Никола Варагић: СПЦ vs. НВО

Никола Варагић

Проевропски таблоиди недавно су објавили вест да НАТО државе смањују финансирање прозападног НВО сектора у Србији, јер наводно, није било резултата, што се тиче промене свести српском народу. Већина православних Срба није за улазак у ЕУ, не жели Европрајд у Београду и подржава Русију. Делује да аутошовинисти нису испунили мисију.

Да ли има места за радовање, кад видимо шта се дешава у и око СПЦ? Одлуком о додели аутокефалности МПЦ и прећутном подршком режиму у вези Европрајда, у овом тренутку СПЦ разбија српски народ више него проевропске НВО.

Раскол који се десио због владике Артемија није ништа у односу на оно што чека СПЦ ако се у случају МПЦ догоди(ла) издаја и ако патријарх СПЦ хитно не учини све што може да се мирним путем спречи одржавање Европрајда. После септембра више ништа неће бити исто ако СПЦ не стане уз народ до краја августа.

Ако патријарх Порфирије не објасни како СПЦ штити интересе СПЦ и Срба у Северној Македонији и ако није спреман да поведе народ против власти у Србији уколико световна власт не откаже Европрајд, ко зна шта ће бити са патријархом и СПЦ, али и са српским народом, пошто за ових 800 година Српске Православне Цркве нисмо били у ситуацији да је патријарх СПЦ издао Цркву и српски народ и да је већина верника СПЦ била против свог патријарха. Патријарх Порифирије је, на жалост, на том путу.

Не постоје виши национални интереси од одбране традиционалних породичних вредности и да Србија остане савезник Русије. Ако патријарх и владике СПЦ позову народ у одбрану традиционалних породичних вредности и спречимо одржавање Европрајда, Империја ће ударити на СПЦ и патријарха. Можда ће повећати и улагање у проевропски НВО сектор. Наш одговор мора бити да станемо уз патријарха и Цркву. Није нормално да православац више мрзи патријарха СПЦ, него проевропске НВО, тј. Империју. Ако патријарх учини подвиг – да ли су за подвиге спремни и православци који га критикују? Ако је патријарх спреман да се жртвује – колико смо ми спремни да се жртвујемо и да не одустајемо?

До средине септембра сазнаћемо да ли ће патријарх Порфирије бити најгори патријарх у историји СПЦ, или је способан за велике подвиге, да постане један од најбољих у историји СПЦ. И сазнаћемо колико смо ми остали спремни за подвиге.

Освету Империје, због отказивања Европрајда, као народ, можемо преживети. Промениле су се и околности у свету, није исто као деведесетих. Међутим, ако уништимо породицу и традиционалне породичне вредности, нећемо преживети.

СПЦ је једина институција у коју народ има неко поверење, зато је највећа одговорност на људима који воде СПЦ. Већина верника СПЦ и већина грађана Србије не жели Европрајд, а само СПЦ може да поведе масовне и ненасилне протесте…

Постави коментар