Албанци купују станове по Нишу

Према сазнањима „Новости“, Албанци са Косова су до сада индиректно постали власници око 300 станова у Нишу, а у овом „бизнису“ увелико им помажу Срби, привремено расељени са КиМ, који сада живе у граду на Нишави.

– Притиснути немаштином, Срби су приморани да „шурују“ са Албанцима – прича Горан С., који се 1999. године „преселио“ из Приштине у Ниш. – Како би се прикрили и избегли евентуалне проблеме, Албанци Србима дају новац да купе одређени стан у Нишу. Одмах им исплаћују надокнаду за „сарадњу“, по неколико хиљада евра.

А „шема“ по којој Албанци долазе до станова у Нишу је следећа: када Србин албанским новцем купи стан, укњижи га на своје име. После овере купопродаје у Основном суду у Нишу, склапају уговор да је Албанац Србину позајмио новац, баш колико је и плаћена некретнина. Као гаранцију за враћање новца, Србин даје управо купљену некретнину. А када после предвиђеног рока „нема пара“ да врати позајмицу, Албанац постаје власник „његовог“ стана.

О купопродаји станова, иако Ниш „бруји“, званично се ћути. Срби који продају имовину Албанцима боје се осуде околине, док албански купци страхују да би их у томе могле осујетити власти Србије и само окружење, па због тога чекају неки погоднији тренутак, када ће све то моћи да озваниче.

Истовремено, на „мети“ Албанаца су и српска имања у Нишавском округу, која се најчешће продају у тајности, преко посредника. Купопродајних уговора нема, већ се власницима некретнина нуде новчане позајмице, уз хипотеку као гаранцију.

ПРЕБИВАЛИШТА

ОД почетка јануара до краја августа 2010. године, дневно је у просеку 45 Албанаца са Космета затражило пребивалиште на територији највеће нишке градске општине Медијана! Према сазнањима „Новости“, у овом периоду близу 11.000 Албанаца је изразило „жељу“ да постану Нишлије на основу Закона о пребивалишту и боравку грађана.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:452432-Albanci-kupuju-stanove-po-Nisu

3 Responses to Албанци купују станове по Нишу

 1. Varagić Nikola каже:

  Србијо, у здравље!

  16. септембар 2013.

  Милутин Милошевић

  У крају у коме тренутно живим и радим (десна обала Дунава, североисточни део Србије) постоји популација Влаха (280.000 у Србији и још неких 70.000 у расејању). Ради се о мирољубивом становништву које има свој језик али говори једнако добро и српски, православне је вере и не разликује се битно од српског менталитета.Делили добро и зло са Србима одувек, па је разлика стварно неприметна.

  Задњих се година, на њих врши притисак да се одрекну влашког порекла (које никоме не смета, а потпуно се уклапа у суживот са Србима, док истовремено задржава своју оригиналност и традицију) и да се изјасне као румунска национална мањина, уз обећање да ће Румунија да брине о њима боље него Србија. Активисти таквих политичких стремљења су, још за владавине Бориса Тадића, успели да издејствују да се укине термин Власи и да се они преименују у „румунска национална мањина“.

  Борис Тадић потписао у Савету Европе, а господа која сад влада, подржава процес на један нечујан начин. Шта се крије иза свега? У овом крају, румунски држављани интензивно купују некретнине, у своје или нечије име. Они који желе да студирају у Румунији, нека мало позната али очигледно финансијски поткована политичка опција, их финансира и то: смештај у студентском дому, храна, књиге и џепарац. Спрема ли се то стручни кадар за неку нову државу у којој ће се говорити румунски језик, који се, замисли молим те, уводи и у овдашње школе?!

  Појединци су се већ јасно кристалисали у овим активностима. Они врше разноразне облике притисака на неутрално становништво да се изјасне као Румуни. Некоме се жури. И у целој тој ситуацији, некако сасвим случајно, овде све чешће гостују туристи из Израела. Неки се задржавају и по пар месеци, па одлазе, па долазе опет. Званичне делегације из Израела такође обилазе овај крај али у потпуној тишини и састају се са најекстремнијим активистима, лобистима поменуте политичке идеје.

  Заједнички обилазе ово подручје. Нешто се ту мути. Некима је познат и „план Мојсије“. А пара за реализацију овог пројекта, изгледа да има. Румунија, тобоже пријатељска земља, нема појма о овоме. Координатор српских служби безбедности (чуј функције), такође нема појма о овим дешавањима.

  Напишем ја тако по неки текст о овој теми. Можда неко неком дојави. Можда чује она људска величина и понос српске нације, оно оличење гордости, онај частан човек са силиконом у доњој усни – Александар Вучић. Али шта се десило? Мој фацебоок пријатељ, под псеудонимом Тутанкамон Аврам (једини коме је тај текст нешто значио), ме јуначки и масно испсује (на пристојној удаљености од око 70км) и блокира ме. А члан СРС. Ко би рекао? Погледате ли разне друге политичке странке, лако је уочити да су они најекстремнији заговорници Румунизације, на првом или другом месту у странци и углавном језичак на ваги у некаквим одборима.

  На положајима директора јавних предузећа, такви су у већини. Ништа не може да их скине са положаја. Не одговарају ни за крађу, ни за убиство. Директори који су неопредељени за ову опцију су пред сменом. Румунија, све мање стидљиво, показује територијалне аспирације ка овом делу Србије. Војске у овим крајевима нема чак ни за омањи војни оркестар, а кад се неко од „активиста“ мало развесели уз алкохол, с поносом изјави да има закопане пушке на сигурном месту.

  Србијо, у здравље!

  http://www.vaseljenska.com/misljenja/srbijo-u-zdravlje/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: