Никола Варагић: Граница толеранције

Nikola

Никола Варагић

 

Нудити раднике из своје државе – дакле, своје суграђане и комшије, свој народ – страним инвеститорима и домаћим тајкунима, да раде за њих као “јефтина радна снага“, исто је што и продати своју кућу, земљу, аутомобил, или, родитеље, жену и децу, браћу и сестре, кумове и пријатеље… некоме далеко испод цене, скоро бесплатно, или да неко са твојом имовином, или са твојим ближњима, ради шта хоће за неку мизерну своту новца.

Зашто онда Динкић, Влаховић, Ђелић, Питић, Лабус… и остали који су после 2000. године водили економију и привреду Србије, нису продали своје ближње као што су продавали српске раднике? Зашто нису продавали своју имовину као што су продавали српске фирме и фабрике у процесу приватизације?

Зашто више нико не помиње приватизацију? Они који су у приватизацији учествовали и даље су живи и здрави, а добар део “жутих“ или “досоваца“ (на пример, Мали, Влаховић, Весић…) је сада део владајуће коалиције. Владајућу коалицију чине СНС и СПС (стара црвено-црне коалиција, која је пљачакала Србију пре 2000. године), тајкуни и најбогатији политичари из редова досоваца или “жутих“. Они контролишу токове новца и добијају (тј. узимају) највеће послове у држави. Права малих предузетника или приватника нико не штити исто као што нико не штити права радника.

Гледати све то са стране, и препустити раднике из своје државе – дакле, своје суграђане и комшије, свој народ – страним инвеститорима и домаћим тајкунима, да раде за њих као “јефтина радна снага“, оставити их без помоћи, не борити се за њихова права, исто је што и препустити, без икакве борбе, своју кућу и осталу имовину, или жену и децу, некоме ко је дошао да вам их узме само зато што мисли да је он силан, а ви слаби.

Зашто, онда, начелници и остали припадници српске војске, полиције и обавештајних или тајних служби, тужиоци и судије, чувају своју имовину и своје ближње? Односно, зашто начелници и остали припадници српске војске, полиције и обавештајних служби, тужиоци и судије, не чувају свој народ, своје суграђане, раднике, своју државу и њену имовину, као што чувају своје породице и своју личну имовину? Да ли неко може да “купи“ кућу неког начелника, генерала или судије, као што су се “куповале“ фабрике и фирме током процеса приватизације? Да ли и деца тих начелника, генерала или судија, раде као “јефтина радна снага“? Да ли имају посао? Зашто домаћи предузетници немају исте подстицаје од стране државе као и страни инвеститори? Зашто закони који важе за мале домаће предузетнике не важе и за велике домаће тајкуне?

Ако су они који чине владајућу елиту такви какви су, зашто су остали толико толерантни? Зашто радници не штрајкују, зашто се предузетници не удружују (и зашто свима њима не помажу мало више они који живе у расејању), и зашто пензионери не туже државу због смањења пензија? Да ли због тога што су Срби прави хришћани, па окрећу и други образ? Или због тога што је превише кукавица и слабића у српском народу, те нико не сме да се буни и бори за своја права?

У овим околностима, окренути други образ значи да грађани треба да окрену и други џеп – да вам лопови узму и новац који имате у другом џепу. Христове и Апостолове речи се односе само на власт која је од Бога установљена, и само на владаре који су слуге Божје “теби за добро“. Христос нас учи да се само Богу покоравамо, а не људима, и да се само Бога бојима. Служити Богу значи ући у сукоб за поглаварима и господарима таме.

Наравно, револуционарство је “само онда спасоносно, ако је побуна против свега смртног и греховног у себи, у својој души“, само ако је то “побуна против зла у себи, против смрти у себи“ (Св. Јустин Ћелијски), због тога што “данас у свету има, а и одувек их је било, много таквих бораца, који, занемарујући благодатну борбу са својим злом, покушавају, ипак, да воде борбу са злом друштвеним, па чак и у светским размерама. Од тога се зло само умножавало“, јер “је у историји било више безблагодатних и лицемерних људских борби са злом и само ‘по ваздуху млатећих’ речи. То се односи и на наше време, и не само на световну, него и на црквену област“ (Архиепископ Јован Шаховској).

Како би изгледала Србија да је њеној у историји било више људи који су “носили благодат друштвене борбе за правду и истину Божју“ и како би Србија могла да изгледа за неколико година и деценија ако би таквих људи било више?

Advertisements

2 Responses to Никола Варагић: Граница толеранције

 1. Varagić Nikola каже:

  Obradović: Ako se favorizuju oni sa kupljenim diplomama, Mali je odličan kandidat

  „Iako sam član opozicije smatram da je predlog za budućeg ministra finansija na mestu, jer je on upravo simbol ove vlasti. To je još jedna potvrda da SNS za šest godina nije iznedrio ni jednog dobrog kandidata, pa kadrove koji nemaju nikakve veze sa SNS moraju da pozajmljuju sa strane.“

  Ako se favorizuju oni sa kupljenim diplomama onda je Mali odličan kandidat, rekao je Boško Obradović, lider Pokreta Dveri i upitao zašto SNS ako je protiv žutog preduzeća predlaže ljude koji su bili simbol te vlasti i u čije vreme, dok je bio pomoćnik ministra privatizacije i direktor Centra za tendere privatizovane Večernjih novosti, Sartid, Keramika kanjiža, Jugoremedija i neke druge kompanije.

  Obradović je konstatovao da je Mali izučio školu DS, a znanje primenio u vlasti SNS i da on baš zato treba da bude ministar finansija, jer je živi dokaz da se ništa nije promenilo. On je poslanicima pokazao i fotografije na kojima su Siniša Mali, Aleksandar Vlahović i Mirko Cvetković, a na drugoj Siniša Mali dok je bio gradonačelnik Beograda sa biznismenom Miroslavom Miškovićem.

  „Podržavam njegov izbor, jer isti kadrovi koji su uništili državu sada su vaši kadrovi“, rekao je lider Dveri i upitao ima li istine da školarinu deci Siniše Malog plaća Stanko Subotić Cane, jedan od osnivača SNS, kome je Mali bio i savetnik u Futuri plus.

  Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da Mali nije bio nadležan za sporne privatizacije o kojima je Obradović govorio i poručila mu da ne brine o Srpskoj naprednoj stranci već da brine o svojim glasačima i svojoj stranci jer se plaši da će Dveri nestati, a to nije dobro za demokratiju. Ona je povodom navoda Obradovića o skupocenoj garderobi Siniše Malog rekla da ju je dosta iznenadio tom opaskom.
  „Ne znam kako to da protumačim to što ste toliko pažnje posvetili oblačenju Malog, ali ja lično podržavam sve takve emocije“, rekla je Brnabićeva. Raspravu je čitavog dana iz klupa namenjenim predstavnicima Vlade pratio i Siniša Mali.

  Istinomer
  Piše: M.R.
  28. maj 2018.
  https://www.danas.rs/politika/obradovic-ako-se-favorizuju-oni-sa-kupljenim-diplomama-mali-je-odlican-kandidat/

 2. Varagić Nikola каже:

  Gde su i šta rade bivši srpski ministri finansija
  Piše: BBC News na srpskom 29. maja 2018.

  Svi srpski ministri finansija obećavali su – bolji život.

  Siniša Mali je deseti ministar finansija u vladama Srbije od demokratskih promena 2000. godine.

  Od šest ministara na ovoj funkciji, po dva mandata u različitim vladama imali su Mlađan Dinkić i Mirko Cvetković.

  Na funkciju su birani i Božidar Đelić, Diana Dragutinović, Lazar Krstić i Dušan Vujović.

  Među prethodnih devet, troje ih je bilo u v. d. statusu – Vesna Arsić, Milan Parivodić i, do danas, aktuelna premijerka Ana Brnabić.

  Božidar Đelić (2001 – 2004. godine)

  Zoran Đinđić okupio je ekspertski tim čiji je važan deo bio Božidar Đelić U vladu Zorana Đinđića došao je sa iskustvom savetnika u reformama u vladama Poljske, Rusije i Rumunije. Bio je zaposlen i u konsultantskoj kući Mekinsi.

  Osim finansijama, u političkoj karijeri u Srbiji bavio se i resorima ekonomije, nauke i tehnološkog razvoja.

  Bio je i glavni pregovarač sa Evropskom unijom, kao potpredsednik vlade za evrointegracije.

  Danas je zaposlen u investicionoj banci „Lazard“ u Parizu.

  U javnosti se poslednji put oglasio pre nekoliko dana kada je podržao izbor Branislava Lečića za predsednika Demokratske stranke.

  Mlađan Dinkić (2004 – 2006. i 2012 – 2013. godine)

  Mlađan Dinkić ponosno je pozirao sa prvim čovekom Fijata Serđom Markioneom prilikom sklapanja ugovora o fabrici u Kragujevcu
  Jedan od osnivača ekspertske organizacije G17, a kasnije i njen potpredsednik i predsednik kad je prerasla u stranku G17 plus, kasnije i Ujedinjene regione Srbije (URS).

  Karijeru u državnim institucijama počeo kao prvi guverner Narodne banke Srbije posle petooktobarskih promena, da bi odatle prešao na mesto ministra finansija u vladi Vojislava Koštunice.

  Dva mandata proveo je na mestu ministra ekonomije, a jedan na čelu Skijaškog saveza Srbije.

  Po dolasku Srpske napredne stranke na vlast, vraća se u Vladu Srbije kao ministar finansija.

  Iz politike se povukao 2014. godine, kada URS nije prešao cenzus.

  Danas ga ruska Sberbanka na sajtu svoje srpske podružnice navodi kao člana Upravnog odbora, a mediji su pisali i da je član borda direktora ove banke za čitavu jugoistočnu Evropu.

  Na svojim omotima muzičkih izdanja, kao jednog od autora muzike redovno ga navode različiti pop i folk pevači.

  Mirko Cvetković (2007 – 2008. i 2011 – 2012. godine)

  Mirko Cvetković zvanično nije bio član Demokratske stranke dok je obavljao funkciju ministra finansija na predlog te stranke
  Veći deo karijere, obavlja posao konsultanta – osamdesetih godina 20. veka u Svetskoj banci, UNDP-ju, Ekonomskom institutu i kompaniji „CES Mekon“.

  Godine 2003. postaje direktor Agencije za privatizaciju i vodi je godinu dana, nakon čega se vraća poslu konsultanta.

  U politiku se vraća na mesto ministra finansija u vladi Vojislava Koštunice, da bi ubrzo nasledio samog Koštunicu na mestu premijera.

  Posle odlaska Diane Dragutinović iz vlade, uz premijerski posao, preuzima i resor finansija koji vodi sve do smene vlasti Demokratske stranke.

  Od 2013. godine, ponovo je deo konsultantskog tima Svetske banke, sa zadacima koji ga često odvode u Belorusiju gde se bavi privatizacijom.

  Diana Dragutinović (2008 – 2011. godine)

  Prvi put je u Ministarstvu finansija radila kao specijalna savetnica u vladi Zorana Đinđića, da bi potom bila savetnica u MMF-u.

  Od 2004. godine obavljala je funkciju viceguvernerke Narodne banke Srbije, gde ostaje sve do izbora za ministarku finansija 2008. godine.

  Po odlasku iz vlade Mirka Cvetkovića, vraća se u Narodnu banku Srbije.

  Iako su se guverneri menjali, pa je na mesto Dejana Šoškića došla Jorgovanka Tabaković, Diana Dragutinović zadržala je mesto viceguvernerke.

  Lazar Krstić (2013 – 2014. godine)

  U Vladu Srbije koju je vodio Ivica Dačić došao je kao najmlađi ministar, a kao takav, ostao je i u prvoj vladi Aleksandra Vučića.

  Iz Njujorka je doneo diplomu Jejla i iskustvo iz konsultantske kompanije Mekinsi.

  U istu kompaniju se vratio kada je posle nepunih jedanaest meseci otišao iz Vučićeve vlade.

  Mediji su pisali da je radio za Mekinsi u Švajcarskoj, a da je u Beograd svraćao kada je ta kompanija u srpskoj prestonici otvarala svoje predstavništvo.

  Dušan Vujović (2014 – 2018. godine)

  Mandat Dušana Vujovića vezaće se za mere štednje i smanjenje budžetskog deficita
  Dugogodišnji je saradnik i konsultant Svetske banke, za koju je obavljao različite misije u zemljama Istočne i Južne Evrope, u Kini i Vijetnamu.

  Bio je predstavnik Državne zajednice Srbije i Crne Gore u Svetskoj banci i njen vodeći ekonomista za Evropu i Centralnu Aziju.

  U Vladu Srbije ulazi kao ministar privrede, ali ubrzo preuzima resor finansija.

  Posle smene Bratislava Gašića zbog nepristojnog ponašanja prema novinarima, postaje i vršilac dužnosti ministra odbrane.

  U pisanoj ostavci na mesto ministra finansija navodi da su „četiri godine sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji“.

  Tvrdio je da ostavku podnosi iz ličnih razloga i nije naveo koji su mu sledeći koraci u bogatoj karijeri.

  https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/gde-su-i-sta-rade-bivsi-srpski-ministri-finansija/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: