Никола Варагић: Истина боли

Nikola

Никола Варагић

 

 

Филозофија Радомира Константиновића је паланачка. Србија јесте периферија Империје, али је у средишту света – у средишту европске културе и цивилизације, од самог настанка. У сваком европском народу постоје и културни људи или космполите, и примитивни или некултурни људи, са паланачким менталитетом и комплексима. Исто тако, и у српском народу постоје некултурни људи, као што постоје образовани, културни и духовни људи. Такви Срби нису периферија, њихова философија није паланачка, њихово искуство није паланачко, они су светски људи (а нису снобови). Културни људи су прави представници српске културе и српског народа. Српски народ је богат са таквим људима. Српски народ има богату историју, културу и традицију. Србија се налази на раскрсници култура и цивилизација, она никада није била и никада неће бити само део Запада – Србија је увек и део Истока (што значи да никада није била и никада неће бити само део Истока – Србија је увек и део Европе). Наше искуство је хришћанско или православно, а није паланачко. Оно што погани човека, долази из уста (Мт. 15; 10-11). Ко то не схвата, или не прихвата, има паланачку свест и тражи само мане или гледа само лоше у људима. Срби су заветни народ. Духовно “средиште света“ није географски одређено и ограничено. У Богу нема центра и периферије.

Историју 20. века обележили су геноциди над Србима, Русима и Јеврејима. Циљ оних који су покренули Први светски рат био је напад на православне Словене. Исти циљ су имали и они који су покренули Други светски рат. У том рату, војске Немачке, Енглеске и САД су глумиле међусобни сукоб – то је била представа за јавност. Циљ Немачке, Француске, Енглеске, САД и осталих држава са Запада, био је, и остао је, да се истребе православни Словени. Mожда се око Јевреја нису слагали, али што се тиче Словена, у владајућој елити Запада није било антифашиста. Немачка, Француска, Енглеска и САД су, у суштини, биле савезнице у рату. Француска практично није ни учествовала у рату и није имала скоро никакве жртве. Највише жртава у оба светска рата имали су православни Словени (Срби и Руси). Циљ владајуће елите Запада био је да се они побију. Немачку су, у оба светска рата, победили православни Словени, предвођени Русима. Срби су у ратовима били они који су се бранили од нападача, на страни добра, на страни победника. Запад је, генерално, у 20. веку, победио православне Словене – један део је побијен, а један део је “променио свест“, преко комуниста са паланачаким менталитетом (чију су узори у фаустовској култури), али и због тога што су православни Словени били наивни, тј. нису били “мудри као змије“, па су дозволили да се над њима спроведе геноцид, а нису били ни довољно “безазлени као голубови“. То се добро видело и крајем 20. века, током ратова у СФРЈ и делимично током распада СССР и распада Варшавског пакта.

Крлежа је прво служио Аустроугарској, а онда је служио комунистичком диктатору (који је, пре тога, такође, ратовао на страни Аустроугарске, у рату против Србије), да би живео аристократски, на грбачи народа, на малограђански начин, као и диктатор коме је служио. Славити Крлежу је исто што и славити титоисте. Друго је какав је био писац – за некога је врхунски уметник, за неког другог је просечан писац.

Живот у Србији неће бити бољи све док је води ова владајућа “елита“. Није важно да ли је неко од припадника српске владајуће “елите“ за ЕУ или за Русију, да ли је за предају или за одбрану Косова и Метохије, за “људска права“ или за породичне вредности, за стране инвеститоре или за домаће тајкуне… Једноставно, док су они на власти, а овде не мислим само на политичаре, него на целу српску владајућу “елиту“ (њу поред политичара чине и интелектуалци, тајкуни, судије, тужиоци, генерали, начелници, неки епископи, новинари, уредници и они који воде РРА, РЕМ, РТС…), стање у Србији ће бити све горе и горе. Јер, чак и да Србију воде, једино они, међу њима, који су за одбрану КиМ, за савез са Русијом, за породичне вредности, за субвенције домаћим предузетницима, они су толико лицемери, лажови, кварни и неспособни, тако да ће на крају резултат да буде исти као да Србију воде једино они који су за продају КиМ, за улазак у ЕУ, параде поноса и продају свих људских, привредних и природних ресурса странцима.

Милан Недић је био квислинг или сарадник окупатора. Недић је, вероватно, желео добро свом народу, много више него комунисти, али је био квислинг или сарадник окупатора, и следио је идеологију нациста, можда нешто мање него љотићевци. Комунисти стављају знак једнакости између генерала Милана Недића и генерала Драже Михаиловића, али они нису исти и не поштују се у истој мери од стране српског народа. Срби имају историјску свест или свест о злу.

За пар деценија, Срби ће далеко више поштовати Дражу, него титоисте. За пар деценија, Србију ће више да поштују у државама тзв. “трећег света“, него што су поштовали СФРЈ када је основан покрет несврстаних држава.

За пар деценија, Срби ће далеко више волети Христа, него Ратка, Дражу, Аписа…

За пар деценија, Срби ће бити далеко више светосавци, него пагани, атеисти, будисти…

За пар деценија, неће више бити раскола у Српској православној цркви, неће бити раскола и сукоба између православних цркава.

За пар деценија, Срби ће упознати свети лик Светог Саве, а заборавиће ко су били сви ови ликови који су водили Србију претходних пар деценија или који сада воде Србију.

За пар деценија, Срби ће читати дела Св. Јустина Ћелијског, сви ће знати ко је био Жарко Видовић, за Добрицу Ћосића и Латинку Перовић ће знати само ретки.

За пар деценија, Срби ће победити “белу кугу“, неће радити као “јефтина радна снага“ за стране инвеститоре и домаће тајкуне, и више неће бити “одлива мозгова“ из Србије.

За пар деценија, ниво опште културе ће у Србији бити на знатно вишем нивоу, што значи да више неће бити смећа по улицама, поред путева, потоци и реке ће бити чисти, итд.

За пар деценија, Косово и Метохија ће поново бити у саставу Србије, у Црној Гори Срби ће поново чинити већину, Република Српска ће опстати, Македонија ће бити уз Србију, Срби ће населиту, поново, простор некадашње Републике Српске Крајине и Далмације и чиниће поново већину, до краја 21. века, и на том простору. Неће настати “велика Србија“, неће настати ни “нова Југославија“, настаће нешто ново и другачије, за Србе много боље од Југославије, а што остали народи са Балкана неће доживљавати као “тамницу народа“.

Човек се неће населити на Марсу или на некој другој планети. Ванземаљци не постоје. Бог постоји. Бог је створио човека.

Христос је “једино ново под сунцем“. Христос је истина. Истина ослобађа.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: