Татјана Мандић Ригонат: Шмира

Значење шмире добро је познато позоришним људима. Оно означава површно изигравање одређене емоције и стања без дубинског покрића. Ефектно претрчавање преко суштине лика и игре. Такав глумац пре свега жели да се допадне публици, а да га то не кошта ни емоционално ни занатски. А подразумева се да се он себи такав какав је неизмерно допада. При том, публику потцењује, а себе прецењује. Публику доживљава као гладну кокошку која ће ама баш све покљуцати: и кукуруз, и песак, и камен, и прашину и цвет. Шмира је увреда и за уметност глуме и за уметност гледања. А ипак је тако присутна и привлачна. Не треба је изједначавати с импровизацијом. Мајстори уметности глуме упусте се понекад у импровизацију с подједнако мајсторским партнерима, али се таква импровизација догађа ретко и она је „дар богова”. Подсетимо се да је цео свет позорница, а тек понеко је врхунски уметник на њој, па је шмирантски синдром овладао јавном, медијском и политичком сценом. Шмира је све у шеснаест и кад је тема никл и генетски модификована храна и ЕУ и НАТО, борба против насиља и криминала и корупције, и култура

(…) Дилема да ли је изузетни Тасовац ,,мајстор импровизације” или шмирант на позицији министра брзо ће се разрешити када коначно донесе одлуку хоће ли пуног срца и умећа да уђе у лик министра културе или да шмира са већ увежбаним шмирантима.

Цео текстwww.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Smira

***

original (1)

ČedauGučifotoBlic

cedomir-jovanovic-evropa-ldp

lažniVuk-Jeremic-i-Bono-Voks

VukJeremić

Dick-jajinci-betaphoto-foto-emil-vas

images (1)

 

One Response to Татјана Мандић Ригонат: Шмира

 1. Varagić Nikola каже:

  Министарство културе поздравило одлуку Радослава Павловића

  Позив свим члановима УО и в.д. управника Дејану Савићу да поднесу оставке на своје функције

  Народно позориште: конкурсни хаос

  Министарство културе и информисања поздравља одлуку господина Радослава Павловића, председника Управног одбора Народног позоришта, да поднесе оставку на ту функцију. Истовремено, Министарство са жаљењем констатује да та одлука потврђује како УO ни у трећем покушају није успео да спроведе транспарентан и стручан конкурс за новог управника те важне институције културе… наводи у јучерашњем саопштењу за јавност Министарство културе Републике Србије поводом најновијих догађаја у Народном позоришту у Београду. Радослав Павловић, председник УО националног театра, наиме, поднео је пре три дана оставку на ову функцију због, како је навео, више разлога укључујући и застрашивање чланова овог тела у процесу избора првог човека Народног позоришта у Београду.

  „Потпуно је јасно да је процедура предлагања новог управника Народног позоришта сасвим изашла из институционалног оквира и постала предмет различитих медијских и других притисака. Такав закључак, поред свега осталог, потврђује и то што је досадашњи председник УО о својој оставци пре обавестио јавност него Владу Републике Србије, која га је именовала, као и то што су о његовом спречавању да приступи подацима о финансијском пословању и броју запослених у Народном позоришту пре обавештени медији него надлежне службе, наводи се даље у саопштењу Министарства културе које је због новонастале ситуације позвало и остале чланове УО и в. д. управника Народног позоришта да, као актери одговорни у непотребном сукобу, следе пример Радослава Павловића и поднесу оставке на своје функције.

  Министарство упозорава да су ванинституционална борба за фотеље свих актера, као и политика притисака, у потпуности заменили неопходну расправу о визији националног театра 21. века и о профилу људи који могу да је изнесу. Такву замену приоритета не заслужују ни уметнички ансамбли Драме, Опере и Балета Народног позоришта као ни њихова публика, посебно у ситуацији нагомиланих проблема у Народном позоришту.

  У свом саопштењу Министарство културе такође обавештава јавност да са дужном пажњом анализира рад свих управних одбора у установама културе које су приступиле процедури за избор директора и управника, и да ће ускоро иступити са оценом њиховог рада. Упозоравајући на пример Народног позоришта, који није усамљен, Министарство културе такође скреће пажњу управним одборима да је основни циљ њиховог рада успех институције коју представљају и да мерило тог успеха никако неће бити аплауз који ће добити у појединим партијама нити дивљење на славским вечерама, које не могу да буду места где се одлучује о будућности српских институција културе.

  http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Ministarstvo-kulture-pozdravilo-odluku-Radoslava-Pavlovica.sr.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: