Удружење породица убијених у Клечки: Еулекс нас је изневерио, прекидамо сарадњу

Бета | 17. 09. 2013.

Породице киднапованих и убијених на Косову и Метохији потпуно су поражене ослобађањем криваца за ратне злочине у селу Клечка и због тога најављују да ће прекинути сваку сарадњу са Еулексом, изјавила је данас представница Удружења тих породица Гордана Ђикановић и указала да се претпоставља да је у кречану у селу Клечка бачено најмање 50 запаљених тела, углавном Срба. Према њеним речима, проблем је још већи јер Клечка није имагинарна масовна гробница, већ јама из које су есхумирани посмртни остаци који су идентификовани и предати породицама. “Веровали смо да је сарадња са Еулексом искрена, после овога нема више смсила, ово је тако чист случај, било је много сведока. Проблем је једино што сви путеви откривања злочина над Србима воде до политичког и државног врха Косова. Немамо више коме да верујемо и коме да се обратимо, веровали смо том суду састављеном од Еулексових судија, а испало је да од тога нема ништа“ – казала је Ђикановићева.

2 Responses to Удружење породица убијених у Клечки: Еулекс нас је изневерио, прекидамо сарадњу

 1. Varagić Nikola каже:

  РТС

  Приштина — Бивши командант ОВК Фатмир Љимај ослобођен је кривице за мучење и убијање српских и албанских цивила у затвору у селу Клечка 1999. године.

  Суд у Приштини је на поновљеном суђењу ослободио Љимаја.

  Поновљено суђење пред мешовитим већем наложио је Врховни суд Косова прошле године у новембру, када је поништена пресуда првостепеног суда којом су Љимај и остали ослобођени оптужби.

  Ова пресуда била је у великој мери заснована на одлуци да се одбаци кључно сведочење бившег чувара у затвору Клечка Агима Зогаја, који је био сведок злочина и забележио их у свом дневнику.

  Зогај је пронађен мртав у септембру 2011. године у Немачкој, месец дана пре почетка првог процеса, а његову смрт немачке власти су окарактерисале као самоубиство.

  Међутим, мешовито веће Врховног суда одлучило је да Зогајеви докази могу да се употребе на поновљеном суђењу. Ово је био први случај да се једном истакнутом заповеднику ОВК суди за ратне злочине

  Еулексов судија укинуо је кућни притвор посланику Скупштине Косова Фатмиру Љимају и деветорици његових сарадника.

  Мешовито судско веће у Приштини ослободило је 2012. Фатмира Љимаја и тројицу бивших команданата ОВК оптужби за ратне злочине у селу Клечка.

  Суд је раније установио да нема доказа којима би се поткрепила оптужница италијанског тужиоца Мауриција Салустра, по којој су Љимај и тројица његових потчињених починила ратне злочине против цивилне популације и ратних притвореника.

  Они су, како се наводи, били оптужени за ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника, у предмету познатом под називом Клечка.
  Раније је још шесторо оптужених ослобођено свих оптужби.

  “Балкан никада не би могао да буде чист и слободан са евроатлантском перспективом кад не би било борбе Ослободилачке војске Косова, која је била главни промотер одаљавања криминалног режима Милошевића. Данас би све било другачије кад не би било те праведне борбе“, каже Фатмир Љимај.

  Љимај је потпредседник Демократске партије Косова и посланик у скупштини Косова.

  Поступак за злочине у Клечки поновљен је и опет је почео 30. марта, а на једном од претходних рочишта посебном пресудом оптужнице су ослобођена шесторица бивших припадника ОВК, који су били оптужени за ратне злочине.

  Посебном одлуком судско веће је одлучило да се настави суђење за Фатмира Љимаја, Неџмија Краснићија, Насера Шаљу и Насера Краснићија и од тужиоца затражило да промени квалификацију кривичног дела за које су они оптужени.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: