Писмо (мејл) РТС-у и ЕПС-у

 

Наслов поруке: У приватним фирмама се ради

Послато на електронске адресе РТС-а и ЕПС-а:

(РТС) kontaktcentar@rts.rs

(ЕПС) kabinet@eps.rs

 

Послали сте РТС претплату уз ЕПС рачун правним лицима, у локале и у седишта приватних фирми.
Одакле вам идеја да се у канцеларији гледа телевизија, да уопште постоји тв апарат?
Да ли ви мислите да је и у приватној фирми “државни посао“ као у вашим фирмама?
Да ли сте сви ви из РТС-а и ЕПС-а много глупи, или само много покварени?
.
———–
.
После два сата стигли су одговори из РТС-а и ЕПС-а.
Добро је што су брзо одговорили, то је за похвалу (сада знамо да у тим службама за односе са медијима и клијентима није “државни посао“), добро је што постоји могућност да се неко ослободи плаћања таксе, али није добро што се то не зна, и што и даље свима шаљу, уместо да праве сопствене евиденције, тј. увек грађани, или у овом случају приватне фирме (од којих 90% нема телевизоре нити гледа телевизију, зна се да тв апарата има у угоститељским објектима, кладионицама…) морају да доказују (а мислим да смо исто морали да пролазимо када је постојала претплата раније, пре укидања, сада покушавам да се сетим). Још када би са РТС-а стигао одговор ћирилицом, па да као “муштерија која је увек у праву“ ништа не замерам.
.
(РТС) kontaktcentar@rts.rs

Postovani,

za sve informacije o Taksi za JMS posetite nas sajt www.rts.rs ili posaljite mejl na taksajms@rts.rs  ili  pozovite sledece brojeve telefona:

011/655-2555, 011/ 2544-292, 011/2547-071, 011/2544-647, 011/321-2694, 011/2544-799.

Vas RTS

——

(ЕПС) kabinet@eps.rs

Поштовани господине Варагићу,

Поводом  Вашег обраћања у вези са таксом за јавни медијски сервис, обавештавамо Вас да евентуално ослобађање обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис обавља РТС, па је  неопходно да захтев упутите РТС. Све неопходне информације су доступне на њиховој интернет страници.

Подсећамо да се право на ослобађање од обавезе плаћања таксе остварује на основу захтева који се подноси РТС на обрасцу који Вам шаљемо у прилогу овог дописа, уз достављање потребне документације.

С пoштoвaњeм,

Главни менаџер административних послова у управи

ПД „ЕПС Снабдевање“

5 Responses to Писмо (мејл) РТС-у и ЕПС-у

 1. Varagić Nikola каже:

  „Ne tražite od EPS da ne plaćate RTS“

  Beograd — Elektroprivreda Srbije nije nadležna za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis, saopšteno je iz te kompanije.

  IZVOR: TANJUG
  SREDA, 24.02.2016. | 15:12

  Kako se navodi, za ostvarivanje tog prava građani bi trebalo da se obrate isključivo Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine.

  Načini i kriterijumi za oslobađanje određeni su Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, gde je i propisano da RTS i RTV odlučuju ko može biti oslobođen od plaćanja TV takse.

  Spisak obveznika TV takse Elektroprivreda Srbije svakog meseca dobija od RTS i RTV i ne utiče na to ko može biti oslobođen od plaćanja TV takse, saopšteno je iz EPS-a.

  „Posebno napominjemo da prethodna oslobađanja za TV pretplatu ne važe, kao i da građani na šalterima distribucija ne mogu da podnesu zahtev za oslobađanje“, navodi se u saopštenju.

  O svim uslovima, potrebnoj dokumentaciji i načinu oslobađanja od takse za javni medijski servis građani Srbije mogu detaljnije da se obaveste na sajtovima RTS-a i RTV-a.

  Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis podnosi se na obrascu, koji se može preuzeti na sajtu RTS-a.

 2. Varagić Nikola каже:

  RTS vraća novac građanima koji ne moraju da plaćaju taksu

  Beta | 25. februar 2016. 19:24 |

  Radio-televizija Srbije saopštila je da će građanima koji su sa računom za struju platili i taksu za RTS i RTV u iznosu od 150 dinara, a imaju pravo da je ne plaćaju, novac biti vraćen.

  Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je danas da će građanima koji su sa računom za struju platili i taksu za RTS i Radio-televiziju Vojvodine (RTV) u iznosu od 150 dinara, a imaju pravo da je ne plaćaju, novac biti vraćen.

  Zakonom o javnim servisima, čija primena je počela 1. januara, predviđeno je da plaćanja takse može bude oslobođena osoba koja živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ako je: osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja ili ako joj je priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć, slepe ili gluve osobe, korisnici novčane socijalne pomoći, penzioneri sa minimalnom penzijom, kao i korisnici više merila električne energije u stambenom ili poslovnom prostoru koji se ne koristi.

  Pravo na oslobađanje obaveze plaćanja takse imaju i ustanove iz oblasti socijalne zaštite, kao i diplomatsko-konzularna predstavništva.

  „Ono što građani treba da znaju jeste i to da ako su sada dobili zaduženje, a ispunjavaju uslove za oslobađanje, novac će im biti vraćen. Mi imamo sklopljen ugovor sa EPS snabdevanjem da ukoliko dođe do nekih spornih slučajeva imamo pravo retroaktivnog refundiranja. Prema tome, sve ono što su platili, ako su platili iznos za to, biće im vraćeno kroz iznos za električnu energiju na sledećim računima“, kazao je direktor Poslovnog inženjeringa RTS Žarko Palija.

  RTS očekuje će se sve nejasnoće koje su se desile zbog nepreciznosti u bazi završiti s martovskim računom, rekao je Palija.

  On je objasnio da ako je neko dobio na računu iznos takse za lift, a nije u kategoriji zajedničke potrošnje, može da se oslobodi te obaveze, tako što će podneti zahtev, javiće se službi Poslovnog inženjeringa u Košutnjaku i dokazaće kopijom računa da je reč o objektu koji po zakonu o Javni medijskim servisima ne ulazi u fakturisanje.

  Zahtev za oslobađanje plaćanja takse podnosi se RTS-u, a obrazac je na njihovoj internet stranici. Od dokumentacije, potrebno je dostaviti kopije rešenja odnosno dokaza nadležnih organa kojima se pokazuje da osoba pripada jednoj od kategorija koja se oslobađa plaćanja takse. Zahtev može da se podnese lično – na šalterima RTS-a na Košutnjaku, elektronskim putem na mejl taksajms@rts.rs ili poštom na adresu: RTS, Kneza Višeslava 88, Beograd.

 3. Varagić Nikola каже:

  Oslobađanje skupo kao tv pretplata!

  I. MIĆEVIĆ | 24. mart 2016. 09:44

  Tek hiljadu građana dosad ostvarilo pravo da ne plaća naknadu za javne servise.

  Novac za potrebne dokumente gotovo dostiže „cenu“ godišnje takse

  KAKO bi bili oslobođeni plaćanja TV takse, građani koji na to imaju pravo treba da plate malo manje nego što bi ih koštala godišnja naknada za gledanje javnih servisa! Da bi se rešio plaćanja takse u vikendici ili kući koju niko ne koristi, vlasnik mora da pribavi vlasnički list iz katastra, overenu izjavu u sudu ili kod notara i plati najmanje 1.400 dinara, a cena godišnje takse je 1.800 dinara.

  Kako su iznos i način naplate takse i finansiranje javnih servisa zakonom uređeni samo za ovu godinu, vrlo je moguće da će dogodine morati da ponove istu proceduru. Da li zbog komplikovane procedure ili zbog cene dokumenata koje treba da dostave, tek hiljadu vlasnika brojila ostvarilo je ovu povlasticu, iako su naplata pa i procedura oslobađanja počeli od Nove godine.

  A pre samo pola godine, direktor javnog servisa Dragan Bujošević izjavio je da očekuje da će plaćanja takse, po raznim osnovama, biti oslobođeno između 500.000 i 600.000 građana. Oko 650.000 od ukupno 2,8 miliona vlasnika brojila ranije nije moralo da plaća pretplatu, koja je u međuvremenu ukinuta.

  Podaci RTS dostavljeni „Novostima“ kažu da je podneto oko 80.000 zahteva za oslobađanje plaćanja, prema različitim osnovima.

  – Na osnovu uzorka konstatovano je da oko 80 odsto podnetih zahteva nema priloženu odgovarajuću dokumentaciju neophodnu za odlučivanje po zahtevu, te je u toku postupak za uređenje dokumentacije – kažu u RTS. – Imajući u vidu složenost postupka oslobađanja koji se sprovodi u skladu sa Zakonom o upravom postupku, do sada je od obaveze plaćanja takse oslobođeno više od hiljadu korisnika merila električne energije.

  A pravo da budu oslobođeni plaćanja imaju stoprocentni invalidi, ali samo ako se struja plaća na njihovo ime. Isto važi i za korisnike nadoknade za tuđu negu i pomoć, osobe trajno oštećenog vida i sluha, korisnike socijalne pomoći i penzionere sa penzijom manjom od 14.000 dinara. Vlasnici više brojila mogu da budu oslobođeni plaćanja za objekte u kojima godišnje troše manje od 300 kilovata i u kojima ne stanuju. Njima je potrebno da donesu vlasnički list, koji košta oko 1.100 dinara i overenu izjavu da ne stanuju na toj adresi. Njena overa kod notara plaća se 360 dinara ako je jedan vlasnik, a što je više vlasnika raste i cena izjave.

  – Na šalteru distribucije u Nišu rekli su mi da mi treba oko 2.000 dinara da bih odjavila plaćanje televizije i uputili me na RTS – kaže Stana Jovanović, koja živi u Nišu, a u Gadžinom Hanu ima stan u kojem niko ne boravi. – Objasnili su mi da pribavim potpis stanara zgrade koji će posvedočiti da ja tu ne živim, pa da to overim. Kada vidim koliko to sve košta, najbolje mi je da odustanem. Taksu makar plaćam na rate, a ovo bih morala sve odjednom.

  Ona se žali i na to što, ako ne plati taksu, ne može da ostvari popust na račun za struju.

  A Milena Pajović iz Ćuprije javila se redakciji „Novosti“ sa pitanjem ko je odredio ovako složenu proceduru za oslobađanje plaćanja.

  – Imam kuću u selu u kojoj godinama nije potrošen ni kilovat. Ne znam zašto onda račun za struju, na kome se to jasno vidi, nije dovoljan dokaz da tu niko ne stanuje, već moram da dokazujem silnim dokumentima? – pita se Milena Pajović.

  Podatke o vlasnicima brojila koji su ispunili uslove za oslobađanje od ove takse, RTS šalje Elektroprivredi Srbije, koja im ovu stavku skida sa računa. Svima koji ostvare ovo pravo biće vraćen novac za mesece u kojima su plaćali po 150 dinara.

  BROJKE

  * 1.400 dinara za oslobađanje od takse

  * 1.800 dinara je iznos godišnje takse za javni servis

  LIFTOVI I GARAŽE

  TV taksa našla se i na računima za struju brojila postavljenih za zajedničku potrošnju svetla u zgradama, ili za rad liftova, u garažama, podrumima… U RTS kažu da je oko 70.000 brojila, po ovom osnovu, oslobođeno plaćanja takse. Do kraja meseca „skinuće“ taksu sa još 18.000 računa, po istom osnovu.

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:597069-Oslobadjanje-skupo-kao-tv-pretplata

 4. […] Писмо (мејл) РТС-у и ЕПС-у […]

 5. Varagić Nikola каже:

  Janković: RTS ne odlučuje u roku

  Javna medijska ustanova Radio televizija Srbije (RTS) ne odlučuje u zakonom propisanom roku o zahtevima građana za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis, saopštio je danas Zaštitnik građana Saša Janković.

  Prema njegovoj oceni, građani, podnosioci zahteva, ne mogu snositi odgovornost za postojanje „objektivnih i tehničkih razloga“, niti drugih okolnosti koji su uzrok docnje, kao ni njenih posledica.

  Dužnost RTS je, kao nosioca javnih ovlašćenja, da uzroke kašnjenja otkloni, a svoj rad organizuje na način koji obezbeđuje zakonito postupanje i delotvorno odlučivanje po zahtevima građana, ukazao je Janković.

  http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=331520&title=Jankovi%c4%87%3a+RTS+ne+odlu%c4%8duje+u+roku#sthash.liUDaHh9.dpuf

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: