Никола Варагић: Зашто каубоји носе пиштоље?

Nikola

Никола Варагић

 

Данас сви знамо причу о каубојима са Дивљег запада или о настанку Волстрита. Међутим, на почетку 20. века, Срби нису скоро ништа знали о Сједињеним Америчким Државама и о људима који владају у тој држави, о владајућој елити САД. Овде мислим на најмоћније људе у САД, на оних 1% најбогатијих. Готово исте породице (банке и компаније) које су пре једног века владале, владају и данас. Данас цео свет зна право лице глобализатора.

Ко је њих добро упознао још тада? Наравно, народ Сједињених Америчких Држава. Иза те елите је дуга историја колонијализма, масакрирања, убијања, опијумски ратови, мучење робова и израбљивање радника (своје расе, свог народа). Наравно, овде имам у виду целу елиту Запада, пошто је елита САД повезана са елитама западноевропских држава – са оних 1% најбогатијих у западној Европи. Уосталом, владајућу елиту САД чине људи пореклом из Европе. Ако посматрамо целу владајућу елиту Запада, међу њима су се налазили и они који су створили еугенику и расизам, и левичарски и (нео)либерални фашизам, и нацизам, и биолошки редукционизам и социјални дарвинизам. Владајућа елита САД је пре више од сто година успоставила монополе и картеле и на тај начин стицала екстрапрофит. Капитал за највеће банке и компаније је створен (и) кроз трговину робовима и наркотицима.

Међу грађанима САД, увек је било оних који су се борили против тих банкстера и мешања државе у приватни живот грађана. Грађани САД су добро знали и каква је владајућа елита западноевропских држава или монархија, пошто су грађани САД, углавном, пореклом Европљани, који у САД бежали од тих елита. САД су стекле независност као колонија, кроз борбу против енглеске круне – Северна Америка је била подељена између европских монархија (Канада је и даље под енглеском круном).

Народ САД је много пре српског народа и осталих народа у свету упознао владајућу елиту која успоставља “нови светски поредак“. Грађани САД су, много пре нас Срба, упознали нарко бароне и лордове, банкстере или “вукове са Волстрита“, фармакомафију, нафташе… Прави конзервативци (протестанти, католици) не прихватају “вредности“ које им намеће (нео)либерална елита. Конзервативци су на време схватили шта је циљ оних који стварају “нови светски поредак“. Они који то нису схватили, инстиктивно (несвесно) су осетили какву опасност по њих представљају оних 1% најбогатијих који контролишу штампање долара и који су створили полицијску државу. Наравно, на страни владајуће неолибералне елите је један део народа или грађана САД – они којима је “испран мозак“ кроз различите технике манипулације и дисциплиновања. Због тога, САД су (п)остале дубоко подељено друштво, на ивици грађанског рата. Грађански рат у САД тиња све време. Тиња сукоб између републиканаца и демократа, између Афроамериканаца и Евроамериканаца, данас у САД живи далеко више и Хиспаноамериканаца, а један део конзервативаца се у суштини одвојио од републиканаца (или Grand Old Party), у неколико држава САД, попут Тексаса, постоје јаки покрети за независност, итд.

Пошто су знали са ким имају посла, један део грађана САД се изборио за право на оружје и не дозвољава да им се право на поседовање оружја ускрати. Због тога, оне који штите то право не треба осуђивати, напротив, треба им честитати и подржати их. Грађани САД који бране то право, и поседују оружје, свесни су да живе у полицијској држави и да ће оног тренутка када предају своје оружје, владајућа елита увести тоталитарни поредак и на силу наметати своје “вредности“ и свој начин живота свим грађанима у САД. Начело којим се руководи владајућа елита у САД је: “човек је човеку вук“. У САД нестаје радничка класа, а настаје прекаријат – сиромашних људи је све више, социјално раслојавање је све дубље. Најбогатије не занима судбина сиромашних. Грађани САД не излазе на изборе у великом броју не зато што су глупи, или аполитични (има, наравно, и таквих), него зато што добро знају да иза обе партије стоје исти људи и да су избори само представа. Последња линија њихове одбране је управо оружје које је у њиховом поседу, са којим бране своју слободу и имовину. Због тога је циљ глобализатора да разоружа народ САД. Грађани САД су на првој линија фронта против глобализатора који желе да колонизују САД, исто као и било коју другу државу на свету. Из истиx разлога се противници глобализатора у САД противе и реформи здравственог система, они знају да се иза “алтруизма“ крије фармакомафија.

Оно што наоружаним конзервативцима из САД највише недостаје да би победили, прво себе (зло у себи), а онда и своје противнике, богоборце, јесте – Христос. Ако изгубе веру, или, пре, ако изопаче хришћанску веру – ако се нехришћански боре за своја права, онда ће погрешно да користе оружје које је у њиховом поседу. То се, одавно, дешава – у САД се спроводи убрзана дехристијанизација, у духу “new age“ покрета, долази до атомизације и распада се традиционална породица, сви су у трци за профитом и мисле само на паре, и републиканци и демократе су империјалисти, са месијанским комплексом да морају да шире “демократију“ по свету, тако што ће бомбардовати државе у којима живе “варвари“, а што подржава већина становника САД (“зато што нам се може, најјачи смо на свету“ – размишља просечан, скоро сваки грађанин САД), или, масовна убиства су честа појава у САД. Несумњиво је и да иза тих масовних убистава (и “убистава“) стоје и глобализатори који се залажу да се грађанима САД забрани право да купују и носе оружје, те да на тај начин желе да промене мишљење код оних који штите то право – постоје људи који још увек верују да је истина све што виде на телевизији или све што влада државе званично саопшти. Како ће изгледати борба између народа и владајуће елите, како ће изгледати саме Сједињене Америчке Државе, ако се процес дехристијанизације не успори, тј. ако не дође до христијанизације кроз православље, тешко је предвидети. У атомизованом и добро наоружаном друштву, лако може да дође до анархије и грађанског рата.

У сваком случају, (наоружани) конзервативци нису глупи каубоји, то су људи који воле слободу и желе да остану слободни људи. Њихов проблем је што припадају западњачком хришћанству, те нису довољно христијанизовани и не познају чојство, тј. знају да одбране себе од напада других (то је јунаштво), али, не знају да заштите друге (слабије) од себе (то је чојство). Сједињене Америчке Државе су некада биле Дивљи запад, а на Дивљем западу никада није било чојства (то су најбоље осетили Индијанци). Конзервативци (хришћани) више нису само белци или Евроамериканци, њих данас има и међу Афроамериканцима, и посебно, међу изразито побожним Хиспаноамерикацима. Међутим, иста вера их не спаја, него их то што су различитих раса и култура раздваја. Свако је са сваким у сукобу и свако је наоружан. А тамо где људи нису сабрани у Његово име (него постоји “култура славних“ и служење Мамону), ту Христос не станује, такво земаљско царство се распада.

***

У Србији није било Дивљег запада (време хајдука и ускока не може да се пореди), код нас није настала таква култура да сви буду наоружани и да свако чува своју кућу са пушком, а онда су дошли комунисти који су разоружали народ до краја и увели монопол и над силом и над животом, тј. створили су полицијску или удбашку државу. Народ, и да је хтео, није могао да дигне побуну против диктатора, није имао оружје да пружи отпор том режиму. Онда је дошао распад СФРЈ, рат, а након рата је на овим просторима део оружја остао у приватном власништву, сакривен и непријављен. Истина, Србија данас нема ни војску, ни полицију – ако би неки диктатор кренуо са отвореним прогоном, народ би се одбранио и са ловачким пушкама и пиштољима. Јер, са оваквом војском и полицијом, нико не може да спроводи отворену диктатуру и да држи под контролом све грађане у држави. То је, са једне стране, добро, јер ни народ није много наоружан (нема толико убистава као у неким развијеним државама света – страни туристи су прво изненађени, а онда одушевљени што и дању и ноћу могу слободно да се шетају, у сваком делу, било ког града у Србији, а што у многим светским градовима није могуће), али, са друге стране, то је лоше, јер смо слаби ако дође до напада од спољашњег непријатеља и нико није одговарао за злочине почињене над Србима. Такође, ако непријатељ победи у “умном рату“, оружје нема никакав значај.

Потребна нам је јака војска, исто тако добро обучена и опремљена полиција, али да штите народ и државу од унутрашњих и спољашњих непријатеља, а не да служе унутрашњим и спољашњим непријатељима. Ако полицајци хапсе једино ситне преступнике, и спроводе репресију над сиромашним народом (зато што имају “синдром бициклисте“), док штите оне који су опљачкали народ, и служе окупаторима, онда српском народу једино остаје да се наоружа попут каубоја из Тексаса. Да ли сада боље разумете те каубоје?

Српском народу је, пре свега, потребна вера у Господа Исуса Христа. Христос нас учи да ће, ко се мача лати, од мача и да страда. Када имамо веру, ако је Бог уз нас – оружје нам не треба. Молитва је јача од било ког оружја и оруђа. Наш рат је “умни рат“.

“Основе невидљиве борбе или вођења умног рата, или основе унутрашњег духовног супротстављања… треба да се предаје као што су раније на курсевима грађанске одбране људима говорили о нуклеарној експлозији, хемијском нападу и коришћењу биолошких отрова… И још је неопходно активирати се на информационом пољу… пољу битке… бајонет је изједначен са оловком. Радио су изједначили са казненим авио-експедицијама, а квалитетне часописе са армијским нападима. Ја се лично не предајем… Зато певам: ‘Устај, земљо огромна’. Певам тихо, а не на сав глас. Прво, зато што ће онај ко има уши да чује чути. А друго, зато што је наш рат – умни. Немамо разлога да вичемо“ (Протојереј Андреј Ткачов). За почетак, довољно је да већина разуме шта је то “умни рат“ или духовна борба.

Ако победимо у “умном рату“, неће бити потребе да се користи оружје и оруђе. “Јер када сам слаб, онда сам силан“ (2. Кор. 12; 7-10).

10 Responses to Никола Варагић: Зашто каубоји носе пиштоље?

 1. Varagić Nikola каже:

  Film Džona Karpentera iz 1988, god. je kultni SF triler koji je predvideo još pre 30 godina u kome pravcu će se čovečanstvo razvijati..

 2. Varagić Nikola каже:

  „Gospodine predsedniče, koliko će još dece umreti?“

  Više hiljada učenika, među kojima su i oni iz škole u Floridi u kojoj se desila pucnjava, okupilo se ispred savezne skupštine u Talahasiju na Floridi.

  Oni traže izmenu zakona o oružju i prete da će smeniti republikance koji odbijaju da razmotre nove mere o kontroli oružja.

  „Glasajte za njihov odlazak“, uzvikivali su učenici, koju su se okupili nedelju dana nakon masakra, u kojem je iz vatrenog oružja ubijeno 17 učenika u školi.

  Poslanici u skupštini Floride odbili su ograničenja o oružju, od kako je Republikanska stranka preuzela kontrolu nad kancelarijom guvernera i parlamentom 1999. godine.

  B92, TANJUG SREDA, 21.02.2018.
  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=02&dd=21&nav_category=78&nav_id=1361496

 3. Varagić Nikola каже:

  Russian bots promote pro-gun messages after Florida school shooting

  By Gianluca Mezzofiore, CNN

  Updated 0114 GMT (0914 HKT) February 17, 2018

  (CNN) Russia-linked bots are promoting pro-gun messages on Twitter in an attempt to sow discord in the aftermath of the Florida school shooting, monitoring groups say.

  Hashtags, topics and URLs related to the shooting overwhelmingly feature in the tweets pushed by these automated Twitter accounts in the past 48 hours, according to Hamilton 68, a tool launched by the Alliance for Securing Democracy to track what it describes as „Russian propaganda and disinformation efforts online.“

  „Gun control is simply one of those causes,“ he said. „It is not in any way an ideological preference for Russia to have less gun control in the US. It is, however, the perfect divisive cause.“
  If the intent is not ideological, but to sow discord in American society, that could help explain why Russian-related bots are spreading hashtags calling for gun control laws and reforms.
  „Such hashtags serve mostly as bait: they serve to attract ‘opposing view’ readers, which results in explosive and discordant online mutual shouting — in place of any reasonable debate, which would not be in the interest of Russia,“ Grozev said.

  https://edition.cnn.com/2018/02/16/us/russian-bots-florida-shooting-intl/index.html

 4. Varagić Nikola каже:

  Oslobođen Saša Bogeski

  Viši sud u Beogradu saopštio je da je Saša Bogeski oslobođen optužbe za ubistvo, jer je na osnovu dokaza izvedenih na glavnom pretresu utvrđeno da je postupao u nužnoj odbrani.

  Bogeski je u maju 2013. godine u svom stanu ubio provalnika Vladimira Manića, koji je više puta bio osuđivan za razbojništva i teške krađe.

  Na teret mu je stavljeno da je izvršio ubistvo za koje je zaprećena kazna od pet do 15 godina zatvora, ali su građani Srbije organizovali potpisivanje peticije za njegovo puštanje na slobodu i pritvor mu je ukinut mesec dana kasnije.

  Fonet23. februara 2018.
  https://www.danas.rs/drustvo/oslobodjen-sasa-bogeski/

 5. Varagić Nikola каже:

  At a CNN town hall following the Parkland school shooting, survivor Emma Gonzalez presses National Rifle Association spokeswoman Dana Loesch on the NRA’s stance on banning the purchase of semi-automatic and fully automatic weapons

 6. […] полиција криминализована и ненародна, народ треба да чува оружје које поседује. Народ жели да живи у правној држави, а не у мафијашкој […]

 7. […] полиција криминализована и ненародна, народ треба да чува оружје које поседује. Народ жели да живи у правној држави, а не у мафијашкој […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: