БРИКС оснива развојну банку

Танјуг

Лидери земаља групе БРИКС постигли су данас договор о оснивању развојне банке која ће бити конкурент западним институцијама, изјавио је министар финансија Јужноафричке Републике Правин Гордан.

„Готово је“, рекао је Гордан, мислећи на оснивање развојне банке БРИКС-а, после састанка са колегама из Бразила, Русије, Индије и Кине, преноси Франс прес.

„Остварили смо велики напредак, а лидери ће ускоро објавити детаље“, додао је Гордан, само неколико сати пре почетка самита земаља БРИКС-а у јужноафричком лучком граду, Дурбану.

Банка ће се вероватно фокусирати на финансирање инфраструктуре, и постаће директан конкурент 70-годишњој доминацији Светске банке. Земље БРИКС-а заједно чине 25 одсто глобалног бруто домаћег производа (БДП) и 40 одсто светске популације. Међутим, један индијски дипломата, укључен у разговоре, каже да би детаљи овог договора вероватно могли бити остављени за неки други дан. Гувернер бразилске централне банке је, такође, рекао за АФП да је остварен значајан напредак у вези са договором око успостављања система замене валута, чија би вредност у том региону била 100 милијарди долара. Разговори лидера БРИКС-а би требало да почну у 17:30 по гриничком времену, када ће већина детаља о оснивању развојне банке бити познатија.

http://www.vaseljenska.com

Постави коментар