Никола Варагић: Бебина Информативна Агенција

Никола Варагић

Никола Варагић

 

У понедељак, 24. октобрa 2016. године, одржана је седница Бироа за координацију служби безбедности Републике Србије. Председник Владе Србије је након тога на конференцији за медије изјавио да су на територији Србије припремане различите нелегалне активности усмерене ка територији Црне Горе и да су приведене особе које су пратиле кретање премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

„Дошли смо до доказа да су одређена лица – свакако не они који су доле (у Црној Гори) ухапшени – пратила путању кретања премијера Црне Горе на дневном нивоу, у сваком секунду, и обавештавала друге о томе“, рекао је председник владе и навео да је о томе обавештен специјални државни тужилац Црне Горе. „Ми имамо чврсте материјалне доказе, чак и паре, огромне паре су у питању – 125.000 евра, униформе и многе друге ствари“ – изјавио је председник српске владе Александар Вучић и додао да „у целом случају постоји ‘елемент иностраности’“. На истој конференцији је оптужио и једног од оснивача ЈУЛ-а да је страни агент.

„Елемент иностраности“ – ако протумачимо Александра Вучића – нема да буде ко други него Русија! Русија је, наводно, преко пензионисаног генерала Дикића хтела да изврши удар на премијера Црне Горе (иако многи у Србији и Црној Гори говоре да иза свега стоји Беба Поповић, сарадник Вучића и Запада). Због тога је, вероватно, само два дана касније, у Београд дошао секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Извор: ИН4С

Извор: ИН4С

 

Вучић и његови министри више не помињу „елемент иностраности“.

А прозвани „јуловац“ најављује тужбу против Вучића. Зоран Чичак, између осталог, у одговору Вучићу пише: „Описујући мене, навео си и други нетачни квалификатив: ‘Јуловац’, који је вероватно – у твом вредносном систему – требало да има пежоративно значење. Овде имамо три проблема која заслужују осврт. Један је вредносни, а два су чињенична. Најпре, као оснивач и писац програма Југословенске левице, 1994. године, ја нисам делио твоје тадашње вредности – шовинистичке и ратнохушкачке – којих си се ти после, ради власти, одрекао. Твоје садашње вредности – квислиншке – не делим данас. Дакле, твоје и моје вредности су биле, а као што видимо и остале, сасвим различите. Друго, из ЈУЛ-а сам искључен у лето 1995, неколико дана након што су људи – који су твоју тадашњу идеологију ‘сто за једног’ примењивали у пракси – извршили масовни ратни злочин у Сребреници. Дакле, нисам био ‘јуловац’ у време када си ти био министар у заједничкој влади СПС, СРС и ЈУЛ-а, 1998-2000. године, када су извршена многа политичка убиства а земља натерана у рат са НАТО пактом, који је изгубила. Са тадашњим ЈУЛ-ом си дакле сарађивао ти а не ја, и тада су у руководству ЈУЛ-а, уосталом, били и твоји, а не моји, данашњи блиски сарадници, Жељко Митровић и Александар Вулин. Да ли сте у међувремену сва тројица променили своје тадашње идеологије, или си само ти то урадио, искрено, много ме и не занима, баш као ни поменута двојица… Треће, навео си како се ‘поносим радом за британску обавештајну службу’. Ово је такође нетачна и – већ сама по себи – увредљива квалификација. Интересантно је да је износиш баш ти, коме је БИА агенција, 2010, на лични захтев, морала да изда потврду да не радиш за ту исту службу?“.

Занимљиво подсећање. Александар Вучић је у време власти ДС-а од БИА тражио потврду да није агент британске обавештајне службе – и добио је ту потврду, а БИА многи читају као „Бебина информативна агенција“, док самог Поповића медији[1] дуже од једне деценије доводе у везу са британском обавештајном службом. Колико онда вреди та потврда из БИА?

___________________________________________

[1] “Владимира Поповића Бебу Јовица Станишић упознао је у току 2000. године приликом једног контакта са премијером Ђинђић Зораном, али професионално му је познато да је Владимир Поповић Беба био врбован од стране обавештајне службе Велике Британије.” Извор: „Прес“, 19. 6. 2007.

 

Стање ствари, 27.10.2016.

Никола Варагић: Бебина Информативна Агенција

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: