“ако ЕУ одобри Хрватској да у Србију извози цигарете“???

Бета | 17. 09. 2013.

Буџет Србије био би ускраћен за најмање пола милијарди динара, ако ЕУ одобри Хрватској да у Србију извози цигарете по повлашћеним царинама, процене су Привредне коморе Србије (ПКС).

ако ЕУ одобри Хрватској да у Србију извози цигарете по повлашћеним царинама… процене су Привредне коморе Србије

и још једном:

“ако ЕУ одобри Хрватској да у Србију извози цигарете по повлашћеним царинама… процене су Привредне коморе Србије

5 Responses to “ако ЕУ одобри Хрватској да у Србију извози цигарете“???

 1. Varagić Nikola каже:

  Након распуштања четири општине на северу АП Косова и Метохије – једини ко има право да распише нове изборе је

  председник Народне скупштине Републике Србије,

  сваки други избори су противуставни, а резултат тих „избора“ нелегитиман!

  Тако каже закон.

  Међутим, оно што се од народа Србије крије је да је Небојша Стефановић у директној законској обавези да у наредна два месеца распише изборе за одборнике скупштина које је Дачићева Влада расформирала!

  Питамо господина Стефановића: да ли ће испунити ову своју уставну обавезу?

  http://www.dverisrpske.com/sr-CS/vesti/2013/septembar/ustav-kaze-stefanovic-za-dva-meseca-mora-da-raspise-izbore-na-severu.php

 2. Varagić Nikola каже:

  EU: SRB promenila stav o HR duvanu

  IZVOR: TANJUG

  Brisel — Evropska komisija je zadovoljna što je Srbija revidirala stav i pristala na očuvanje postojećih kvota cigareta iz Hrvatske, izjavio je portparol komesara Filea.

  Spor između Srbije i Hrvatske izbio je nakon što je Srbija zatražila da se Hrvatskoj, koja je letos postala članica EU, oduzme privilegija na izvoz cigareta u Srbiju po tarifi četiri puta nižoj od one koja važi za ostale članice Unije, a koje je uživala dok je bila članica CEFTA (Centralnoevropski sporazum o spoljnoj trgovini).

  „Srbija je nakon konstruktivne diskusije promenila svoju poziciju i prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP) tako da se očuva tradicionalni protok robe u skladu sa regulativom koju je donedavno važila unutar CEFTA“, naveo je Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

  Pozicija Srbije je bila da Hrvatska, nakon napuštanja CEFTA i učlanjenja u EU, mora da se odrekne povlašćenog odnosa koji je uživala na osnovu ranije važećeg sporazuma.

  Evropska komisija je, međutim, zauzela suprotno stanovište, sa obrazloženjem da je običaj da nove članice EU zadrže privilegije koje su imale u okviru regionalnih trgovinskih ugovora.

  Kako je Tanjug ranije javio, kritika vlastima u Srbiji zbog insistiranja na povećanju dadžbina na uvoz cigareta iz Hrvatske bila je uvršćena i u nacrt godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

  Stano nije mogao da odgovori na novinarsko pitanje kada je i na kom nivou stav Beograda o ovom pitanju promenjen, ali je naglasio da je Komisija zadovoljna što je do te promene došlo.

  Istovremeno, on je ukazao da EK još razmatra zahtev Srbije da joj se zauzvrat poveća kvota za bescarinski izvoz šećera u EU.

  „Komisija je spremna da razmotri zahtev Srbije u okviru odgovarajuće procedure predviđene SSP-om tokom pregovora čiji se početak očekuje u bliskoj budućnosti“, rekao je Stano.

 3. Varagić Nikola каже:

  Komentar Danas

  Svašta za ništa

  Da je Hrvatska pobedila u svojoj borbi da ne bude tretirana kao zemlja Evropske unije u sporu oko uvoza cigareta u Srbiju, ovdašnja javnost, na svoje iznenađenje, saznala je iz saopštenja same EU, a ne od domaćih zvaničnika, kako bi inače trebalo.

  Braneći se od optužbe da je ovakav, izrazito nepovoljan, ishod pokušao da sakrije od građana, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić rekao je da saopštenje EU nije tačno, to jest da Srbija „još ništa nije potpisala“, ali i da će morati da potpiše, jer je EU vršila veliki pritisak na njega i ostatak Vlade da izađu Hrvatskoj u susret. U čemu se sastojao toliki pritisak? U pretnji briselsko-zagrebačkih pregovarača da će u upravo objavljenom izveštaju o napretku Srbije ka EU biti navedeno da ovaj problem nije rešen.

  To je, jasno, toliko uplašilo Ljajića i Vladu da su odmah odustali od 700 miliona dinara, koliko bi Srbija više dobijala od rovinjskih duvandžija, kad bi plaćali carinu od 57 odsto koja važi za EU, umesto 15 odsto, koliko su kao članica CEFTA do sada plaćali.

  Zauzvrat, Srbija izgleda da nije dobila ništa. Na zahtev naših pregovarača da se Srbiji poveća kvota za izvoz šećera u Hrvatsku, iz Evropske komisije je odgovoreno da je to telo spremno da „razmotri taj zahtev kroz odgovarajuću proceduru predviđenu Sporazumom o asocijaciji i pridruživanju“. Dakle, odbili su nas. Jedini adut koji je Srbija u pregovorima imala – carinu na duvan, odbacila je u strahu od „negativne ocene“, zbog čega Hrvatska sada nema nijedan razlog da šteti svojim privrednicima, tako što bi dozvolila jaču konkurenciju srpske industrije šećera.

  Da li je napomena u izveštaju EK kojom nam je prećeno bila toliko bitna? Da li vredi 700 miliona dinara? Da li iko misli da je duvan to što sprečava ulazak Srbije u EU? Da li otvaranje pregovora u januaru zavisi od cigareta ili od Kosova? Evropskoj uniji ne treba zameriti, jer ona samo štiti interese svoje članice, čak i kada to znači da se treba pretvarati da ta članica nije njena članica. To je praksa koju EU redovno sprovodi, a ne samo sad.

  Naš problem su naše vlasti, uvek voljne da svoje ekonomske interese podrede ideologiji i dnevnoj politici i da privrednom servilnošću plaćaju politički status. To smo uradili 2001. liberalizacijom tržišta za koje naša ekonomija tad nije bila ni blizu spremna, to smo uradili 2008. prodajom NIS-a Gaspromu, 2009. jednostranom primenom SSP-a i sada odustajanjem od carine na uvoz duvana.

  http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/svasta_za_nista.46.html?news_id=269512#sthash.INht90Ol.dpuf

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: