Арапи купили власинске хотеле за милион евра, Албанци тајно купују југ Србије, у тишини продата изворишта воде

.

Арапи купили власинске хотеле за милион евра

Аутор: М. М. уторак, 31.05.2016.

Лесковац – Хотелско-угоститељско предузеће „Европа” из Сурдулице, у чијем саставу су хотели „Србија” у Сурдулици, „Власина” и „Језеро” на обалама Власинског језера и „Вилин луг” у Црној Трави, продато је 27. маја на аукцији Алију Абдулу ел Макију из Катара за 1,08 милиона евра. Почетна цена била је 390.000 евра, али је током надметања утростручена.

Поред арапског инвеститора, у надметању су учествовала још три предузећа – по једно из Црне Траве, Крушевца и са Власине, али је купац из Катара понудио највишу цену.

Како је објављено на сајту Министарства привреде, комисија за спровођење поступка приватизације прогласила је највећег понуђача условним купцем 70 посто капитала ХУП „Европа”, док ће 30 посто капитала бити бесплатно подељено радницима.

http://www.politika.rs/scc/clanak/356189/Arapi-kupili-vlasinske-hotele-za-milion-evra

 

Албанци тајно купују југ Србије

24.05.2016.

Бранкица Ристић

Беспарица Срба и циљ Албанца да се прошире ван административне линије Србије и Косова, разлози су, тврде упућени, због чега се у последњих пет година на територију Ниша доселило, по локалним проценама, око 11.000 Албанца са Косова.

Албанци са Косова масовно су од 2010. до 2015. године куповали станове, земљиште и обрадиве површине у Нишу, Лесковцу, Врању, Куршумлији, Прокупљу… Та појава је тренутно у стагнацији, бар што се тиче поменутих градова, али су села из тих општина још увек на мети трговаца некретнинама са Косова.

Албанце највише занима област око Врања дуж границе са Бујановцем, али и Топлички округ (Прокупље, Куршумлија, Блаце…) тачније, села близу административне линије са Косовом. Највећа помама је, пак, својевремено била у граду Нишу, где је по неким незваничним подацима у последње три године око 1.500 Албанаца купило станове у том граду, док та бројка гледано на ширем подручју Ниша иде и до 11.000.

Међутим, не постоје званични подаци о томе колико је тачно Албанаца са Косова и где купило земљу по јужној Србији. Пре свега, јер се купопродајни уговори одвијају преко Срба са Косова.

Наиме, све се одвија по слову закона. На пример: Албанац да Србину паре да на своје име купи одређену некретнину, а у суду направе уговор по коме Албанац, наводно, управо ту суму позајмљује Србину, а као гаранција, то јест, залог да ће му новац бити враћен, наводи се поменута некретнина. Србин „не врати паре на време“ и на тај начин Албанци постају власници станова, а да при том не оставе траг о купопродаји. Срби за то добијају договорени проценат у новцу, а неретко у ту причу су укључене и агенције за некретнине, али и српски и албански адвокати. Наравно, Албанци са Косова се и даље сматрају грађанима државе Србије, па у том смислу могу слободно да купују некретнине по Србији.

Амерички падобранци под водством НАТО-мировне мисије на Косову (КФОР)  током војне вежбе у близини села Рамјан, Косово, 27. маја 2015. године.

Међутим, проблем је што они не признају Србији као матичну државу, па из тог разлога ангажују Србе да обаве тај посао за њих.

Због великог прилива Албанаца са Косова прошле године је град Ниш чак освануо облепљен лецима са паролом „ Стоп албанизацији Србије“. Међутим, никада није разјашњено од кога су леци потекли, па су организатори те акције и данас остали анонимни. У том летку се наводи да су Албанци са Косова преко посредника постали власници преко 300 стамбених јединица у самом граду.

Нови Пазар се такође налази на списку пожељних локација, али се купци тамо углавном интересују за велика сеоска имања, удаљена од града. Због тога се по медијима често спекулише да су у питању припадници вахабијског покрета. Интересантно је да постоје сазнања да су придошлице у околини Пазара врло заинтересоване за куповину имања у Апатину, где је наводно већ купљен већи број салаша и других некретнина.

У Прокупљу, Блацу и Куршумлији сеоска имања су посебно занимљива за Албанце. Близу су Косова, а и врло су јефтина. Албанци тако за имање у том региону дају неколико пута већу цену него што је реална, имање не преписују на себе, већ се са власником прави специјално пуномоћје које обично уради адвокат у Приштини, по коме се имање уступа на „зајам“ дотичном.

То не пролази кроз правни систем Србије, па је тако и тај облик „куповине“ и промене структуре власништва — невидљив за наш систем. У општини Куршумлија чак је 10 села у којима нема становништва и њих су Албанци већ „узурпирали“. Упућени тврде да су Албанци, углавном из Подујева, крајем 2014. године у околини Куршумлије купили око 50 имања. На територији Лесковца такође где је земља врло погодна за гајење воћа и поврћа солидно очувану кућу са имањем Албанци купују за 5.000 евра.

То занимање Албанаца за српска имања у јужној Србији многи повезују са њиховом намером да „прошире“ административне границе Косова на делове Србије. Новинари из локалних медија из тих градова кажу да се све одвија под невидљивим плаштом и тихо, а да се на улицама и селима по југу Србије све чешће чује албански језик.

Грађани тих делова Србије живе у страху да ће због све већег прилива Албанаца са Косова доживети судбину Срба са Косова. Они верују да се Срби одлучују да Албанцима продају куће и имања јер те општине спадају у најсиромашније општине у Србији. Због тога су уверени да ће у будућности на тим местима бити све више Албанаца, а све мање Срба и да је на делу „тиха окупација“ јужне Србије.

http://rs.sputniknews.com/komentari/20160524/1105932581/jug-albanci-srbi-prodaja-imovina-okupacija.html#ixzz4AFS6XCuK

***

Данас: Србија у тишини продала изворишта воде

Стране компаније држе око 80 одсто производње флаширане воде у нашој земљи

Београд, Зрењанин – Готово 80 одсто флаширане воде из српских извора производе фабрике које су у рукама страних компанија. Од око 300 изворишта, тек трећина, али најквалитетнијих и најбогатијих, користи се за пласман на тржиште, а с обзиром на то да је реч о стратешкој сировини, којом ће се у будућности мерити богатство нација, мало је учињено на заштити тог ресурса.

Србија је у тишини продала изворишта воде без јавне расправе, без мишљења јавности и сагласности својих грађана. Наша земља није искористила шансу да кроз свој најбогатији природни ресурс државу претвори у стратешки важну и богату земљу. Тих 60 милиона евра остварених продајом није искориштено да се реше проблеми са водоснабдевањем у нашим градовима – каже економисткиња Нада Видовић.

Она је на предавању под називом „Вода као јавно добро или стратешки интерес“, које је организовао Зрењанински социјални форум, упозорила на нови корак који се припрема, а то је приватизација јавних водовода, чиме Србија у потпуности губи самосталност у располагању овим ресурсом.

Видовићева је подсетила да извором Власиначке Росе, која иначе држи готово 15 одсто српског тржишта флашираних вода, сада управља једна од највећих компанија и експлоататора водних ресурса широм света, компанија Кока-Кола.

– У фебруару 2005. године светске компаније Кока-Кола и Кока- Кола ХБЦ купиле су по цени од 21,5 милиона евра српску фабрику Власинка која производи минералну воду „Роса“. У том региону сада се прибојавају да следи несташица воде, и да ће Кока-Кола покушати да исцрпи што више може воде за што краће време, чиме ће оштетити равнотежу природних подземних резервоара, који често зависе један од другог. Кока-Кола је то исто већ урадила у Уганди – тврди Видовићева.

Она указује да су стране фирме до изворишта воде долазиле и путем Београдске берзе, куповином акција пунионица воде, што је случај прехрамбене индустрије „Колинска“ из Словеније, која је 2002. године прва стекла власништво над „Паланачким кисељаком“ из Смедеревске Паланке, тако што је откупила контролни пакет акција на берзи.

Једна од најзначајних приватизација фабрика воде у Србији, истиче Видовићева, одиграла се 2004. године, кад је већински пакет акција српског Бренда „Књаз Милош“ из Аранђеловца откупила Danube Food Group. Иначе, том фабриком која држи 24,36 одсто српског тржишта флашираних вода данас управља холандски Clates holding који је под контролом такође холандског Adriatic BidCo B. V.

Друга по продаји, ББ Минаква, која држи 18,5 одсто тржишта, у власништву је Global Water investment групе са Девичанских острва. Видовићева додаје да су за 26,5 милиона евра Београдску индустрију пива, која експлоатише и флашира минералну воду, купили у јулу 2007. године литванска фирма Алита и шведска United Nordic Beverages. Такође, у септембру 2008. године, за четири милиона евра држава је продала предузеће „Нова Слога“ из Трстеника, које производи „Мивелу“, једну од најквалитетнијих домаћих вода чији је тржишни удео сада нешто изнад пет одсто. Купац „Мивеле” је београдски Фриком, чији је власник Агрокор, хрватског бизнисмена и према Форбсовој листи једног од најбогатијих људи на Балкану – Ивице Тодорића.

У власништву домаћих фирми остала је фабрика минералне воде „Хеба“ из Бујановца, продата је у новембру 2008. године, за 2,5 милиона евра предузећу Нектар из Бачке Паланке. Слично је и са прокупачким „Миланом Топлицом“, кога је у априлу 2011. држава продала за 165 милиона динара београдском предузећу Invest-import international.

Међутим, Видовићева упозорава да на продају чекају још и Рибарска бања, Бања Жубор, Специјална болница Бања Ковиљача, као и друге специјалне болнице које се, не случајно, налазе на изворима геотермалних или минералима богатих вода.

Данас, 3. 6. 2016

Advertisements

3 Responses to Арапи купили власинске хотеле за милион евра, Албанци тајно купују југ Србије, у тишини продата изворишта воде

 1. Varagić Nikola каже:

  Grafit „UČK“ u Prokuplju

  D. Z. | 31. avgust 2016. 19:30 |

  U centru Prokuplja osvanuo je grafit sa natpisom „UČK Jašari”

  GRAFIT koji je osvanuo na stepeništu kod Železničkog mosta u centru Prokuplja sa natpisom „UČK Jašari“, šokirao je žitelje ovog grada na Toplici. Grafit ispisan crnim auto-lakom, posvećen jednom od vođa terorističke OVK Ademu Jašariju, prijavljen je policiji koja ispituje ko bi mogao da bude njegov autor.

  I dok u prokupačkoj policiji o ovom sučaju ne daju više informacija, građani koji ga svakodnevno viđaju smatraju da je grafit ispisan sa ciljem da se zaplaše žitelji centra Topličkog okruga koji je najbliži Kosmetu.

  Administrativna linija susedne, kuršumlijske opštine graniči se sa Kosmetom u dužini od 106 kilometara i do sada je uglavnom bila poprište napada Albanaca sa Kosmeta na žitelje ovog područja, ali su u poslednje vreme sve češći napisi „UČK“ na sajtovima zvaničnih institucija na ovom području.

  Poslednjih godina na ovom području kolaju priče da Albanci sve češće kupuju kuće i stanove na području Topličkog okruga, ali je te navode teško proveriti jer se kupoprodajni ugovori, kako se pretpostavlja, sačinjavaju u prisustvu svedoka i bez sudskih prevoda nepokretnosti.

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:622922-Grafit-UCK-u-Prokuplju

 2. Varagić Nikola каже:

  Stranci opsedaju srpska sela – kuće za 2.000 €

  Kuća i okućnica za 2.000 evra na jugoistoku Srbije, ili za 20.000 u Bačkoj, koliko ih plaćaju kupci iz inostranstva, slika su pre svega demografske situacije

  Izvor: Sputnik
  subota, 31.12.2016.

  Brojimo oko 50.000 napuštenih kuća i oko 145.000 onih u kojima trenutno niko ne živi.
  Koliko god da više nije novost da stranci kupuju kuće u našim selima na izdisaju takva vest nas uvek iznenadi. Najnovija je da je u selima u pirotskom kraju prodato nekoliko kuća. Pored Bugara i Francuza, sada su najnoviji žitelji i dve turske porodice. Još sredinom 2011. godine stranci su zbog bagatelnih cena i netaknute prirode počeli da opsedaju Aleksinac i okolne opštine. Tako je u selu Trnjanu je kuću, plac i 2,5 hektara zemlje za manje od 20.000 evra kupila četrdesetpetogodišnja Italijanka da bi, kako je rekla, živela u miru, tišini i čistoj, nezagađenoj prirodi. Ima u tom kraju i Rusa, Francuza, Nemaca. Te godine je samo kod jedne agencije za prodaju nekretnina u ponudi bilo oko 50 kompletnih seoskih domaćinstava po više nego niskim cenama između 2.000 i 5.000 evra.

  Samo prošle godine se u u okolinu Kraljeva i Kruševca doselilo 37 ruskih porodica. U selima posebno tog kraja, iz kojih su Srbi godinama bežali, prema podacima Udruženja rusko-srpske ekonomske saradnje, pre godinu dana bilo je ukupno 82 ruske porodice.

  Najveće iznenađenje je ipak bio dolazak Arapa i to u Bačku. Tada smo saznali da su i u prosperitetnoj Vojvodini na prodaju pusti salaši, kuće i okućnice. Do septembra prošle godine državljani Emirata pazarili su četrnaest domaćinstava u okolini Apatina i Sombora. Žele, kako su rekli u agenciji koja im je prodala kuće, da dođu na mesec-dva i uživaju u sopstvenom zelenom travnjaku i voćnjaku koji mogu da kupe za relativno mali novac.

  Kuća i okućnica za 2.000 evra na jugoistoku Srbije, ili za 20.000 u Bačkoj, koliko ih plaćaju kupci iz inostranstva, slika su i prilika pre svega demografske situacije u Srbiji, odnosno odumiranja srpskog sela. Brojimo oko 50.000 potpuno napuštenih kuća i oko 145.000 onih u kojima trenutno niko ne živi. Najnoviji popis iz 2011. godine pokazao je da se za deceniju, između dva popisa, seosko stanovništvo smanjilo za oko 311.000 žitelja, odnosno za 10,9 odsto. Prvi put se broj stanovnika srpskih sela spustio ispod tri miliona. Istovremeno od 4.600 sela, svako četvrto, njih oko 1.200, na putu je nestajanja, jer u 986 sela ima manje od po 100 stanovnika.

  Po svemu sudeći, napuštenih kuća će biti još. Prema najnovijim rezultatima istraživanja Crvenog krsta Srbije u Srbiji 56 odsto stanovništva živi u gradovima. Ta brojka će se, kažu, uvećavati i to u skladu sa procenom da će u svetu do 2050. godine dve trećine svetske populacije živeti u gradovima.

  Na selu su nam ostala staračka domaćinstva, pogotovo u nerazvijenim krajevima, a sliku takvog srpskog sela najbolje ilustruje podatak da u 63 odsto staračkih seoskih domaćinstava nema mlađih od 65 godina. Prosek godina starijeg stanovništva je 74,6 godina, pri čemu je 10 odsto starijih od 85 godina. Ali ta slika sela je, manje-više, dobro poznata. Retki su naši ljudi koji su se u gradu suočili sa neizvesnom egzistencijom i rešili da se vrate na porodično imanje.

  Kako bi se zaustavili ti negativni trendovi na selu, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), odnosno njen Odbor za selo, ocenio je da se to može uraditi jedino kroz povratak zadrugarstvu. Seljaci jedino udruženi mogu da opstanu, da brže i bolje rešavaju svoje probleme i da stvore bolje uslove za život, smatrali su u SANU koja je izdala i vodič o zadrugarstvu u 50.000 primeraka sa ciljem da on stigne u svako selo. Bilo je to pre tri godine. Ljudi i dalje napuštaju selo.

  Od 5,1 milion hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, od čega je obradivo 4,2 miliona hektara, koristi se 3,35 miliona hektara. Dakle, blizu milion hektara je neobrađeno, u parlogu. Zato i ne čudi kada oni koji su dobili strance za komšije na kraju kažu:

  „Samo neka neko dođe, da nam selo oživi“.

 3. Varagić Nikola каже:

  Arapi kupuju zemljište u Posavini

  U Republici Srpskoj Arapi pod maskom sarajevskih firmi kupuju na desetine hektara napuštenih vezanih parcela i prave zelenu transverzalu od Federacije BiH, preko dobojske opštine i Posavine, do izlaza na Savu, odnosno Hrvatsku i EU, prenosi agencija Srna.

  Piše: Fonet, 11. februar 2017.

  Prema pisanju „Euroblic“, koji se poziva na izvor iz Geodetske uprave Republike Srpske „običan građanin nema mogućnost da kupovinu parcela posmatra kroz topografske karte i stekne uvid da je ta kupovina zemljišta unapred isplanirana, kako bi se zatvorio krug“.

  List saznaje da je uglavnom reč o zemlji Hrvata koji su otišli iz Posavine.

  Proteklih dana alarmirane su republičke institucije, među kojima na prvom mestu Geodetska uprava, na čiju adresu je stiglo nekoliko pisama u kojima se upozorava na plansku
  kupovinu zemljišta u RS.

  „Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj, dobijete jasan uvid da je reč o planskoj kupovini zemljišta“, kaže izvor lista iz Geodetske uprave Repuiblike Srpske, koji navodi da firme koje se bave kupovinom zemljišta na području Posavine imaju sedište u Sarajevu i
  Zenici.

  http://www.danas.rs/svet.1160.html?news_id=338606&title=Arapi+kupuju+zemlji%c5%a1te+u+Posavini#sthash.9LFZCoLp.dpuf

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: