Упутство о начину пријављивања бирача да жели да гласа у иностранству

 

Сви бирачи који имају боравиште у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, до 22. фебруара 2014. године, поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке:

1. име, презиме и име једног родитеља бирача;
2. јединствени матични број бирача;
3. општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у Србији, и
4. податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Грађани који желе да гласају у иностранству прво треба да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак, тако што ће посетити званичан сајт Министарства правде и државне управе www.mpravde.gov.rs (Бирачки списак) , и уношењем свог јединственог броја грађана ( ЈМБГ ) видети да ли су уписани у исти.

Ако особа која жели да гласа у иностранству није уписана у бирачки списак, треба да поднесе и захтев за упис, који се, такође обавља у дипломатско-конзуларном представништву. Истичемо да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља. Уколико дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије не буде хтело да поступа по захтеву бирача упућујемо та лица на следећи линк:

Обавештење за упис у бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству

Уколико се игнорисање настави и даље, указати да се на тај начин крше Уставна права грађана Србије и да ће бирач због тога покренути кривичне поступке против одговорних лица.

Посебно се напомиње да се све треба обављати писменим путем. Дакле сва обраћања дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије морају да буду у писменој форми, и инсистирати да одговори ДКП буду у писменој форми, а како би бирач касније, уколико буде потребе, могао доказати да му је повређено право да гласа.

Правни тим ДBEPИ

http://www.dverisrpske.com/uputstvo-za-prijavu-za-glasanje-u-inostranstvu

vladan-marko-bosko-spojeni-prsti

Владан Глишић, Марко Јанковић и Бошко Обрадовић

Покрет Двери представио је данас свог „противкандидата“ у лажној трци за градоначелника Београда. Аутентични Београђанин, доајен слободног новинарства, а пре свега духовити опозиционар Марко Јанковић (радио Снага народа) биће први на листи Двери за Београд и у наредних 45 дана кампање досеткама – по којима га препознаје сваки Београђанин – најбоље ће демаскирати шеме и договоре оних који се већ две деценије смењују на челу српске престонице.

http://www.dverisrpske.com/dveri-na-delu/2014-02-05-13-47-46.html

One Response to Упутство о начину пријављивања бирача да жели да гласа у иностранству

  1. […] Упутство о начину пријављивања бирача да жели да гласа… […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: