишко Ацић (неким чудом, исто СПС), нови председник СО Звечан. Према опису КФОР, с којим је често у контакту, оцењен као човек малог ауторитета у заједници, нестабилан и без здравих резона.

У Косовској Митровици остао је, несмењен, Крстимир Пантић – вероватно једини познат широј јавности.

Очекује се да на изборе изађе највише седам одсто становништва Севера.

Помиње се некаква „јединствена листа“ и једини који је дао коментар на ту листу (није познато ко је прави, где и зашто – нагађа се да је реч о једној српској странци из Београда, али за то нема доказа) био је Оливер Ивановић, који сматра да је то непотребно на Северу, где је српско становништво већинско. Као и да такве „јединствене листе“ можда треба правити на Југу, где је Срба мало и где су српске странке толико наоштрене једна против друге да је становништво почело да испашта и да се плаши свих учесника у политици, међу својим сународницима.

То је, наравно, страшно – јер ће те људе сутра представљати (као и јуче) људи којих се боје и људи који, то је очигледно, нису показали интерес ни за шта друго осим за споствено богаћење. Њих не занимају чак ни политичке каријере, они живе од данас до сутра, свесни да прекосутра могу да освану у затвору (што некима не би било први пут) и они су као такви свакако погубни за заједницу.

На питање поводом тврдње многих медија у Србији, где се каже да „Приштина омета припрему Срба за изборе“ – како Приштина то ради? – одговори су немушти и своде се на неодређене коментаре о поткупљивању српских политичара и слично. На питање које се намеће и које природно произлази из овога – да ли су Срби с Косова малолетни па им се Приштина меша у прављење предизборних програма и странака – наравно, нема одговора, то питање није умесно ни поставити, непристојно је и реторичко. Али се ипак намеће.

Balkanmagazin

Заборављени Југ

26. август 2013.

Србин претучен код Гњилана

ГРАЧАНИЦА, окупиране територије – У селу Станишор у близини Гњилана, тројица Албанаца претукла су Марка Станковића из Горњег Кусца код Гњилана, јавио је КиМ радио из Чаглавице, пренели медији.  Марко је био са девојком, а нападачи су му одузели возило. Отац нападнутог, Станоје Станковић, рекао је да су нападачи били наоружани ватреним оружјем и да су говорили албански. Теже повређен, Марко Станојевић је најпре пребачен у гњиланску болницу, а када му се стање погоршало, превезен је у Клиничко-болнички центар у Грачаници.

8 Responses to Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори

  1. […] Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори […]

  2. […] Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори […]

  3. […] Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори […]

  4. […] Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори […]

  5. […] Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори […]

  6. […] Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: