Србија и Сирија, Сибир и Сиријус*

 

Весна Веизовић: У три наслова Србија и Сирија

У последње време стиче се утисак да је јавност у Србији далеко више окупирана дешавањима у Сирији и на Блиском Истоку него оним што се дешава код куће.

(…) Дакле баш у тренуцима када је чак и Велика Британија, такозвана мала Америка, одустала од агресије у Сирији, историјским тренуцима за човечанство када постоји велика вероватноћа да понижена и без маске пред цели свет као истински терориста буде изнесена управо та велика болесна мрцина са запада, српски политичари уместо да крену да размишљају о будућности и будућој политици предвиђајући очита дешавања или бар могућности, опет се стављају на страну губитника и затварају врата светлости.

Јуче се у дневним листовима појавило неколико наслова, наизглед неповезаних један са другим а опет везаних и са врло јасном пропагандном поруком, видљивом сваком пажљивом читаоцу.

Први наслов је гласио:

Обама упоредио ситуацију Сирије са Косовом

(…) Следећи наслов је гласио:

На Србе смо ударили уз договор са Русима, у Сирији смо сами

Наслов чија порука није стигла директно из западне кухиње, већ из београдских канцеларија, а која значи само једно:

Ето вам Срби ваших Руса!“

(…) И коначно трећи наслов, као шлаг на торту и узрочно последична веза претходна два наслова:

,,Србија о Сирији после става ЕУ

(…) На жалост као што Влада Србије нема могућности да сама доноси одлуке што се тиче унутрашње политике земље, далеко мање сме сама и без питања западних налогодаваца сме да заузме став по питању неких ширих размера, у овом случају да се придружи остатку света у пружи подршку сиријском председнику у његовој борби против истих окупатора против којих смо се и ми борили и и даље боримо.

(…) У том случају ми не треба да очекујемо да ће Влада Србије са оваквим ставом, односно без става, моћи ишта да учини по питању вехабија и на овдашњим просторима.

http://www.srpskikulturniklub.com/srbija-sirija

***

ЈОВО БАКИЋ: Зашто Србија ћути о Сирији

Сирији недостаје једно б и има једно и вишка да би се звала Србијом, али ће јој судбина бити иста као и потоњој пре 14 година. Тући ће је храбри амерички и француски војници, правдајући то у најмању руку сумњивим доказима о извршеним злочинима, из недоступних даљина и недокучивих висина, док ће противваздушна одбрана залудно шарати небо из неефикасних руских оруђа.

Србија жели у ЕУ и њена спољна политика нема разумевања за Сирију. Разумљиво је то, иако с етичке тачке гледишта не може бити оправдано, за једну малу, немоћну и на просјачки штап доведену земљу. Но, ако је званична Србија попут ноја забила главу у песак, док чувени миротворац Барак Хусеин Обама Син Ладен намерава да оправда на лепе очи добијену Нобелову награду за мир која је, узгред, још раније изгубила смисао, није јасно зашто ћути јавност у Србији.

(…) Треба протестовати без обзира на верске и националне разлике, јер сви су били у истој кожи 1999. Нажалост, може се прочитати да има грађана Србије муслиманске вероисповести који су отишли у Сирију да се туку у исламистичким редовима противника Башара ел Асада. Штавише, има и погинулих. Тужно да тужније бити не може, јер сведочи о моћи наопаке идеологије да повуче младе људе у бесмислену смрт. Уместо да се ти младићи удруже са комшијама сопствене и суседне вероисповести, као и са атеистима (ако их има), у борби за изградњу функционалног водовода у Новом Пазару, они иду у Сирију са жељом да постану шехиди.

Свакако, председник Асад није примерна фигура; ауторитаран је, не трпи опозицију (ипак, у поређењу са шеицима Саудијске Арабије он је шампион просвећености), а својом ароганцијом, тврдоглаво се супротстављајући вољи САД, довео је грађане Сирије у опасну ситуацију. То је, такође, сличност са некадашњом Србијом Слободана Милошевића. Па ипак, ауторитарне вође малих или немоћних држава, по правилу (има изузетака као што је био вођ Црвених Кмера Пол Пот), нису тако велики злочинци као вође великих светских сила; наравно, не зато што су бољи или човечнији, већ стога што им недостаје одговарајућа моћ.

У складу с реченим, мала је и слаба Србија да би ишта променила. Не треба о томе гајити ни најмању илузију. Но, њени грађани могу себе уверити да су још увек живи, да осећају патњу других људи, макар ови били и далеко. Не тако давно, они су показали на примеру трагедије у јапанској нуклеарки „Фукушими” да у њима постоји саосећање за пријатеље у далекој земљи који су им несебично помагали у најтежим данима, па су им узвратили колико год су могли. Данас грађани Србије треба да саосећају са људима који им нису помагали у тешким тренуцима, али који се сада налазе у истој ситуацији у којој су се они налазили пре деценију и по. Треба мислити на људе под бомбама, на мртве и рањене, на уништена материјална и културна добра једне од најстаријих цивилизација (што није без преседана, јер САД су већ тукле Ирак).

(…) Општа грађанска мобилизација у читавом свету против најављене агресије САД и Француске на Сирију могла би пробудити и наду у један праведнији глобални свет – циљ далек, али борбе вредан.

www.politika.rs/Jovo-Bakic/Zasto-Srbija-cuti-o-Siriji

 ***

Сиријска криза на новом колосеку?

Дамаск је потврдио да прихвата руски предлог да своје оружје стави под међународни надзор, а резолуцију о томе за Савет безбедности Уједињених нација припремиће Француска.

Амерички председник условно је прихватио предлог за дипломатско решење чије је ауторство остало спорно: да ли је све потекло од „реторичког аргумента” државног секретара Џона Керија у Лондону, осмислио га Лавров, или је све пре тога договорено са руским председником Владимиром Путином на маргинама самита Г-20.

Без обзира на то ко је аутор идеје, Обама је констатовао да је оно што је предложено „могуће, ако је реално”. То значи да бомбардовање „остаје на столу” јер су, из Обамине визуре, амерички притисак и претње довели до тога да се тражи дипломатско решење, али се одлаже на неодређено време, са изгледима да буде скинуто са дневног реда. Да, дакле, Сирија буде поштеђена од америчког кажњавања ако дозволи да међународни посматрачи преузму надзор над њеним хемијским арсеналом, као првом кораку ка његовом уништењу.

www.politika.rs/Sirijska-kriza-na-novom-koloseku

Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је америчком председнику Бараку Обами посланицу са позивом да се приклони гласовима верских лидера који једногласно иступају против војног уплитања у сиријски конфликт и да допринесе што скоријем отпочињању мировних преговора.

Русија је поручила данас Француској да је неприхватљив предлог да се усвоји резолуција у Савету безбедности УН на основу које би одговнорност за наводно извршени напад хемијским оружјем била приписана сиријској влади.

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација о Сирији, која је требало да се одржи вечерас у 22 часа по средњеевропском времену, одложена је до даљњег, на захтев Русије која је и заказала тај састанак, објавили су дипломате у УН.

***

Влада распустила скупштине општина на северу Косова

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуке о распуштању Скупштине општине Косовска Митровица, Скупштине општине Лепосавић, Скупштине општине Звечан и Скупштине општине Зубин Поток.

Влада је именовала председнике и чланове привремених органа у овим општинама, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

__________________________

Сиријус

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сиријус (αCMa) је најсјајнија звезда ноћног неба посматрано са Земље, са привидном величином (магнитудом) од −1,47. Налази се у сазвежђу Велики пас (Canis Maior). Звезда Сиријус је удаљена од нас 8,7 с. г., док годишња паралакса ове звезде износи 0,375″. Сиријус је бела звезда, спектралне класе А. Релативно је млада звезда. Близу сазвежђа Велики Пас у коме је Сиријус, налази се сазвежђе Мали Пас (Canis Minor). По митологији ова два пса верно прате Ориона, великог ловца. Орион се налази испред ова два сазвежђа.

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА КОСМЕТ via КОСМОС:

Египат, Сирија, Косово и Метохија – увод у велики рат

Средиште света

Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори

Mario Kopić: Aktivizam sjećanja

Отац Тадеј: О злим духовима

 

4 Responses to Србија и Сирија, Сибир и Сиријус*

 1. Varagić Nikola каже:

  Данило Мандић

  Американци шампиони у бојним отровима

  Само на Јужни Вијетнам бачено четиристо хиљада тона напалма, а хербицид „агенс оранж” коришћен у Вијетнаму, источном Лаосу и деловима Камбоџе, убио између триста и четиристо хиљада људи

  Споменик на гробљу у Санта Моники подигнут у част трихиљадитог погинулог америчког војника у Ираку
  Актуелне дискусије о страхотама сарина имају један предвидив недостатак. У периоду после 1945, неприкосновени шампион у употреби хемијског ратовања су САД. Америчке власти су, уз импресивну листу приватних произвођача, одговорне за велику већину бачених бојних отрова. Од неколико милиона жртава у ратовима по Индокини, завидан број је побијен управо хемијским оружјем. Само на Јужни Вијетнам је бачено 400.000 тона напалма. Између 1961 и 1971, токсични хербицид под именом „агенс оранж” је безобзирно коришћен у Вијетнаму, источном Лаосу и деловима Камбоџе. Отров је убио између триста и четиристо хиљада људи. Према проценама Црвеног крста, више пола милиона деце због отрова је рођено са дефектима. Џими Картер, најпопуларнији и по много чему најхуманији живи амерички председник, 1977 године упитан о могућности плаћања репарација Вијетнаму, прескочио је ову „понуду” јер је, како је објаснио, „разарање било узајамно“.

  Конвенција о хемијском оружју из 1997. отежала је Американцима употребу хемијског оружја.Био је то још један покушај да се ратовање хуманизује, али се ипак хуманизовано ратовање испоставило горим оксимороном од венчаног нежење.

  У марту 1988. амерички савезник Садам Хусеин обновио је градиво. Овог пута био је коришћен сарин. Америчка подршка нападу на град Халабџа била је и тада позната, али су нови детаљи откривени у априлу ове године. У утицајном часопису „Форин полиси“објављени сутајни документи укојима се види да су званичници САД знали закоришћење хемијског оружја против Курда још 1983, а да су активно подстицали његову употребу у нападу у Халабџи. Дали су Хусеину сателитске снимке и стручни савет за употребу сарина. Погушено је између 3.000 и 5.000 људи, а рањено још два пута толико.

  Тако су Курди, чије сународнике сиријска опозиција данас протерује удесетинама хиљада, масакрирани иуз благослов Доналда Рамсфелда и других. Свему томе је оправдање било, као и садашњем стампеду на Асада, сузбијање Ирана. У међувремену, Хусеинов човек „Хемијски Али” је 2010. обешен у Ираку од стране исте силе која га је опремила да заслужи тај надимак.

  Инвазија на Сирију била је актуелна још 2003. године. Када је Ирак окупиран у марту, утицајни гласови у Бушовој администрацији одмах су упућивали на Дамаск. Да није било ирачког отпора, Сирија би сигурно већ тада била у расулу. Ти исти људи – Елиот Ејбрамс, Ерик Еделман, Џон Хана – недавно су објавили писмо које подстиче Обаму да туче по „стубовима Асадовог режима” у оквиру шире стратегије против Ирана.

  У новембру 2004. године, када јеирачка побуна процветала, америчка војска се концентрисала натада непознати град Фалуџу. Под командом Дејвида Патреуса, протерано је 300.000 људи, а хиљаде су поморене великим количинама белог фосфора. Америка је порицала коришћење хемикалија, па затим повукла деманти. Прво је речено да белог фосфора није било, затим да га је било, али искључиво у сврхе осветљавања, затим да је коришћен само као димна завеса, па на крају да је мождакоришћен као оружје, али не против цивила. Коначно, духовити пуковник Венабл је целу ствар признао Би-Би-Сију, али не без напомене да бели фосфор заправо није хемијско оружје него „конвенционалнамуниција” која није „ни незаконита ни забрањена”.

  Што се тиче Патреуса, он је за масакр кажњен унапређењем на највише положаје у Ираку па у Авганистану, да би на крају постао директор ЦИА. Отпуштен је недавно са тог места не због ратног злочина већ – удахните дубоко – због прељубе. Када је примао почасно признање универзитету Принстон, деканка школе „Вудроу Вилсон“ хвалила се његовим професионализмом. Наиме, усред „битке за Фалуџу”, он је њој у кратком року одговорио на електронску поруку. Препуна сала студената је била одушевљена шармантном анегдотом. Неколицина нас је, под утиском „садамистичких измишљотина”, питала да ли би „један од најистакнутијих живих докторанада са нашег факултета,” како је представљен, могао да објасни слике истопљених дечијих лешева из Фалуџе. Покровитељски смо позвани да којекакве конвенције о хемијском оружју не схватамо тако буквално.

  Сиријски пропагандисти би свашта могли да науче у овом погледу. Као и увек, проблем није немилосрдно клање. Проблем је имати погрешног савезника.

  *Докторанд на Харварду

  Данило Мандић
  објављено: 11.09.2013.
  http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Amerikanci-sampioni-u-bojnim-otrovima.sr.html

 2. […] Србија и Сирија, Сибир и Сиријус* […]

 3. Varagić Nikola каже:

  Русија обновила војно присуство око Северног пола

  МОСКВА – Русија је обновила војно присуство у околини Северног пола и планира да изгради аеродром, изјавио је данас високи званичник Министарства одбране.

  Група ратних бродова Северне флоте већ спроводи задатке у архипелагу северно од обале Сибира, рекао је у Москви први заменик министра одбране Аркадиј Бакхин.

  Та група Ратне морнарице, у којој је и тешка ракетна крстарица на нуклеарни погон „Петар Велики”, распоређена је дуж међународног Северног пловног пута и у суседној зони Северног пола, рекао је Бакхин новинарима.

  Група ће обновити и одржавати тамошњи аеродром који може целе године да прима војне теретне авионе Ан-72 и Ан-74.

  „Обновићемо у потпуности ‘Поларну авијацију’ и њену инфраструктуру”, рекао је Бакхин.

  Русија планира и да ускоро размести још неколико група Ратне морраице код арктичких острва Новаја Земља и Франц-Јозеф, додао је он.

  Бета-Синхуа
  објављено: 16/09/2013

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: