Никола Варагић: Бојан Савић и Жарко Павловић

 

Nikola

Никола Варагић

 

Постоје разне теорије ко стоји или ко је покренуо протесте и блокаде саобраћаја у Србији, почетком јуна, због високе цене (акцизе) горива. Ко год да стоји, уколико не стоји народ, ово није прича о њима и они су тренутно небитни.

ProtestGorivoNikolaPotur4FotoKurir

Блокада на Славији, петак, 08.06.2018.

Што се тиче самих протеста, на први поглед, демонстранти нису имали план где и како блокирати саобраћај, свако је то радио када је хтео и где је хтео, то су радили људи који се нису међусобно лично познавали, у различитим градовима, ту је било и младих и старих, и верника и атеиста, и оних који живе у градовима, и оних који живе на селу, и оних који возе аутомобиле, и оних који возе тракторе, и оних који возе камионе, и оних који уопште не возе, и мушкараца и жена… Чим је власт послала полицију да пише казне, да хапси и да бије грађане – нема више масовних протеста и блокада. То не значи да су се демонстранти уплашили, него да грађани схватају да нико не може сам да води битку и плаћа казне, јер не постоји неки центар који све окупља и штити оне који се хапсе и кажњавају. Нико не може сам против система. Неко је тражио да блокаде почну од 7 ујутру, неко у 5 поподне, неко је хтео само ниже цене горива, а неко да се мења и власт… Свако је имао неке своје захтеве и идеје, а није постојао један центар који би све то артикулисао и формулисао као јединствен захтев демонстраната. Све то показује да је до протеста дошло спонтано од стране грађана. На тај начин су на протесту учествовали и људи попут Бојана Савића и Жарка Павловића, јунака ове наше приче.

Према Уставу и законима, грађани имају право на спонтано окупљање. У овом случају, не ради се о класичном протесту који траје пар сати, или један дан, у једном граду, испред скупштине или на тргу. Грађани су правили блокаде у свим градовима, а у сваком граду на више места, блокиране су биле и магистрале, и ауто пут, више дана, у различитим добима дана. Настао је хаос у саобраћају. Пошто протест није био организован, него су се грађани спонтано окупљали, створене су велике гужве, али су се људи, на сваком месту, где су правили блокаде, брзо самоорганизовали и направили су пролазе за возила хитне помоћи, ватрогасне службе и хитне случајеве. Неспорно је да полиција мора да регулише саобраћај и у таквим околностима и да демонстранти морају да поштују законе којима су регулисана и права на протест грађана или на штрајк радника. Законом је регулисан и рад полиције. Полиција је сервис грађана, а не сервис власти или режима. Власт би, такође, требала да буде сервис грађана. Међутим, ови протести су показали да је полиција сервис режима, а режим против свог народа или грађана Србије, што значи да је и полиција против народа или грађана Србије.

Полиција има право да тражи од демонстраната да поштују закон, и да спроводи закон – ако и сама поштује закон, и ако закон важи за свакога подједнако. Ми живимо у држави у којој лопов постаје министар, а радник кога је лопов опљачкао током приватизације ако не плати рачун за струју иде у затвор, што значи да у полицији и правосуђу постоји озбиљна корупција. Поред високе цене горива, то је још један од разлога зашто је толико грађана изашло на улице и учествовало у блокадама саобраћаја. Режим се уплашио и у паници је послао полицију да спречи окупљање демонстраната и прављење блокада. Полицајци су се уплашили режима (политичара) и у паници су заборавили шта су права демонстраната или грађана, а шта је по закону дозвољено полицији. То показује поступање полиције на снимку који је објавио Бојан Савић, демонстрант или обичан грађанин или обичан човек из народа. Полицајци читају само режимске таблоиде, па су поверовали да су грађани који су изашли на протест заиста они које су означили режимски таблоиди – издајници, страни плаћеници, наркомани, лопови, насилници, усташе, педери… Другим речима, свако ко се побуни против режима бива проглашен за издајника, криминалца, наркомана, усташу… а то је више од 50% грађана Србије. У Чачку је, на пример, пријаву добио ратни ветеран са Кошара, и таквог човека проглашавају за издајника. Ови протести су показали да народ није уз режим, јер су на протест изашли обични људи из народа. На власти су издајници, страни плаћеници, наркомани, лопови, насилници, усташе, педери… Зашто би соросевци и клинтоновци или Немци или Енглези, рушили овај режим када председник СНС има добре односе са Соросем, Клинтоновима, Меркеловом и Блером, издао је Србе са КиМ и спреман (обећао) је да прода Косово и Метохију, постављен је од стране Запада на место председника републике, поставио је за председника владе особу коју је Запад изабрао и организује чак две “параде поноса“ годишње?

Бојан Савић је паркирао своје возило на паркингу поред пута и седео је у парку на клупи. Дакле, ништа противзаконито није радио. Као и било који други грађанин државе и он има право да изађе на протест. Да је он на протесту урадио нешто противзаконито, наравно да полиција може и мора да реагује у складу са законом и овлашћењима. Међутим, у овом случају тога нема. Овде имамо грађанина који је прописно паркирао своје возило на месту где је то предвиђено и дозвољено (паркинг) и ништа није радио. Бојан је обичан грађанин као и било ко од нас, седи поред свог возила, ужива у лепом дану у парку са пријатељима. Да ли он планира да иде на неки протест? Ако планира, на то има право. Полиција нема права да спречава грађанина Србије да изађе на протест. Полиција може да реагује једино ако демонстрант ради нешто што није у складу са законом. Тамо где је полиција спречила грађане да са својим возилима блокирају саобраћај, ту су грађани излазили из возила и непрекидно прелазили преко пешачких прелаза, што имају право, и тако су блокирали саобраћај. Уколико неко нешто погрешно уради на самом протесту, онда полиција има право да реагује. Међутим, у случају Бојана Савића тога нема. Он није изашао на протест, ми не знамо како би он протествовао, а све што знамо и што су чињенице јесте да је он као обичан грађанин ове државе седео поред свог возила које је било прописно паркирано и да је дошла полиција. А полицајци Бојан Борић, Вучић и Јовић су се према њему понашали као да је он најгори криминалац, те су извршили претрес људи и возила мимо закона и овлашћњења, иако су полицајци били упозорени од стране Бојана и његовог адвоката (са којим је Бојан причао преко телефона) да то што раде није у складу са законом и да ће он против њих поднети пријава.

На овом снимку можете видети како је то изгледало:

https://www.youtube.com/watch?v=Yc2B73CJvWQ&t=159s

Као што видите на снимку, полицајац Бојан Борић из ПС Вождовац (са колегама Вучићем, Јовићем и осталима који су дошли) је потврдио Бојану Савићу да малтретира грађане који су ћелави, и зато што га је послао “велики вођа“. Са друге стране имамо грађанина који некоме може бити симпатичан или не, који има право на своје мишљење, и све док тај грађанин ништа не ради противзаконито или на штету других људи, полиција нема права и не сме да га малтретира. Неко воли да буде ћелав и дизелаш, неко воли да има дугу косу и да буде падавичар, али то није разлог да га полиција малтретира. Ако је желео да изађе на протест, полиција не сме да га малтретира.

BojanSavic

Бојан Савић, са снимања документарне емисије за телевизију; појављивао се и у музичким спотовима

На овом снимку Бојан Савић објашњава шта се догодило:

https://www.youtube.com/watch?v=gir6ObPAPcc&t=58s

Бојан Савић је показао грађанску храброст. Да је тако храбрих људи било више у Србији пре неколико деценија, никада не би онај диктатор владао 30 година, нити би га заменили диктаторчићи. Полиција се понаша исто као што се понашала док је владао тај комуниста. Бојан Савић је испунио обећање и поднео је пријаву у ПС Вождовац.

bojansavicPRIJAVA

Пријава коју је поднео Бојан Савић у ПС Вождовац

 

Полиција је још горе поступила у случају Жарка Павловића из Лазаревца, где је полицајац дозволио себи да удари грађанина Србије, а онда и да га са колегама тешко пребију. Овде имамо полицајца од 28 година који без икаквог разлога удара грађанина Србије старог 42 године. Према информацијама које су се до сада појавиле, од стране грађана Лазаревца, Жарко Павловић је ветеран 63. падобранске бригаде, спортиста, власник теретане, оснивач фонда за заштиту паса луталица, филантроп и организатор бројних хуманитарних акција путем друштвених мрежа, односно, грађани Лазаревца тврде да Жарко није насилник, док за полицајца Јовицу Николића који га је ударио, грађани Лазаревца говоре да је “познат у том граду по својој бахатости“. Заиста, тешко је наћи полицајца или било ког државног службеника који није познат по својој бахатости. Удружење Свети Сава нас је још пре пар година упознало са криминалцима-полицајцима из Лазаревца. Такви су полицајци у свим осталим полицијским станицама у Србији. На академија које школују кадрове за рад у полицији, само на основу онога што се појавило у медијима, видимо да је стање још горе. Грађани Србије треба да направе један велики протест само због лошег рада полиције и лоших полицајаца. Лоши полицајци чине апсолутну већину у полицији, добар полицајац је изузетак. Да је то тако потврдили су грађани Лазаревца, јер је на протесту због хапшења и пребијања Жарка Павловића било пола Лазаревца. Да је полиција у праву, на протест би дошло неколико грађана Лазаревца или нико не би дошао. Грађани Лазаревца су на страни Жарка Павловића.

zarko-pavlovic_ff

Жарко Павловић

На овом снимку се види тренутак када полицајац удара Жарка Павловића, и како Жарко узвраћа ударац, а онда више полицајаца напада Жарка:

https://www.youtube.com/watch?v=YbH_RLxsjuA

Жарко Павловић је реаговао онако како би реаговао сваки нормалан човек у самоодбрани и афекту. Полицајац Јовица Николић је заслужено добио нокаут. После тога, полицајци су нанели тешке телесне повреде Жарку Павловићу. Његови пријатељи су такође ухапшени. Грађани Лазаревца су изашли на улице тог града да подрже Жарка и његове пријатеље.

Пола Лазаревца на протесту због хапшења и пребијања Жарка Павловића:

https://www.youtube.com/watch?v=CIBXvRWpRpw

https://www.youtube.com/watch?v=u0CEHkKKHKE&t=211s

 

Грађани Бојан Савић и Жарко Павловић су позитивни јунаци ове приче.

Полицајци из Полицијске станице Вождовац Бојан Борић (са колегама Вучићем, Јовићем и осталима) и из Полицијске станице Лазаревац Јовица Николић (са колегама, чија имена још увек не знамо) су негативни јунаци ове приче (као и већина осталих полицајаца, и већина оних који имају државни посао, тј. оних који раде у судовима и осталим државним институцијама). Да ли су такви полицајци достојни значке и униформе коју носе?

Како да се боримо против корумпиране полиције? Бојан Савић је показао како треба да се поступа са полицијом све док полиција не примењује насиље, и да нема разлога за страх, а Жарко Павловић је показао како треба поступати са полицајцима ако вас полицајац удари. Цео случај мора да се заврши (и завршиће се кад тад) тако што ће сви полицајци који су га тукли добити отказе у полицији. Јер, чак и у случају да је Жарко Павловић први ударио полицајца, полицајци не смеју да га бију у станици. Међутим, полицајац је први ударио грађанина или демонстранта, који у том тренутку седи са својим пријатељима на некој клупи поред пута, а то поменути полицајац никако није смео да уради. Оног тренутка када полицајац или судија прекрши закон, закон више не постоји и не важи ни за грађане, тако да је грађанин Жарко Павловић поступио исправно – имао је пуно право да нокаутира полицајца Јовицу Николића, тј. да му врати ударац, што је он урадио. Полицајци који су га после тога ударали, то нису имали право. Ако полицајци не буду кажњени и избачени из полиције, грађани Лазаревца имају право да узму правду у своје руке. Грађани су дужни да преузму контролу и уведу ред. Грађани морају да покажу храброст и солидарност.

Бојан Савић је поднео пријаву на рад полиције, пратићемо (наравно, ми грађани, то нико не очекује од новинара из режимских медија) шта ће се догодити са том пријавом. Ако треба, правиће се протест и испред ПС Вождовац.

Жарко Павловић је у притвору и опоравља се од повреда. Грађани Лазаревца настављају са протестима. Жарко Павловић није сам, има подршку суграђана. Ни грађани Лазаревца не треба да буду сами у борби са полицијом и са судом, треба да имају подршку од стране грађана из свих делова Србије. (Наравно, подршка се не очекује од вођа навијача Црвене Звезде, Партизана и остале послуге режима.)

Полиција је на потезу. Полиција може да нам докаже да грешимо и да већину у полицији чине добри полицајци, тако што ће казнити и избацити лоше полицајце, и неће спречавати протесте грађана, а може да настави да ради исто као и до сада, и да уђе у још озбиљнији сукоб са грађанима Србије, што ће се, на крају, лоше завршити по полицајце.

Долазе генерације које се доста разликују од генерација малих пионира или титоиста.

Advertisements

5 Responses to Никола Варагић: Бојан Савић и Жарко Павловић

 1. Varagić Nikola каже:

  Како је режим угушио протесте против високе цене горива

  18. јуна 2018.

  Од почетка протеста против високих цена горива прошло је тек десетак дана а да данас од тог социјалног народног покрета није остало ништа. Режим је за мање од недељу данас успео да разбије аутентични протест осиромашеног народа иако је 8.06.2018. године буквално читава Србија стала на сат времена. Али да се вратимо на почетак. Све је почело крајем маја када је Фејсбуком и српским Интернетом кренула да кружи фотографија са компаративним ценама горива у Србији, окружењу и Европи која је показивала чињенично стање а то је да се у Србији заиста плаћају највише цене за све врсте горива у Европи. Поготову када се има у виду да преко 70% људи у Србији живи од плате која не прелази 250 евра месечно.

  Народ је се веома брзо организовао и једна од Фејсбук група је буквално у року од недељу дана нарасла за преко 100.000 чланова. Људи из читаве Србије су се преко те групе самоорганизовали и раширили причу у својим местима. Тако смо дошли до 08.06.2018. године да у 17.00 часова тог дана читава Србија буквално стане јер се никуда важнијим путевим није било могло проћи јер је народ својим аутомобилима, камионима, тракторима, фрезама и бициклама све те саобраћајнице блокирао. Оно што је било видљиво одмах у току протеста и сатима пошто се протест завршио била је чињеница да је владајући велеиздајнички и лоповски режим тим протестом и његовим обимом био затечен. Осим немуштих позива да се не блокирају саобраћајнице режим није знао шта се дешава и ко иза тих протеста стоји јер су у тим моментима буквално били паралисани од страха.

  Већ наредног дана у суботу 09.06.2016. године у једној од највећих Фејсбук група преко које је протест био и организован видно је био приметан повећан број чланова и поред чињенице да је реч о затвореној Фејсбук групи. Група је одједанпут била пуна режимских ботова и у њој је настао тоталан и комплетан хаос. Нико није могао са никим више да се сложи и било је очигледно да су режимски ботови унели раздор а да су им то било из незнања или зломисли дозволили и модератори те групе који се нису баш најбоље сналазили у ситуацији у којој су се нашли. Веома је било приметно одсуство било какве контроле и одстрањивања оних који су уносили раздор и хаос у читаву групу.

  Иако су протести против високих цена горива настављени у суботу и недељу они су већ били спорадични и ни близу оног који је одржан у петак 08.06.2018. године када је буквално читава земља стала. Режим је за почетак успешно инфлитрирао највећу Фејсбук групу преко које је протест организован и ту су унутар те групе схватили да иза протеста не стоје никакве стране службе, ауто Мајдани и сличне глупости. Већ су пре почетка нове недеље знали да имају посла само са бесним и озлојеђеним народом а да Фејсбук групу воде аматери који не знају ништа о модерацији и администрацији Интернет форума и да су сви ту волонтерски.

  Режимска пропаганда већ наредног дана по одржаном протесту упоредо са инфлитрацијом режимских ботова у Фејсбук групу преко које је протест организован креће са ширењем дезинфромација, црне пропаганде и лажних вести како би поколебали оне који нису били сигурни ко иза тог протеста стоји јер им је било тешко да поверују да је протест план и дело саморганизованог народа. Тако је министар одбране Александар Вулин тврдио да иза организације протеста стоје исти они који су у Украјини организовали ауто Мајдан што је била ноторна лаж и дезинформација. Министар Вулин је те лажне тврдње о организацији ауто Мајдана у Србији искористио како би раширао страх код народа јер сви знају шта је уследило после ауто Мајадан у Украјини. Грађански рат који још траје. Напредњачки режим је у борби против народног протеста заиграо на карту страха што је и иначе основни постулат њихове владавине.

  Режимски медији су свом снагом трубили о специјалном рату који западне службе воде против велеиздајничког режима Александра Вучића кога су гле чуда управо те стране службе довеле на власт о чему је сведочио и Војислав Шешељ одмах по повратку из Хашког казамата. Нико од тих режимских дебелих црева која су трубела о умешаности страних служби у протесте за те тврдње није изнео било какав доказ или бар нешто што би на тај доказ могло да личи.

  Режим је на основу сопствене пропаганде о умешаности страних служби у организовање и извођење читавог протеста постигао два циља. Заплашио је добар део оних који су у петак 08.06.2018. године учествовали на протесту јер протест нису сматрали политичким већ социјалним што је он у свој његовој суштини био. Народ је тражио да се смање енормно високе цене горива које више не може да плаћа. Други циљ је био припрема репресивних мера према онима који су били спремни да те протесте наставе.

  Упоредо са режимском пропагандом која је све оне који су учествовали у протесту прогласила за припаднике страних служби док их је велеиздајник Вучић називао протувама и будалама режимски ботови су на Фејсбуку успели да надгласају оне који су организовали протест 08.06.2018. Гласањем су захтевали нови протест који је заказан одмах потом за понедељак 11.06.2018. у седам сати ујутру. Онима који су упућени у начине и методологију организовања било каквих протеста било је веома чудно да се тако веома брзо пређе на ново време и нови дан поготову три дана након веома успешног протеста у коме је буквално читава Србија стала. Логично је било тај протест наставити петком у пет јер се то време и тај дан показало веома успешним и да је само петком само било потребно сваке недеље док протест траје продужити за сат времена. Међутим до тога није дошло и до новог протеста дошло је у понедељак 11.06.2018. године и он је био веома спрадичан и малог обима тако да је режим покренуо полицију која је у Београду са Газеле успешно растерала десетак људи који су своје аутомобиле препречили на аутопуту. Слична прича ишла је и читавом Србијом где је полиција добила налог да на свим местима разбије протесте ако је потребно и уз употребу силе што је полиција за веома кратко време успешно и урадила.

  https://www.srbijadanas.net/kako-je-rezim-ugusio-proteste-protiv-visoke-cene-goriva/

 2. Varagić Nikola каже:

  Ponašanje policije tokom blokade saobraćaja (VIDEO)

  Pokret sedam zahteva postavio je na svom Facebook nalogu, kolaž klipova o ponašanju policije tokom blokade saobraćaja 2018.

  Piše: Danas Online Istinomer 19. juna 2018. 21.05

  Kako navode, u saopštenju, u nekim gradovima policajci su koristili kordon sa štitovima da zastraše učesnike, u drugima dovodili ‘pauka’, a najekstremnije je bilo u Županjcu kada je policija prebila Žarka Pavlovića koji je završio u Urgentnom centru.

  Za sada je, kako se navodi u saopštenju Pokreta, poznato da je preko 70 učesnika blokade saobraćaja dobilo prekršajne prijave iako su u većini slučajeva sledili pravila o signalizaciji i adekvatnom obezbeđenju vozila na putu.

  – Žarku Pavloviću i još četvorici Lazarevčana određen je pritvor od 30 dana i javnost još uvek ne zna šta se dešava s njima. Na taj način policija i pravosuđe pokušavaju da sakriju istinu, onemoguće žrtve da u javnosti govore o represiji koju su doživeli. Apelujemo na kritički nastrojenu javnost da se oglasi povodom ovog slučaja i zahteva da se petorica Lazarevčana puste da se brane sa slobode, kao i da svi učesnici blokade saobraćaja budu oslobođeni prekršajnih prijava – ističu iz Pokreta sedam zahteva.

 3. […] Србије и српски народ нису на истој страни. Недавни протести због високе цене (акцизе) горива, показали су да је полиција сервис режима, а да је […]

 4. […] Србије и српски народ нису на истој страни. Недавни протести због високе цене (акцизе) горива, показали су да је полиција сервис режима, а да је […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: