Нема пара за лабораторију за контролу хране

 

Држава нема пара за отварање националне референтне лабораторије за испитивање хране у чије опремање већ пет година није уложено ни динара из националног буџета, сазнаје „Политика”. Неизвесно је такође и када ће у Дирекцији националне референтне лабораторије у Батајници почети контрола квалитета млека иако је опрема за те анализе комплетно набављена прошле године. Главни разлог је, тврде надлежни, недостатак финансија и забрана запошљавања у државном сектору.Изградња је почела 2004. а из фондова ЕУ у њу је уложено око 7,8 милиона евра. Министарство пољопривреде нема новца за завршетак опремања и остале трошкове.

Надлежни кажу да се због свих ових ограничења службене контроле хране обављају у овлашћеним државним и приватним лабораторијама, али се анализе квалитета млека највећим делом раде у приватним млекарама, јер државне нису у стању да обаве сва потребна испитивања.

– Не можемо да распишемо конкурс па смо договорили сарадњу са Заводом за млекарство и тако обезбедили људе који ће радити у лабораторији за испитивање млека. Завршена је почетна обука и планирамо да започнемо испитивање млека јер је лабораторија у техничком смислу спремна за рад – кажу у Дирекцији.

Коментари са сајта Политике:

“Nikome od „igrača“ ne odgovara ova laboratorija jer ne bi mogli da prodaju treš od hrane koji sada prolazi.“

“Ne radi se o parama, nego uvoznicima ne odgovara da postoji laboratorija koja bi mogla da proverava otrov, pardon hranu koju uvoze.“

***

Рак вреба из чаше немачког пива

У пробама четрнаест најомиљенијих пива Немачке, свих четрнаест брендова, од којих је већина у понуди и у Србији, садржало је хербициде у количинама које од пет до три стотине пута премашују дозвољено оптерећење воде за пиће и изазивају рак. Реч је о хербициду глифосат, моћног америчког аграрног концерна „Монсанто”, чија је употреба дозвољена и у Србији, одредбом која је објављена у „Службеном гласнику” („Сл. гласник РС”, бр. 72/14), у складу са законом ЕУ о стављању у промет средстава за заштиту биља на територији чланица ЕУ (Уредба Европског парламента и Савета бр. 540/2011).

Поткрај прошле недеље, уочи петстогодишњице доношења баварског закона о чистоти пива („Заповест о чистоти – Reinheitsgebot”), Институт за заштиту животне средине из Минхена установио је и доказао да немачко пиво није беспрекорно „чисто”, као што то легенда о традицији чистоте и рекламни агенти тврде: у пробама четрнаест најомиљенијих пива Немачке, свих четрнаест брендова садржало је пестициде и хербициде у количинама које премашују дозвољено оптерећење воде за пиће у размеру од пет до три стотине пута.

www.politika.rs/Rak-vreba-iz-case-nemackog-piva

Advertisements

One Response to Нема пара за лабораторију за контролу хране

  1. […] Нема пара за лабораторију за контролу хране […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: