Никола Варагић: Док политичари глуме, глумци воде политику

Никола Варагић

Никола Варагић

 

У претходном тексту (Информербиро) писао сам о томе како владајућа СНС у пракси примењује принцип политичко-партијског кадровања у институцијама културе, док се министар културе у теорији залаже да на одговорним местима у институцијама културе треба афирмисати стручне и образоване људе.

Исто тако су радили и сви претходни министри културе, тј. свака влада Србије, тј. свака владајућа странка. СНС сада смењује кадрове које је запослила ДС. И тако у круг.

Да ли може да се изађе из тог круга?

Недавно је 100 јавних личности упутило молбу заштитнику грађана да се кандидује за председника Србије. Међу потписницима, колико сам видео, највише је људи из света културе, и то из позоришта и филма. Ако се њихов кандидат кандидује и победи на изборима, да ли ће они заузети места која су до сада заузимали људи из СНС? Да ли ће, ако они дођу на власт, бити посла у неком позоришту или филму или серији за Светислава Гонцића?

Дакле, зашто су глумцима и редитељима и свима осталима који раде у култури потребне странке и политичари да би се договорили како да се расподели буџет за филмове, ко је међу њима најбољи за неку функцију у позоришту, музеју, галерији, филхармонији и било којој другој институцији културе? Какву публику они траже преко таблоида? Зашто се не уједине против свих странака и свих таблоида и свих ријалити телевизија? Уједињени имају снагу да мењају законе.

Сада се политичари баве глумом, а глумци се баве политиком. Због тога немамо културну политику.

Департизацију у институцијама културе могу да спроведу само они који раде у култури. Нико други уместо њих то не може да уради. Исто важи за правосуђе, полицију, привредну комору, комору адвоката, итд. Почнимо са културом. После културе, до сличног процеса може да дође у спорту – изборе у ОКС и савезима оставити спортистима. Затим у науци. И тако редом.

Ред би био да се почне са културом. Људи који раде у култури морају да предводе, да дају пример, да покажу да је то могуће. За стање у култури одговорност морају да преузму они који раде у култури. Ако људи који раде у култури нису у стању да развију културу дијалога, ако и они краду, варају и запошљавају на исти начин на који то раде политичари, онда су заслужили да се и за их нађу посланичка места у (оваквој, некултурној) Скупштини Србије.

 

One Response to Никола Варагић: Док политичари глуме, глумци воде политику

  1. […] Никола Варагић: Док политичари глуме, глумци воде поли… […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: