Србија је ОТПАД ХРАНЕ из Европске уније

Како сада стоје ствари, Србија и даље може да служи као „отпад“ за храну и производе лошијег квалитета који се увозе из ЕУ, јер Министарство пољопривреде баш много и не занима шта једемо.
Док у суседној Хрватској већ увелико најављују анализу квалитета наизглед истих производа који се продају на источном и западном европском тржишту а произведени су у ЕУ, у Србији овако нешто не постоји ни у форми идеје.
Чешка и Словачка су ову упоредну анализу већ урадиле и установиле да је чак трећина ЕУ производа који се продају код њих лошијег квалитета. Исту ствар сада ради и хрватска Агенција за храну, која ће проверавати квалитет истих производа купљених у Немачкој и код њих.
Након ових најава, „Блиц” је питао Министарство пољопривреде да ли и када они планирају сличну анализу, као и зашто то до сада није урађено. Из кабинета министарке Снежане Бошковић Богосављевић уместо конкретних одговора достављена нам је информација која није имала везе са постављеним питањима.
На наше инсистирање да нам кажу да ли планирају да ураде упоредну анализу, речено нам је да такву иницијативу до сада нико није поднео. Како се испоставило, ова тврдња министарства, бар према речима Горана Паповића из НОПС-а, није тачна.
– Ми смо се Министарству обраћали бар пет пута с том иницијативом. Сваки пут су нам рекли да није предвиђено буџетом, другим речима, да за то нема новца. Ако је нешто проблем, то је Министарство пољопривреде. Црна рупа Владе, не знају шта раде, уз стално пребацивање надлежности на друге – објашњава Паповић.
Србија је можда и једнина земља у региону и Европи која нема агенцију за безбедност хране. Хрватска Агенција за храну редовно објављује годишње анализе хране. На њиховом порталу се грађани редовно обавештавају о резултатима анализа. Међу поседњима је информација да се због присуства тешких метала са тржишта повлачи керамичко посуђе са дечјом декорацијом. С друге стране, овакве и сличне податке, на порталу нашег министарства не можете да видите.

Бојана Анђелић | 05. 06. 2016.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/srbija-je-otpad-hrane-iz-evropske-unije-a-evo-i-zasto/zepj40d

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: