Никола Варагић: И Копаоник ускоро под водом?

12790988_774663015997494_6779160450563847146_n

Ваљевска Грачаница, јутрос, вода до колена у манастиру 08.03.2015. (ФБРепортер)

 

Они који су планирали да потопе Ваљевску Грачаницу, сада су потопљени проблемима. Кажу, сада има више воде него приликом поплаве 2014.

Јучерањша поплава је највише погодила западну Србију. У том делу Србије налази се Ваљевска Грачаница, налазио се и посечени храст-запис.

Поплављен је град у коме живи министар задужен за превенцију и одбрану од поплава.

Поплава се догодила пар дана након што су расписани ванредни парламентарни и локални избори, пар дана након што је владајућа странка учинила први корак ка непоштеним изборима.

Поплава се догодила десетак дана након што је власт у Србији и званично продала Србију Нато алијанси.

Ово је друга поплава за две године – колико су на власти у Београду они који су издали и продали Србе са Косова и Метохије.

Поплава се догодила дан пред отварање највећег до сада економског форума на Копаонику, “српског Давоса“, који организује Савез економиста Србије, чији је председник Александар Влаховић, бивши министар из Демократске странке, један од креатора приватизације која је изазвала поплаву у привреди Србије тако да они који су стајали иза процеса приватизације (сви се они окупљају у хотелу МК Комерца на Копаонику) остану непоплављени, а који је сада један од најбољих пријатеља председника Српске напредне странке Александра Вучића и свих тајкуна у Србији. Поплава ће покварити дружење српског “џет сета“ на Копаонику, баш сада када су хтели да прославе све своје успехе – преваре. Можда је и знак да ће и они бити ускоро потопљени.

 

46020860656de833ba1774682158451_w640

Влаховић и Костић отварају форум на Копаонику, чекају долазак Вучића, Мишковића и Динкића (Б92)

 

Сада, док ово пишем, још се не зна да ли ће Ваљевска Грачаница, наслеђе светих Немањића, бити потопљена до краја, вода је већ ушла у манастир.

Можда и неће бити потопљена. Можда ће пре “џет сет“ са “српског Давоса“ бити потопљен.

Можда ће манастир ипак бити потопљен. У том случају, ако се ускоро не “потопи“ српски “џе сет“ који се окупља на МК Копаонику, биће потопљена цела Србија.

Најновија вест: Вучић стигао на Копаоник и одмах изјавио да му је жао што странцима није продао Телеком Србија.

 

5 Responses to Никола Варагић: И Копаоник ускоро под водом?

 1. Varagić Nikola каже:

  Слога: Копаоник бизнис форум вашар за богате

  Копаоник бизнис форум подсећа на српски вашар за богате, на којем осим „ића, пића и гламура“, велике корпорације настављају да врше притисак за додатним кредитима уз државни гарант, а које би враћало сиромашно и презедужено становништво кроз додатна задужења код ММФ, саопштили су Удружени синдикати Србије Слога. Слога је оценила „да такозвани српски бизнисмени кроз причу о светској кризи, на Форуму све више инсистирају на појачаном темпу фискалне консолидације, на већим отпуштањем радника у јавном сектору, гашењу предузећа у реструктуирању, а на основу споразума које је Србија закључила са ММФ. Сматрамо да се решења убудуће морају тражити у подстицајима и улагањима у домаћа мала и средња предузећа, јачању капацитета породичног бизниса у пољопривреди и сточарству, као и коришћењу свих домаћих потенцијала у целокупном систему потрошње које користи држава и њени апарати, оценила је Слога.

 2. Varagić Nikola каже:

  Као што владајућа елита не брине о манастиру који је основан од стране Немањића, тако их баш брига за институт основан пре више од сто година у Краљевини Србији. Манастир Св. Архангела Михаила под водом, потопљен, Центар за стрна жита “пуштен низ воду“, док се председник САНУ на Копаонику међу тајкунима чуди што и даље одлазе најпаметнији из Србије:

  “Запослени у крагујевачком Центру за стрна жита обавестили су јавност да обећања председника Владе Србије Александра Вучића, начелника Шумадијског округа Дамјана Срејића и градоначелника Крагујевца Радомира Николића да ће статус те научноистраживачке установе коначно да буде решен нису испуњена.
  Комплетна механизација Центра распродата је, како тврде, док је оснивач, Влада Србије, препустила решење граду Крагујевцу. Радници те установе са радошћу су дочекали прошлогодишње ‘чврсто обећање’ градоначелника Радомира Николића о преузимању Центра за стрна жита, као и о обезбеђеним средствима у буџету града за исплату заосталих зарада и месецима су, како кажу, стрпљиво чекали обећани закључак Владе Србије о преносу оснивачких права над установом са републике на град, како би почела исплата зарада запосленима у Центру, што је 15. фебруара у Крагујевцу јавно обећао и премијер Александар Вучић.
  – Ових смо дана, међутим, шокирани изјавом градоначелника Николића, који нам је у ходнику Скупштине града, јер не жели да нас прими, саопштио да је немоћан да испуни обећано, пошто не може да утиче на Владу и председника Вучића да се закључак о преносу власништва над Центром донесе.
  Пословно-финансијска агонија овог центра, основаног 1898, траје годинама уназад. Скупштина града недавно је основала Регионални центар за развој пољопривреде, у оквиру којег је, према ранијим обећањима надлежних у градској управи, делатност требало да настави и Центар за стрна жита. Сада се, међутим, тврди да је тај центар за пољопривреду формиран због једне кинеске компаније која би овде, наводно, требало да направи предузеће за откуп стоке и кланицу. Центар за стрна жита и запослени у њему, судећи по развоју ситуације, дефинитивно су пуштени низ воду.“

 3. Varagić Nikola каже:

  Отац Николај Црноречки: Због „глиба” у душама нашим, ушли су глиб и вода и у домове наше

  Први пут објављено: 18. 5. 2014.

  О, Боже, како ми служимо Теби? За друге и не знамо, али ми сами, народ српски, како Ти служимо? Да ли у духу и истини, или лицемерно и лукаво? Чиме су испуњена срца наша?

  Шта се догађа у домовима нашим? Колико су испуњени духовнога муља и мутне водурине, безблагодатне? Мутне водурине греха, смрдљивога смрада, блуда, ужаса, охолости, непослушања, дрскости, дроге, разврата, пијанства… о, ужасно је! Тако је Господ Бог казао ових дана – чиме су испуњени домови! Треба да се устрашимо, са страхом Божијим да све то слушамо!

  И наши су домови испуњени тим истим, као и они потопљени домови што су тамо. Испуњени глибом, и смрадом, и мутном водурином. И као они људи што су се уплашили. Нису они најгрешнији! Нису једино грешни и најгрешнији они на које је пала Кула силоамска, него Господ је рекао: „Ако се не покајете, и не поверујете, сви ћете тако изгинути!“ То је нама опомена. Домови наши, и домови оних који су сада пуни глиба и водурине, а срца људска страха. И беспомоћно се осећамо, иако вапијемо, иако знамо ми хришћани да је Господ господар неба и земље, и да Њега слушају ветрови и море.

  Знали смо то и пре свега овога. Знамо и сада, зато се стидимо! Зато се стидимо. У домовима нашим – шта? Какви програми телевизијски, сатански? Каква музика? Развратна, сатанска, која наводи на блуд. Какви компјутери, интернет, Фејсбук и остало. Поробљени су и стари и млади тиме. Све поруке, телефони, губитак времена, губитак душе. Да ли се сећамо душа својих?

  Да ли се сећамо Бога Створитеља свога? Ретко, и мало. Само када нам је крсна слава, само тако, ето, кад је неко црвено слово, кад чујемо од других. Кратко се сетимо, и веома се кратко помолимо. Не у духу и истини, не са жаром и са пламеном љубављу према Богу, него онако млако, немарно, хладно. Немарно и хладно и мутно, као што је мутна ова вода што је потопила домове српске, српских градова и српских села и разнела ужасни муљ, ужасно ђубре, да покаже колико је у духовном смислу било ђубрета у нашим домовима, у нашим градовима, у нашим становима и у нашим срцима. И у свима нама!

  Да се постидимо! Да се покајемо! Да се покајемо, да се постидимо, да се разгневимо на старога човека, на старога човека који још живи у нама, и који се стално вампири у нама. Тај стари човек, ти греси, те навике, зле навике и зле мисли, и то непокајање, и та дрскост, и тај живот – такав какав је да ли се може назвати животом хришћанским? – да ли се ми и мало стидимо што носимо име хришћанско? Ми, деца светог Саве?

  Не познаје нас свети Сава! Не познаје нас, и не би нас познао. Он се моли пред престолом Божијим, а ми стално живимо у греху, у гресима и непокајању. И у дрскости, и у непослушности према Богу. И непослушности деце према родитељима, и жена према својим мужевима, и немарном односу мужева према Богу и Божијем закону.

  http://stanjestvari.com/2016/03/11/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%

 4. Varagić Nikola каже:

  Слободан Антонић: Политичка економија „Суперхика“

  15. МАРТ 2016.

  Поновне поплаве бациле су све друго у засенак. Људи се питају на шта је потрошено 162 милиона евра које смо добили од ЕУ за поправку и изградњу брана, ако нам се после две године дешава исто? Опозиција тврди да је од тог новца тек пар милиона евра уложено у реконструкцију обалоутврда, а да се за остали новац не зна где је.

  Наш премијер, уместо да у свом тиму постави питање одговорности – где су паре и зашто нису уложене у обезбеђење приобаља – растрчао се по потопљеним селима и маркетиншки најављује помоћ државе у белој техници. Слика и прилика јадне и опљачкане државе.

  Али, дугорочно опасније по Србију од овогодишњих поплава вероватно је недавно саветовање власти с представницима крупног капитала, домаћег и страног (првенствено авроамеричког) на Копаонику („Копаоник бизнис форум“). Том приликом Вучић је исказао дивљење страном капиталу тврдећи да су „страни инвеститори генератори раста“, да је „све што је урађено на запошљавању нових радника учињено од стране страних инвеститора“, те да би „одбијање странаца одвело земљу у глад“ (!?).

  Са своје пак стране Вучић је најавио „пету ревизију аранжмана са ММФ-ом“, која ће „бити најтежа, јер је потребно да се изведу још неке тешке мере“. Те „тешке мере“ су отпуштање 30.000 људи из државне управе до краја године, те губитак запослења више хиљада радника у „Електропривреди Србије“, „Србијагасу”, „Железници Србије”, „РТБ Бору“ итд.

  „Много људи ће остати без посла“, пластично је описао амерички амбасадор Кајл Скот оно што Србији следи, „што може да се одрази и на читаве градове“ (попут Бора), али све је то заправо сјајно јер је „Србија на правом путу“. Идеју о брзој приватизацији свих јавних предузећа, на „српском Давосу“, пуним срцем је подржао и немачки амбасадор.

  Премијер пак није пропустио ни на Копаонику да се пожали на народ који не разуме реформе. „Код нас постоји увек перманентно незадовољство. Увек кукњава, јер смо светски шампиони у кукњави“, вајкао се Вучић. То што ће десетине хиљада људи остати без посла, да га никада више не нађу; то што ће читави градови опустети, или пак то што је од пензионера прошле године одузето 210 милиона евра да би се страним инвеститорима намакле субвенције од милијарду евра; то за Вучића, разуме се, није разлог за кукање. Јер, он је решен да Србију „реформише“ докле год у њој нешто мрда. „Никакав компромис по питању политике, идемо ли у будућност или се враћамо у прошлост, нећу и не пада ми на памет да правим!“, поручио је Канцелар грађанима Србије.

  Срби су од свог премијера на Копаонику добили и лекцију о пословању са странцима. Државна лутрија је, објашњава Премијер, после две године губитака (2011. и 2012) остварила добитак од 1,5 милион евра. „И сада, када се помиње да се Лутрија да странцима на управљање, како би правила добитак од 50 милиона евра“, вели Вучић, „неки кажу зашто ми не бисмо правили те добити. Шта ме брига ако ће толико зарађивати, јер ће уједно плаћати и више на основу ПДВ-а. То је тешко објаснити Србима!“, љутито је овај део тираде завршио Канцелар.

  И заиста, зашто би 50 милиона евра остајало у Србији када могу да их лепо изнесу странци, а да Србији остане ПДВ? Јер, очигледно, Срби су неспособни да управљају српском државном лутријом, али су савршено способни да буду што масовније навучени на коцку, те да из својих празних џепова истресу 50 милиона евра у џеп немачког или аустријског газде.

  Но, зашто Вучић на чело Државне лутрије не постави неког свог сарадника, у чије поштење и способност не сумња?! Па нека онда он за Србију заради тих 50 милиона! А кога би, заправо, могао да стави? Његов министар полиције и градоначелник престонице плагирали су докторате, а његов будући шеф посланичке групе је пет година узастопно објављивао исти текст у факултетском часопису као наводни резултат рада на пројекту. Лепа слика поштења и стручности!

  Вучић зна какви су му људи. Али он зна да и сам никада није имао право занимање, осим што је држао политичке говоре, састајао се са другим политичарима и агитовао на телевизији. Пошто вероватно мисли да су он и његови оно најбоље што Србија има, јасно је да за њега међу Србима нема никог ко би могао да управља Лутријом. Отуда се Државна лутрија Србије мора дати странцима. И још би било добро доплатити им по 10.000 евра за сваког запосленог.

  „Узети од сиромаха да би се дало богатима!“ – то је била девиза Суперхика, чувеног гротескног јунака Алана Форда. „Узети од сиромашних Срба како би се дало каквом богатом Немцу или Американцу!“ – то је, изгледа, парола нашег Премијера. Реформе које разарају друштво, уосталом, и служе томе да богати имају још више. А народ као да воли да му се ауторитарни Канцелар обраћа све осорније, са све мање поштовања.

  Уколико Срби подрже такву политику на предстојећим изборима, онда с резигнацијом морам да констатујем да можда и не заслужују ништа боље од оног што им је амерички амбасадор најавио: масовна отпуштања опустеле градове и Суперхика као премијера.

  http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/politicka-ekonomija-superhika/

 5. […] Никола Варагић: И Копаоник ускоро под водом? 8. март, 2016. […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: