Jovo Bakić: Oligarhijska svita srušiće samu sebe

Jovo

prof. Jovo Bakić

 

* Kako biste opisali ovaj, vrlo kratak, ali intenzivan politički put Saše Jankovića. Da li je tu reč o propalom projektu?
– Meni se čini da je to propao projekt.
* Po toj logici, ko glasa za Đilasa, glasa za Vučića?
– Taj jako mnogo rizikuje. Ne bih bio spreman na takav rizik. Ne slažem se ni s načinom na koji je radio neke stvari kada je bio gradonačelnik, iako je za ove iz aktuelne vlasti, za Vesića i Malog, poštenjačina i genije. Problem je, međutim, u tome što ga Vučić može ucenjivati.


* Tvrdite da Vučić pored Đilasa i Šutanovca, drži u šaci i Šapića. Sa kim prognozirate da će napraviti vlast u Beogradu onda?


– Tako je, Šapić je njegov glavni adut. Razne afere ga prate. 


* Ko je preostao, po vama, a da ne može da bude ucenjen, osim NDBG?


– NDBG, Beli, Dosta je bilo, ali i Boško Obradović. Druga je stvar što za potonje dve opcije ne mogu da glasam, a naročito ne za Dveri. Oni su od mene vrlo daleko, ali Dveri su čista opozicija, tu nema laži, nema prevare. Uz to, Boško Obradović je civilizovan čovek.
* Za koga ćete glasati na predstojećim izborima u Beogradu?


– Na predstojećim gradskim izborima glasaću svakako za Ne da(vi)mo Beograd.


* Vlada duboko uverenje u ovdašnjem javnom mnjenju da EU “drži” Vučića na vlasti zbog rešavanja pitanja Kosova. Kako to EU radi?


– Sećate li se 2011. godine i avgustovske posete Angele Merkel. Tada je jasno i brutalno poručila da EU više neće podržavati Borisa Tadića na vlasti, jer nije hteo Briselski sporazum. NJegova nesaradljivost uslovila je napuštanje velikih sila koje nađoše novog ljubimca. U tom smislu, Srbija je klasična banana država. I nije jedina, sve države naslednice Jugoslavije to jesu. Posledica je to njenoga kraja.


Našu državu je mafija zarobila i drži je čvrsto u svom zarobljeništvu, i to je, bez ikakve dileme, najozbiljniji problem našega društva.

DANAS

CEO INTERVJU: http://danas.rs/politika.56.html?news_id=366626&title=Jovo+Baki%c4%87%3a+Oligarhijska+svita+sru%c5%a1i%c4%87e+samu+sebe

 

Видети још:

Никола Варагић: Како и зашто мањина влада над већином

One Response to Jovo Bakić: Oligarhijska svita srušiće samu sebe

 1. Varagić Nikola каже:

  Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović za Danas

  * Nedavno Vas je sociolog Jovo Bakić nazvao moralno tupim, aludirajući na Vašu politiku negiranja zločina nad pripadnicima drugih naroda i nedavni skup podrške Ratku Mladiću u danu kada je osuđen zbog smrti više hiljada ljudi nesrpske nacionalnosti. On je, međutim, istovremeno govorio o tome kako se ponašate baš onako kako Vaše pristalice to od Vas očekuju. Šta to govori onda o Vašim pristalicama, odnosno kakav im Vi primer dajete?

  – Nema veće moralne tuposti od odsustva saosećanja za stradanje svoga naroda. Rukovodim se Šantićevim stihom: „Mene sve rane moga roda bole?. Treba konačno napraviti razliku između rodoljublja i šovinizma. Mi volimo svoj narod, a ne mrzimo nikoga. Mislim da se iza svih sličnih optužbi krije želja mnogih da se razbije patriotski duh nacije, inače jedno od najplemenitijih ljudskih osećanja. Ne želim da budem veći patriota od jednog Amerikanca, Francuza, Nemca ili Jevrejina, ali ni manji. Ako je svuda patriotizam pozitivno osećanje – zašto se jedino u Srbiji doživljava kao nešto negativno?

  * Prepoznati ste kao vrlo mogući partner DJB na gradskim izborima. Vodite li razgovore o tome i dokle ste stigli?

  – Imamo dobru saradnju sa poslaničkom grupom DJB u Narodnoj skupštini. Između nas ima velikih ideoloških razlika, ali i sličnosti u kritici aktuelne vlasti. Razgovaramo o svemu.

  * U javnosti se dosta govori o tome ko je iskrena a ko neiskrena opozicija. U svakoj varijanti, nazovimo ih i teorijama zavere, Vi ste uvek ocenjeni kao iskrena opozicija. Iz takve pozicije, kako komentarišete navode o tome da zbog ucenjivačkog potencijala, Vučić, pored Čedomira Jovanovića i Dragana Šutanovca, drži u šaci i Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, odnosno može da manipuliše njihovim izbornim rezultatima?

  – Ako Vučić plaća privatne i poslovne dugove Čedomira Jovanovića, ili ako Nenad Čanak sedi u gradskoj vlasti sa SNS u Novom Sadu, ili ako Šešelj i Vučić imaju dogovor o međusobnom nenapadanju – kakva oni onda mogu biti opozicija? Kakva je opozicija Dragan Šutanovac kada bi na Vučićevom mestu radio sve isto kada je u pitanju put Srbije u EU po svaku cenu, priznanje takozvane nezavisnosti Kosova, saradnja sa NATO i MMF, ili subvencionisanje stranih firmi?

  Stvar je jednostavna: da biste bili opozicija, morate da se dokažete. Ako se niste do sada dokazali – što bismo vam verovali sada. To je prednost Dveri u odnosu na mnoge druge učesnike izbora: mi smo dokazana opozicija. Sa nama su birači na sigurnom: to je siguran glas za neodstupnu borbu da Mali i Vesić završe u zatvoru. I da sa padom Vučića padne i njegova loša politika i čitav korumpirani sistem, a ne da sve ostane isto ili se vrati na staro.

  http://danas.rs/politika.56.html?news_id=367187&title=Bo%C5%A1ko+Obradovi%C4%87%3a+Zlu+se+treba+suprotstaviti+silom

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: