Ко штити хулигане и ко руши зграде са фантомкама на главама?

ПОЛИЦИЈА ЈЕ НЕСПОСОБНА ДА РЕШИ ОВА ДВА СЛУЧАЈА.

МОЖДА ИМА СПОСОБНИХ ЉУДИ У ПОЛИЦИЈИ, АЛИ СУ ОЧИГЛЕДНО КУКАВИЦЕ.

VazuraiNedic

Генерални секретар владе Србије под окупацијом Новак Недић и директор ФК Партизан Милош Вазура

Вазура писао Недићу

Радна група ФК Партизан упутила је писмо премијеру, министру и другим функционерима полиције са позивом да се што пре пронађу починиоци недавног напада на генералног директора клуба Милоша Вазуру. Подсећајући да се на снимку сигурносних камера виде сви актери тог догађаја, њихов идентитет и околности под којима се напад извршио, Радна група пита шта је полиција предузела у погледу откривања идентитета учинилаца овог, како кажу у саопштењу, несумњиво кривичног дела.

„Да ли је, до данас, неког од учинилаца лишила слободе и са тим упознала надлежног тужиоца? Да ли је надлежни тужилац упознат са овим догађајем и да ли намерава да предузме одговрајуће радње по службеној дужности?”.

***

Novinarka Danasa razgovarala sa jednim od očevidaca rušenja ispod mosta Gazele, koje se dogodilo iste noći kada i u Hercegovačkoj ulici

„Beži, ćale, dok si živ“

Beograd – Pretrnuo sam kad su banuli usred noći sa crnim džipom bez tablica. Bilo je 2.20, njih deset do dvanaest, obučeni sve u crno, sa crnim rukavicama i fantomkama. Samo su im se videle oči i usta. Na tri metra uperena svetla u mene. Dvojica su me izvukla iz portirske kućice, pitali dal’ ima još koga. Rekao sam da nema. Odmah su mi pokupili telefone da ne bih mogao nikoga da pozovem – priča za Danas čuvar u firmi Toplica Trans, u Ulici braće Krsmanović, koji je želeo da ostane anoniman. Nekoliko njih je, kako kaže, otišlo pravo na zgradu, preturali su po kancelarijama. Ubrzo je, kaže, došao i bager.

– To je bio najveći buldožer guseničar. Došao je iz pravca gradilišta „Grad na vodi“, i kasnije kad sam prolazio video sam ga tamo. Naš objekat bio je montažni, nije trebalo mnogo da ga sruše. Mene su ubrzo pustili, nisu me povredili. Iz telefona su mi pobacali kartice i rekli – beži, ćale, dok si živ, i nigde se ne okreći – navodi ovaj čuvar. Usput je kaže svratio na „jedno mesto“ i pozvao policiju, koja mu je rekla da nema pojma da se ruši ispod Gazele. Te noći su prvo, kako kaže, srušili Železnički klub, pa njihov objekat.

– Pošto policija nije reagovala, rešio sam da odem lično u stanicu u Savski venac i prijavim, što sam uradio. Ali policija mi nije dala da vidim zapisnik jer su rekli da moram da pišem zahtev da bi mi dali dokument da sam dao izjavu. Kad sam se sa patrolom vratio kod porušenoj objekta, policija mi je obećala da su javili u 29. novembar i da čekam da dođe ekipa da napravi uviđaj. Niko nije došao, čekao sam ih do 11 sati – nastavlja ovaj 57-godišnjak, inače, kako kaže, srčani bolesnik koga je ova situacija dodatno uznemirila. Radio je tu kao čuvar na zameni mesec dana i za to vreme nijednog trenutka, kako kaže, nije bilo najava rušenja.

www.danas.rs/bezi_cale_dok_si_ziv

Kradonacelnik i saradnici

Крадоначелник из Београда на води и најближи сарадници

Nova stranka izrazila je sumnju da iza „fantomskog“ rušenja u Hercegovačkoj ulici stoji Luka Tomić, šef kabineta gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Kako kažu, uvidom u podatke u Agenciji za privredne registre (APR) utvrdili su da je Tomić istovremeno i član Nadzornog odbora preduzeća „Beograd na vodi“. Oni su konferenciju za novinare počeli noseći fantomke na glavama.

ВИДЕТИ ЈОШ:

Никола Варагић: Делије су вучићи 23.04. 2016

Ко је нови директор БИА?  25.10. 2013.

Advertisements

5 Responses to Ко штити хулигане и ко руши зграде са фантомкама на главама?

 1. Varagić Nikola каже:

  Hapšenja zbog napada na Vazuru

  AUTOR: FONET

  Policija je privela tri lica koja se sumnjiče za napad 28. aprila na generalnog direktora fudbalskog kluba Partizan Miloša Vazuru, klupskog vozača i člana obezbeđenja, odredila im zadržavanje i uz krivičnu prijavu će biti predati nadležnom tužilaštvu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

  Stefanović je, kako prenosi RTS, rekao da je policija od prvog dana radila na rasvetljavanju ovog slučaja.

  „Narednog dana posle incidenta identifikovali smo ta lica i nakon potrage, danas smo uspeli da ih privedemo“, rekao je Stefanović.

  Vazura je deo Radne grupe crno-belih koja vodi klub do Izborne skupštine, koja je zakazana za 24. maj.

  http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/hapsenja_zbog_napada_na_vazuru.55.html?news_id=320183#sthash.r0s03M63.dpuf

  ДА ЛИ ЋЕ ПОЛИЦИЈА ПРИВЕСТИ И ОНЕ КОЈИ СУ НАРУЧИЛИ ПРЕБИЈАЊЕ, ТЈ. ОНЕ ЗА КОЈЕ ОВИ ХУЛИГАНИ РАДЕ?

 2. Varagić Nikola каже:

  Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio da policija nije postupila po prijavama građana u slučaju rušenja objekata u Hercegovačkoj

  Policija bila deo plana za rušenje u Savamali

  *Navedeni propusti u radu organa i službenika Policije nisu rezultat propusta pojedinca, već očigledno organizovani i sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga. * Načelnik Komunalne policije tvrdi da niko nije zvao komunalce

  AUTOR: R. M.

  Beograd – Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je kontrolom da Policijska uprava za Grad Beograd nije blagovremeno i efikasno postupala po prijavama građana kada je organizovana grupa uniformisanih i maskiranih lica rušila objekte u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila.

  U njegovom izveštaju navodi se da je pomenuta grupa učinila niz dela protiv prava građana na slobodu i bezbednost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i imovinu. Tako je, kako se navodi, prekršeno pravo oštećenih građana i na zakonit i pravilan rad organa javne vlasti nadležnog da ostvaruje i unapređuje bezbednost građana i imovine, pruža podršku vladavini prava i obezbeđuje ostvarivanje Ustavom i zakonom utvrđenih ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

  „U ranim jutarnjim časovima 25. aprila, organizovana, motorizovana grupa od više desetina crno uniformisanih lica pod fantomkama, opremljenih teleskopskim palicama i snažnim baterijskim lampama, privremeno je, na oko dva časa, preuzela faktičku vlast nad delom Beograda poznatim kao Savamala. U ulici koju su zaprečile dve radne mašine, oni su primenom i pretnjom primene fizičke sile, drsko i nasilnički, izvlačili građane iz objekata i automobila, oduzimali im lična sredstva komunikacije, sputavali im kretanje, čak i gledanje u crna vozila bez registarskih tablica koja su patrolirala krajem, pretresali automobile i objekte, odneli dva pištolja i lovačku pušku koje su zatekli u jednoj kancelariji, odneli video-zapise sa kamera za obezbeđenje, pretili zatečenim građanima da nikome ne kažu šta se desilo. Svojom aktivnošću raščistili su od ljudi i obezbedili rušenje više objekata koje je sprovedeno pomoću nekoliko radnih mašina“, navodi u izveštaju zaštitnik građana.

  Po odlasku grupe maskiranih ljudi, čim su ponovo mogli da komuniciraju i slobodno se kreću, više građana je, kako navodi Janković, pozvalo dežurnu službu Policijske uprave za Grad Beograd, a neki su peške otišli u Policijsku stanicu Savski Venac. Svi su prijavili događaje u kojima se stiču obeležja krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

  „Umesto da hitno preduzmu sve propisane i potrebne mere i radnje radi sprečavanja mogućnosti daljeg ugrožavanja bezbednosti građana i imovine, potrage za licima i obezbeđenja i pregleda mesta događaja, operateri dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd, posle konsultacije sa nadređenima, upućivali su građane da se obrate Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda, iako su znali ili bili dužni da znaju da su ti organi nenadležni da postupaju po prijavama građana te vrste. Građani tvrde da su zvali broj Komunalne policije koji su dobili od operatera dežurne službe PU za Grad Beograd i da su ih odatle upućivali nazad na policiju, što je i pravilno. Načelnik Komunalne policije službeno je izjavio u ovom postupku, međutim, da ni jedan građanin tu noć nije zvao Komunalnu policiju“, ističe Janković, navodeći da će zakonitost i pravilnost postupanja Komunalne policije Grada Beograda biti ispitan u posebnom postupku.

  Janković navodi da je policijska stanica Savski venac, u koju je fizički došao jedan od oštećenih, vratila na lice mesta sa patrolom koja nije obavila uobičajene i potrebne policijske poslove i zadatke.

  „Navedeni propusti u radu organa i službenika policije nisu rezultat propusta pojedinca, već su očigledno organizovani i sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga. Policijski službenici i starešine, uključujući načelnika Policijske uprave za Grad Beograd i vršioca dužnosti direktora policije, nisu znali, ili nisu smeli da identitet nalogodavca ili nalogodavaca saopšte ovom organu“, ističe Janković u svom izveštaju. On navodi da Policijska uprava za Grad Beograd nije ispunila zakonsku obavezu da dostavi sve podatke kojima raspolaže.

  „Umesto toga, neki podaci su stavljeni na raspolaganje bez odlaganja; za neke je u Policijskoj upravi tvrđeno da ne postoje, a ovaj organ ih je našao među predatim materijalom; za neke je tvrđeno da postoje, a nisu dati na uvid niti naknadno dostavljeni niti je verovatno da postoje. Pojedine starešine dale su neistinite izjave, pokušavajući da odgovornost za propust prebace na najniže izvršioce – u postupku je činjenično utvrđeno da su govorili neistinu. Uskraćivanje, odnosno davanje neistinitih podataka deo je napora da se zataška prava priroda ovog slučaja“, zaključuje Janković.

  Preporuke MUP-u

  Na osnovu utvrđenih nedostataka u radu Zaštitnik građana uputio je Ministarstvu unutrašnjih poslova sledeće preporuke:

  1. Ministarstvo unutrašnjih poslova će bez odlaganja i efikasno sprovesti sve potrebne mere i radnje predviđene propisima u cilju identifikovanja, maskiranih, uniformisanih lica koje su građani prijavili da su izvršili gore navedena dela, kao i njihove organizatore i pomagače, te prikupljene podatke dostaviti nadležnom tužilaštvu.

  2. Ministarstvo unutrašnjih poslova će, bez odlaganja, sprovesti postupak kontrole rada Policije u kome će, polazeći od propusta, činjenica i saznanja utvrđenih u ovom postupku, preduzeti mere iz svog delokruga radi ustanovljavanja vrste i težine individualne odgovornosti zaposlenih u Ministarstvu za propuste utvrđene ovim aktom i druge propuste koji, eventualno, budu utvrđeni u vezi sa predmetnim događajem.

  3. Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće mere potrebne da se omogući bolja zaštita od brisanja i kontrola pristupa snimcima poziva građana na dežurni telefonski broj Policije.

  4. Ovaj akt Ministarstvo unutrašnjih poslova dostaviće, radi prevencije sličnih događaja u budućnosti, svim područnim policijskim upravama.

  5. Ministarstvo unutrašnjih poslova će, u skladu sa čl. 31 st. 3 Zakona o Zaštitniku građana, o izvršenju preporuka obavestiti ovaj organ bez odlaganja, a najkasnije u roku od 60 dana.

  Policija građane koji su prijavljivali rušenje i lišavanje slobode preusmeravala na Komunalnu policiju

  Naređenje stiglo od vrha policije

  U prisustvu predstavnika Policijske uprave preslušani su svi tonski zapisi razgovora građana i policijskih službenika Dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd preko tel. broja 192, a koji su se odnosili na sporne događaje od jutra 25. aprila. Preslušani su tonski zapisi tri razgovora za koje su predstavnici kontrolisanog organa izjavili da su jedini koji su se odnosili na sporne događaje u Savamali te noći.

  Deo izveštaja zaštitnika građana o dešavanjima u Savamali objavljujemo integralno:

  U prvom pozivu, koji je prema navodima predstavnika policije bio započet u 4.04 časova ujutro, građanin Đ. Đ. izjavio je da su neka nepoznata lica u Hercegovačkoj ulici br. 4, na Savskom vencu, vezala radnika obezbeđenja i počela da ruše objekte. Potom ga je dežurna policijska službenica upitala: „Je l’ to Beograd na vodi?“, na šta je Đ. Đ. potvrdno odgovorio, a dežurna službenica ga je zamolila da sačeka momenat. Po navodima predstavnika Uprave, ovaj poziv se u tom trenutku prekinuo.

  U drugom pozivu, koji je prema navodima predstavnika policije bio započet u 4.08 časova ujutro, građanin Đ. Đ. izjavio je da je jedan sat ranije tridesetak lica uhvatilo radnika obezbeđenja, vezalo ga i oduzelo mu telefon, na šta je dežurna policijska službenica izjavila: „Vezali ga? Nije bila prijava ta. Je l’ to za E. E.?“, na šta je Đ. Đ. izjavio da se ne radi o tom slučaju, već da je reč o događaju u Hercegovačkoj ulici br. 4. Na pitanje dežurne policijske službenice o kom je broju reč u Hercegovačkoj ulici, Đ. Đ. je odgovorio i rekao da je tridesetak lica sa maskama vezalo radnika obezbeđenja objekta, otela mu telefon i počela bagerima da ruše objekte u Hercegovačkoj br. 4. Na reči dežurne policijske službenice: „Čekajte, bila je prijava kod Gazele mosta“, Đ. Đ. je izjavio da ne zna za to i ponovio da se ovaj događaj desio u Hercegovačkoj br. 4. Dežurna policijska službenica je potom ponovila Đ. Đ. navode da je jedno lice bilo vezano, na šta se Đ. Đ. nadovezao i ponovio da su ta ista lica bagerima počela da ruše objekte. Na pitanje dežurne policijske službenice da li je sad pušten (odvezan), Đ. Đ. je odgovorio da je pušten, ali da su objekti porušeni. Nakon što je još jednom konstatovala da je reč o događaju u Hercegovačkoj br. 4, dežurna policijska službenica je Đ. Đ. zamolila da ostane na vezi. Nakon toga, ona je Đ. Đ. obavestila da joj je nadređeni rekao da se obrati Komunalnoj policiji Grada Beograda i Skupštini grada Beograda, i na kraju građaninu Đ. Đ. izdiktirala broj telefona Komunalne policije.

  U trećem pozivu, koji je prema navodima predstavnika kontrolisanog organa bio započet u 4.13 časova ujutro, Đ. Đ. od dežurne policijske službenice je zatražio da njegov poziv bude prebačen u Policijsku stanicu Savski venac, na šta mu je dežurna službenica odgovorila: „Savski venac… ne možemo da Vas prebacimo. Naređenje od vrha policije je da Vam damo Komunalnu policiju, kao što Vam je koleginica dala.“ Đ. Đ. je na to izjavio: „Evo sad ja Komunalnu policiju zovem, oni upućuju i kažu da to nije njihov problem i kažu da je to problem policije“. Nakon toga dežurna službenica je izjavila da će pitati još jednom šefa i pozivaoca zamolila da ostane na vezi, uz upozorenje da se razgovor snima. Nakon toga, ona je pozivaocu izjavila sledeće: „Gospodine, javićemo mi nadležnima, pa će vas neko obavestiti na ovaj broj.“

  Dalje je zatraženo da se preslušaju tonski zapisi razgovora između dežurnih policijskih službenica i šefa smene Dežurne službe, na šta su predstavnici kontrolisanog organa izjavili da se ti razgovori ne snimaju, po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  Preslušavanjem audio snimaka razgovora koje su predstavnici beogradske policije na kompakt-disku predali predstavnicima Zaštitnika građana, utvrđeno je ipak da postoje zabeleženi razgovori između dežurnih policijskih službenica i šefa smene Dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd, u kojima su ga policijske službenice blagovremeno obavestile o primljenim obaveštenjima koja su ukazivala na radnje koje predstavljaju krivična dela, između ostalog i dela protivpravnog lišenja slobode na području Savamale. Na audio snimku poziva koji je tokom nadzora preslušan kao drugi po redu, pored razgovora između Đ. Đ. i dežurne policijske službenice koji je preslušan tokom nadzora, čuje se i razgovor dežurne policijske službenice i lica kojem se ona obraća rečima: „Šefe, imamo još jedan poziv iz Hercegovačke br. 4, ovo je nešto novo. Poziva Đ. Đ. i kaže da su njegovog radnika vezali jedno sat vremena i oduzeli mu telefon da nikoga ne poziva i opet su srušili neke objekte kod Hercegovačke broj 4.“ Na pitanje tog lica gde je to, operaterka je ponovila: „Hercegovačka br. 4, Savski venac. To je ono Beograd na vodi, šefe“ i upitala: „Isto da postupim kao što je bilo i sa onim?“, nadređeni joj je odgovorio: „Tako je“.

  Na snimku poziva koji je tokom nadzora preslušan kao treći po redu, pored razgovora između Đ. Đ. i dežurne policijske službenice koji je preslušan tokom nadzora, čuje se i razgovor dežurne policijske službenice i lica kojem se ona obraća rečima: „Šefe, Bilja, samo jedna pomoć. Ovo što mi Ivana javila, ovaj što je vezan dole… Zove Komunalnu, odbili su ga. Je l’ ništa da mu ne dajemo, ništa?“, i koje odgovara: „Pa ništa.“ Nakon što je dežurna službenica ponovila da je Komunalna policija „odbila“ pozivaoca i da on „sad zove ovde da pita šta da radi“, nadređeni ju je upitao: „Pa čekaj, je l’ su ga pustili? Je l’ još vezan?“, a dežurna policijska službenica mu je odgovorila: „Vezan je, vezan je, da.“ Nakon toga je nadređeni dežurnoj službenici odgovorio: „Vezan je, a, aj javiću ti“, a zatim se upitno obraća nepoznatom sagovorniku sa „Goranče…“.

  http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/policija_bila_deo_plana_za_rusenje_u_savamali_.55.html?news_id=320243#sthash.iYyuLIil.dpuf

 3. Varagić Nikola каже:

  Посебан третман за батинаше из Партизана

  Полиција и правосуђе и даље крију кривичне досијее навијача Веље, Меде и Салета Мутавог, што подгрева сумњу да се за њих спрема повољна нагодба у случају бруталног пребијања обезбеђења „црно-белих”

  Аутор: Данијела Вукосављевић Александар Бојовићуторак, 17.05.2016. у 22:00

  Батинаши који су јавности постали познати по надимцима Сале Мутави, Веља и Меда као да уживају посебан третман у полицији и правосуђу. Ни МУП ни Прво основно јавно тужилаштво у Београду још не саопштавају имена навијача који су 28. априла брутално претукли двојицу радника обезбеђења Партизана пред камерама испред стадиона, а од јавности се крију и њихови кривични досијеи. У „Вечерњим новостима” је јуче објављено да би њих тројица могла да се нагоде са тужилаштвом, што је јавност примила као сигнал да би нападачи могли да се „извуку”, односно избегну заслужену казну. Јер, ко може да процени која је казна заслужена ако не зна за која су кривична дела осуђивани или раније одговарали? Зато је питање њихових кривичних досијеа од великог јавног интереса.

  МУП није одговорио на питања „Политике” постављена још 9. маја. Јуче смо их поновили: ко су батинаши, да ли су раније осуђивани и за која кривична дела, где су ухапшени и када, ко их је крио десет дана док нису приведени и да ли ће они који су им пружали уточиште због тога одговарати.

  Меда и Веља, који су тукли обезбеђење Партизана су у притвору, док је Сале Мутави пуштен да се брани са слободе. Он можда није налогодавац, али је судећи по снимку коловођа. У току је саслушање очевидаца батинања, али је питање ко од сведока сме да каже истину о томе шта је видео док је он на слободи.

  Омерта за батинаше пред камерама

  МУП још није одговорио на питања „Политике” постављена 9. маја – где су и када ухапшени нападачи на обезбеђење Партизана и ко их је крио десет дана

  Аутор: Марко Петрашевић
  субота, 14.05.2016.

  Рушење под фантомкама у Савамали главна је тема у јавности последњих недеља, док је у дубокој сенци тог скандала остао догађај који је преко „Јутјуба” гледало више од милион и по људи – брутално пребијање чланова обезбеђења ФК Партизан 28. априла.

  На том се снимку јасно могу утврдити сви актери овог догађаја, њихов идентитет и запањујућа бруталност нападача који не презају да пред камерама већ тешко повређеног човека, који лежи на земљи, газе по глави и лицу на бетону испред стадиона. Зашто се не постављају питања о истрази овог догађаја? Због чега се ћути о батинашима које очигледно познају многи у Партизану али и полиција?

  Надлежни ћуте о именима нападача. МУП још није одговорио на питања „Политике” постављена 9. маја где су приведени и када, ко их је крио десет дана и да ли ће они који су им пружали уточиште док су били у бекству због тога одговарати.

  И док су људи у фантомкама веома интересантни политичарима, па због њих у јавности иступају премијер, министар полиције и сви опозициони лидери, чини се да и држава зазире од мешања у збивања око познатих клубова. Онда и не треба да чуди што се нападачи на двојицу припадника обезбеђења нису крили иза фантомки иако су знали да њихов брутални напад снимају камере испред улаза на стадион.

  Ни медији се нису прославили у извештавању о пребијању запослених у Партизану, па се многима чини да је на помолу још једно велико заташкавање. Управо због те завере ћутања су бројни грађани могли да помисле како је батинање испред Партизана заправо завера у којој су осим „навијача”, клуба и оних који имају неки интерес у њему, укључени и делови власти који све то толеришу.

  Ужасавајућа је помисао да нам је као друштву сасвим нормално пребијање обезбеђења које је трајало дуже од пет минута. А баш такав се утисак стиче с обзиром на општу „незаинтересованост” за овај догађај. Иза ове незаинтересованости можда се крије страх од оних којима изгледа ни закон ништа не може.

  Да у свету навијача и обезбеђења важи неки посебан морал, нама несхватљив, показује и исказ пребијеног члана обезбеђења Божидара Кумбуровића. Он је за „Партизанов весник”, након питања новинара како је преживео бруталан напад, изјавио: „Никад се боље нисам осећао, одрадио сам сутра и тренинг”. Притом, на снимку се јасно види да он после батинања не може неколико минута да дође свести и устане са бетона.

  Полицији је требало десет дана да ухапси тројицу нападача са снимка. Двојица осумњичених налазе се у једномесечном притвору због опасности од бекства, док је трећи на слободи. Тужилаштво тренутно, како су јуче навели за „Политику” испитује сведоке, али намеће се питање ко од очевидаца уопште сме да каже истину о овом догађају?

  Иначе, ни тужилаштво ни полиција нису саопштили имена приведених, мада ни онај кога су тукли, а и многи из Партизана па и сам генерални директор клуба Милош Вазура, који је присуствовао нападу очигледно добро знају ко су они. Иначе, од прве вести о овом пребијању, објављивано је да је нападнут Вазура, што није било тачно. Гледајући снимак можемо закључити да су тројица осумњичених прво разговарала са Вазуром, а онда двојица од њих напали радника клуба Божидара Кумбуровића.

  „Политика” је дан после напада, 29. априла, позивајући се на наводе из Партизана, објавила надимке нападача, навијача црно-белих са југа: Сале Мутави, Веља и Меда. Осим нашег листа који је данима извештавао, о овој теми се заинтересовао „Инсајдер” и „Информер”. Подсетимо да је ауторки „Инсајдера” Бранкици Станковић, након истраживања о вођама навијачких група прећено смрћу, након чега јој је додељено обезбеђење. И то у неку руку можда говори о томе да су новинари извукли наук из њеног примера па не чачкају у овакве теме.

  Таблоид „Информер” је као вођу навијача који су батинали обезбеђење Вазуре означио Александра Станковића, познатијег као Сале Мутави. Према сазнањима „Инсајдера”, полиција је због овог напада осим Станковића привела и Вељка Беливука Вељу и Дарка Ристића Меду.

  На снимку напада високи човек који задаје први ударац и нокаутира човека је такозвани Веља, док је нижи човек који је такође ударао припадника обезбеђења Меда. Сале Мутави на видеу, не бије никог, али изгледа да се све дешава под његовим патронатом. Од њега нико не сме да приђе изгаженом човеку и помогне му. Салету Мутавом тужилаштво није предложило притвор. Он је саслушан и пуштен. Надлежни нису сматрали да и он треба да буде притворен, иако се на снимку види да он делује као ауторитет овој двојици „извршиоца посла”.

  Сада о случају сведоче очевици који се, чини се, више плаше овога на слободи него двојице који су у притвору. На снимку делује као да је Сале Мутави, иако камера није забележила да је неког ударио – господар ситуације. На видеу је приметан страх очевидаца док гледају брутално пребијање и поставља се питање да ли је њихов страх сада мањи када треба да сведоче, притом, он је на слободи.

  Сумњу да неко ове навијаче штити, подгрева и чињеница да се Салету Мутавом одлаже извршење старе кривичне казне, незванично сазнајемо.

  Он је још 2011. осуђен на казну затвора од пет година и 10 месеци због трговине дрогом и поседовања оружја, а пресуда је постала правоснажна 2013. Међутим, три пута је одлагао издржавање казне због наводних здравствених проблема. Упркос томе је долазио на утакмице, а у једном периоду је чак седео у ложи и чувао поједине чланове руководства ФК Партизан.

  Ако је то тај човек са снимка, а чини се да јесте, полиција нам дугује одговор зашто није саопштила његов идентитет.

  Шта је још потребно да се догоди како би полицијски и правосудни органи стали у заштиту јавног интереса и грађана?

  http://www.politika.rs/scc/clanak/354989/Omerta-za-batinase-pred-kamerama

 4. Varagić Nikola каже:

  МЕСЕЦ ДАНА ПОСЛЕ ПРИВОЂЕЊА ТРОЈИЦЕ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА НАПАД ИСПРЕД ФК ПАРТИЗАН

  Веља и Меда оптужени због батинања обезбеђења клуба

  Тужилаштво одустало од кривичног поступка против трећег осумњиченог Салета Мутавог због недостатка доказа

  Аутор: А. Бојовић уторак, 07.06.2016.

  Против Вељка Беливука Веље и Дарка Ристића Меде, окривљених да су 28. априла брутално претукли двојицу радника клуба на паркингу испред стадиона Партизана, јуче је поднет оптужни предлог. Прво основно јавно тужилаштво у Београду, међутим, одустало је од оптужбе против трећег осумњиченог, Александра Станковића познатог као Сале Мутави, који је био са њима приликом овог напада. Тужилац је сматрао да нема довољно доказа да и против Станковића буде поднет оптужни предлог, иако је на видеу који су снимиле камере, очигледно и његово учешће у инциденту.

  Ивана Рамић, портпаролка Првог основног суда у Београду каже за „Политику” да је суду достављен оптужни предлог против двојице окривљених.

  „Беливук се терети за кривично дело насилничког понашања, а Ристић за насилничко понашање у стицају са тешком повредом”, каже Рамић.

  Ристићу је јуче одлуком кривичног ванпретресног већа продужен притвор на предлог тужилаштва, али је замењен за кућни притвор са наногвицом. Беливук је пуштен да се брани са слободе.

  За насилничко понашање предвиђена је казна до три године затвора, док је за тешку повреду запрећена казна од шест месеци до пет година. Закон не предвиђа повећање казне за оне који су већ чинили исто или слично кривично дело, а чињеница је да су од тројице осумњичених двојица повратници у кршењу закона.

  Досијее тројице нападача „Политика” је већ тражила од полиције и тужилаштва. У МУП-у су нас упућивали на тужилаштво, а у београдском Првом основном јавном тужилаштву нам је речено да су кривични досијеи строго поверљиви документи. Такве информације о преступницима заштићене су Законом о заштити личности.

  Вељко Беливук, који је из овог једномесечног притвора пуштен да се брани са слободе, одраније има правноснажну пресуду због наношења тешких повреда, пренели су медији. Објављено је и да је Александру Станковићу одложено извршење старе казне од пет година и 10 месеци затвора због трговине дрогом и поседовања оружја на коју је осуђен још 2011. године. Пресуда је постала правоснажна 2013. Три пута је одлагао издржавање казне због наводних здравствених проблема, али је за то време долазио на утакмице. Чак је и седео у ложи и чувао поједине чланове руководства ФК Партизан о чему су медији извештавали.

  У бруталност овог напада који се догодио 28. априла могао је да се увери свако ко је гледао снимак објављен на „Јутјубу”, а који сада има више од 1,5 милиона прегледа. Јавност је била шокирана снимцима пребијања и бруталношћу батинаша који не презају да пред камерама газе, већ тешко повређеног човека који лежи на бетону.

  На снимку се јасно види да су тројица осумњичених за ово батинање – Беливук, Ристић и Станковић прво разговарали са Милошем Вазуром директором ФК Партизан, да би потом прва двојица претукла радника клуба Божидара Кумбуровића. Један од њих двојице га је прво нокаутирао, а потом газио по глави и лицу док је жртва лежала на бетону. Камере нису забележиле да је Станковић некога ударио, али јасно се види да делује као ауторитет овој двојици. Такође, камере нису забележиле пребијање другог радника обезбеђења Партизана који је прошао са још тежим повредама од Кумбуровића.

  Вазура је када је почело ово батинање побегао на сигурно у клупске просторије. Од прве вести о овом случају многи су говорили да је нападнут директор овог клуба, али чињеница је да њега нико није ни пипнуо. Међутим, свима је било јасно да је ово брутално пребијање порука директору ФК Партизан.

  http://www.politika.rs/scc/clanak/356627/Velja-i-Meda-optuzeni-zbog-batinanja-obezbedenja-kluba

 5. Varagić Nikola каже:

  Vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković (30) zvani Sale Mutavi, ubijen je u pucnjavi koja se dogodila na raskrsnici Bačvanske i ulice Gospodara Vučića.

  ESPRESO.RS PIŠE SKANDAL: Ranjeni pripadnik Ministarstva pravde bio telohranitelj Saleta Mutavog!

  14.10.2016.

  Milorad Đurić je do skoro bio čuvar u jednom zatvoru, samim tim zaposlen u Ministarstvu, a trenutno je privatni telohranitelj ubijenog Stankovića!

  Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi, ubijen je na uglu ulica Gospodara Vučića i Bačvanske, a ranjen je pripadnik Ministarstva pravde Milorad Đurić!

  Đurić je do skoro bio čuvar u jednom zatvoru, samim tim zaposlen u Ministarstvu, a trenutno je, prema informacijama kojima raspolaže Espreso.rs , privatni telohranitelj ubijenog Stankovića!

  On je pre dva meseca ekspresno dobio dozvolu za nošenje odužja.

  Belivuk, saučesnik Saleta Mutavog u napadu na Vazuru, bio na 20 m od izrešetanog

  Belivuk je poznat po tome što je priznao krivicu za napad na Vazuru, ali je u nagodbi sa tužilaštvom dobio samo godinu dana zatvora

  Veljko Belivuk, saučesnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi u napadu na Vazuru bio je veoma blizu mesta zločina, kada je izrešetan automobil nastradalog, javlja Espreso.rs.

  On se nalazio svega na 20 metara odatle, tako da je mnogima na pamet pala misao da je samo puka sreća kako je Belivuk preživeo.

  Belivuk je poznat po tome što je priznao krivicu za napad na Vazuru, ali je u nagodbi sa tužilaštvom dobio samo godinu dana zatvora.

  http://www.kurir.rs/crna-hronika/espresors-saznaje-belivuk-saucesnik-saleta-mutavog-u-napadu-na-vazuru-bio-na-20-m-od-izresetanog-clanak-2490385

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: