Владајућа елита (квислинга) одустала од заштите археолошке баштине на Косову и Метохији

 

У „Археолошкој карти Косова” и „Археолошком водичу Косова” нема података о постојању српске средњoвековне државе на Космету, али, с друге стране, ми се нисмо потрудили да направимо археолошку мапу Србије, кажу наши стручњаци

Звечанска тврђава

Археолози из Српског археолошког друштва упутили су у мају ове године Националном савету за културу апел поводом чишћења података о постојању српске средњoвековне државе на Космету, што је  видљиво у слици и речи у „Археолошкој карти Косова I”, обимној књизи из 2006 (издавачи: Академија наука Албаније, Академија наука и уметности Косова) и у публикацији „Археолошки водич Косова”, (издавач: локално Министарство за културу, омладину и спорт), која се појавила 2012. и већ увелико кружи интернетом. Савет је потом Министарству културе и Влади Србије у јулу предложио формирање комисије за заштиту српске баштине на Косову и Метохији у оквиру договора о имплементацији Бриселског споразума. И на томе се стало. Комисија још није формирана, а ни неко друго тело које би се тиме бавило.

Вујадин Иванишевић из Археолошког института додатно истиче нешто запањујуће – чињеницу да до дана данашњег не постоји археолошка мапа Србије, која би могла да разјасни многе недоумице лаицма који би наишли на ове текстове.

Још у време Енвера Хоџе код њих се говорило о томе да су Словени порушили илирску цивилизацију. Чак и наше цркве које су срушили у књизи се приказују као споменици културе. Када је водич у питању, избројао сам да се на 88 места спомињу Римљани, на 44 места Илири а Словени и Срби нигде. Србија се спомиње само на картама и то као простор који је удаљен.

Милица Димитријевић

Сутра „Потребан нам је центар за тумачење наслеђа на Косову и Метохији”

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Kasnimo-u-zastiti-arheoloske-bastine-na-Kosovu.sr.html

***

Ванредни избори – тражи се добитна комбинација

Исидора Жебељан, члан Националног савета за културу, објаснила је за Политику да је овај савет учинио све што је било у његовој моћи поводом обележавања два века Његоша у Србији, али да ипак није прошао предлог дат Министарству културе. ”Већ се касни и са организацијом обележавања стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца, која се навршава следеће године. Иницијатива за овај јубилеј потекла је од САНУ, а подржао ју је Национални савет за културу. Иначе, и Унеско је овај датум уврстио међу важне годишњице, и ако бисмо хтели Мокрањчеву музику да представимо у свету, за то је потребно више времена” – нагласила је Исидора Жебељан. Ипак, како Политика сазнаје од Љубинке Милинчић, нашег познатог преводиоца са руског језика, за разлику од Србије, Русија обележава Његошев јубилеј. ”У Тверу је, поводом дана словенске писмености, у мају, говорено о Његошу. У децембру ће најпре у Москви, а онда и у Петербургу, на Међународним културном форуму, бити одржано вече посвећено Његошу, а у штампи је и први превод Његошеве песме „Ноћ скупља вјека” на руском језику. Све су то Руси финансирали, а два предлога – један Канцеларији за дијаспору и други Министарству за културу да буду суфинансијери ових догађаја – одбијена су” – изјавила је Љубинка Милинчић.

>

>>

>>> ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ СА БЛОГА КОСМЕТ via КОСМОС:

Dick Диковић

Evropski патријарх

Како се зове председник суда у окупираној држави? Сарадник окупатора!

”ако ЕУ одобри Хрватској да у Србију извози цигарете”???

Србија и званично под окупацијом Четвртог Рајха

То је само перцепција српске јавности…

Амбасадор САД примио председника Србије под окупацијом

Информер: Протест радника у култури ”Стоп уништавању културе”

Ко је највећи српски издајник?

“Otimanje zemlje” – ”land grabbing”

ЈАЊА ГАЋЕША: ПРИЗНАЈЕМО, КРИВИ СМО

MILAN DAMJANAC: SRBI SA KOSMETA

Ана Радмиловић: Покосовски циклус – Избори

 

4 Responses to Владајућа елита (квислинга) одустала од заштите археолошке баштине на Косову и Метохији

 1. Varagić Nikola каже:

  Dačić je rekao da Srbija u Evropsku uniju ne želi da uđe silom i
  po svaku cenu ali da

  samo „lud čovek“

  može da kaže da ulazak u Uniju nije u interesu Srbije.

  http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/dacic_quotlud_covekquot_moze_da_kaze_da_ulazak_u.83.html?news_id=66892#sthash.hZTrTcZG.dpuf

 2. […] Владајућа елита (квислинга) одустала од заштите археол… […]

 3. […] Владајућа елита (квислинга) одустала од заштите археол… […]

 4. […] Владајућа елита (квислинга) одустала од заштите археол… […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: